3 comments for “Hva var igjen

  1. Sorry to see the old gal down & out! … I was the one that turned that baby on some 20 years ago. I enjoyed my many trips to Berlevag over the following years to keep it running and thanks for all the support.
    Bill Howell, Megapulse Inc.

  2. Kommentar til en ifinnmark-artikkel skrevet 13.oktober 2016 av Stian Eliassen:

    «Onsdag forsvant et kjent landemerke, da Loran-C-masten i Berlevåg ble revet ved hjelp av sprengladninger.
    Loran-C er et navigasjonssystem med stor rekkevidde, som utnytter signaler mottatt fra to eller flere faste sendere.
    Disse benyttes av fly og skip, med et dekningsområde på ca. 1000–1200 km fra senderne.
    Beslutningen om å legge ned stasjonene skjedde i 2013, og 1. januar i år var ikke lenger Norge med i det amerikanske navigasjonssystemet.
    Stasjonen utenfor Berlevåg er den første som blir revet.»

    Ja, og det er særs beklagelig for Norge og spesielt for nordområdene, der Loran-systemet ville hatt en veldig sentral rolle i at Norge kunne beholde noe av vår autonomi og autoritet uavhengig av satellittsystemer som Norge hverken eier eller har noe direkte rådighet over.

    Handlingen, onsdag 12.okt, var et direkte hærverk i statlig regi på en verdifull del av vår nasjonale infrastruktur, og burde overhodet ikke vært utført på det saksgrunnlaget som etter hvert har kommet fram og foreligger. Saksgrunnlaget viser at avviklingen av Loran-C har skjedd på et veldig isolert, feilaktig og smalt grunnlag, og at Stortinget nærmest har blitt ført bak lyset av fagavdeling i ansvarlig departement.

    Dette begrunner jeg med konklusjonene i Lysneutvalgets NOU 2015:13 (nov 2015) angående vår nasjonale ‘digitale sårbarhet’, samt at det for tiden er nedsatt en arbeidsgruppe som skal gi råd om Norges nasjonale strategi vedrørende Posisjonering, Navigasjon og presis & synkron Tidsangivelse, felles benevnt PNT, innen juni 2017. Det er Solvik-Olsens Samferdselsdept som har bestilt et utkast til en slik strategi fra Norsk Romsenter.

    Norge hadde 4-fire Loran-anlegg, og som fungerte helt utmerket fram til de ble avviklet 31.des.2015. Det var planen helt fram til 2011/12 at denne verdifulle infrastrukturen skulle ha blitt oppgradert til eLoran gjennom Barentswatch-samarbeidet for å trygge farleder i nordområdene, samt å beholde et bakkebasert alternativ under nasjonal/regional kontroll, til de satellittbaserte systemer som er utenfor vår kontroll.

    De argumentene som daværende Fiskeri- og Kyst minister Helga Pedersen framholdt i 2006 for å fortsette med Loran-C, har ikke blitt mindre aktuelle i 2016, snarere tvert om, selv om EUs Galileo muligens seiler opp som et alternativ fra 2021. EUs Galileo vil ha den samme type sårbarhet som eksempelvis USAs NAVSTAR GPS, som USA nå ønsker å demme opp for ved å gjenreise noen av sine Loran-anlegg som eLoran.

    Vi som til daglig steller med operativ navigasjon og posisjonering setter uendelig stor pris på satellittsystemene som har gitt oss fremragende nøyaktig og pålitelig informasjon gjennom flere tiår, men vi vet også at disse har sine særegne sårbarheter og svake sider, samt at de ikke kan dekke alle mulige behov overalt.

    En avvikling av Loran-systemet vil fullstendig blottlegge oss dersom noen ønsker å forstyrre eller narre satellittsignalene/mottakerne som vi etter hvert er blitt så avhengig av innen mye av vårt samfunns kritiske infrastruktur. De aller fleste sivile mottakere vil komme til kort mot systematisk forstyrrelser og narring, det forekommer daglig i større og mindre skala uten at man så lett kan identifisere årsaken, det kan være både menneskeskapte og naturlige årsaker.

    Det å ha to eller tre vidt ulike men sammenlignbare typer systemer er alltid å foretrekke under krevende forhold, og spesielt i vår tid, der vi i stadig økende grad setter vår lit til at digitaliserte og automatiserte systemer skal fungere hele tiden. Det er første gang i ‘nyere tid’ at vi ikke lengre har Loran-C som et slags ‘sikkerhetsnett’ mens vi primært kunne ha benyttet ‘gratis’ GPS-signaler. Hvordan vil det slå ut dersom noen ønsker å rokke ved den næringsmessige og politiske situasjonen i våre nordområder gjennom noe subtil manipulering med anvendt PNT-system?!

    Loran-systemet baserer seg på kraftige langbølge-radiosignal-pulser som sendes ut med en bærefrekvens på 100 kiloHertz, mens satellittsignalene er mikrobølge-radiosignal i et frekvensbånd mellom 1.2 og 1.6 gigaHertz, og som oppfanges som meget svak radiostøy, men som kan bli mottatt av veldig avanserte mottakere som gjør mye databehandling for å gjenfinne og dekode signalet, som består av forhåndskjente tallrekker som er unike for hver satellitt. Det er også dette som gjør at radiosignalene fra satellittene er særlig sårbare for forstyrrelser, og såkalt elektronisk krigføring.

    Det har i mange år vært restriksjoner på denne form for øvelser med å forstyrre satellittnavigajon i Norge for å skåne det sivile samfunnets bruk av satellittnavigasjon som hittil i hovedsak har vært å benytte ‘gratis’ signaler av USAs NAVSTAR GPS og Russlands GLONASS, og i de senere årene har Kinas BeiDou blitt mer anvendt, og nå etterhvert vil enkelte satellitter fra EUs Galileo kunne bli benyttet. Norge bidrar med betydelige midler hvert år for å ferdigstille EUs Galileo og EGNOS. Men i år 2016 er USAs NAVSTAR GPS fortsatt ‘gullstandarden’.

    Vi brenner mange av bruene våre som kunne la oss gå tilbake til erfaringsbaserte fullgode løsninger, ved at verdifull erfaring og verdifulle anlegg blir borte med kompetente lokalt ansatte som blir sagt opp eller omplassert fordi automatikken og/eller fjernstyrte & høyst sentraliserte systemer tar over mer og mer, der regional/lokal kompetanse har spilt en nøkkelrolle. Det er ikke alltid å foretrekke dersom konsekvensene er store nok, og er det egentlig ønskelig ut fra de sårbarhetsanalysene som foreligger, og Loran-systemet er å anse for en veldig ‘rimelig forsikring’ for at Norge skal ha en egen regional kapasitet dersom noe uventet skulle skje med hensyn til satellittnavigasjonen som vi ikke har noe herredømme over når det gjelder ‘leveransegarantier’.

    Den oppgraderte versjonen av Loran-C, eLoran, vil kunne kringkaste omtrent 20 ganger så mye tekst & data, som kan benyttes til mange ulike formål, deriblant søk&redning som vil nå fram ‘overalt’ i dekningsområdet. Rekkevidden til en stasjon er mer enn tusen kilometer, og dermed dekker et areal på ca 32 millioner kvaderatkilometer. En oppgradering av systemet og drift i 20 år for alle norske Loran-anlegg, vil koste mindre enn å bygge 1-en kilometer 4-felts motorvei .

    Mye av automatikken og fjernstyringen vi omgir oss med er avhengig av en grunnleggende «infrastruktur til infrastrukturen», og en oppgradert og forbedret versjon av Loran-C ville vært et viktig bidrag i denne ‘infrastrukturen til infrastrukturen’ til at Norge kunne beholde en god del av sin autonomitet og autoritet ved at vi hadde beholdt vår egen nasjonale evne til å utføre posisjonering, navigasjon samt distribusjon av presis&synkron tid i nanosekund-området, selv om satellittsystemene skulle bli utilgjengelig av ulike årsaker.

    Det å kunne ha tilgang på presis & synkron tid vil være av avgjørende betydning for blant annet trafikkledelse og telekom, slik som blant annet AIS og GMDSS. Storbritannia insisterer på å beholde sin Loran-infrastruktur og forhandler per okt 2016, med Norge om å beholde Værlandet Loran-anlegg ytterst i Sogn- og Fjordane som er med å gi dekning i hele Storbritannia. Russland har sitt Loran-system som de benevner Chayka og USA skal gjenreise flere av sine Loran-anlegg som de avviklet rundt 2010, da de nå har identifisert og erkjent en betydelig sårbarhet ved å være altfor ensidig avhengig av satellittnavigasjon, mens vi i Norge synes det er greit å vrake 4-fire meget velholdte og brukbare Loran-anlegg.

    LINK: rntfnd.org/2016/09/28/house-passes-bill-for-gps-backup-system/

    Er vi her i Norge i ferd med å sprenge og spare oss til fant i eget land og til sjøs, handlingen 12.oktober 2016 er det samme som å signalisere utad til mange andre land at vi ikke bryr oss om å beholde en viktig beredskap når det gjelder PNT og telekommunikasjon?! Ønsker vi virkelig å blottstille oss på dette området!?

    Det var forresten veldig godt dokumentert av fotograf Bernt Nilsen å få festet dette grove statlige feilgrepet på film den 12.okt.2016.

    Se også NRKs artikler:

    LINK: https://www.nrk.no/nordland/_-darlig-kommunikasjon-og-misforstaelser-kan-fore-til-at-liv-gar-tapt-1.13152809

    LINK: https://www.nrk.no/nordland/stanser-rivningen-av-reservesystem-for-gps-1.12863039

    LINK: http://www.gps.gov/policy/legislation/loran-c/

    Med hilsen
    Jens Hoxmark

    Skarestrand 65, 4812 Kongshavn, mobil +47 986 45 293

  3. The «old» transmitter has ended its life. I followed the new transmitter from the factory floor at Megapulse Inc together with you Bill in 1995 and to the site at Berlevaag. It is not easy to understand the Norwegian governments decision.
    Tore Liseter

Comments are closed.