Berlevågvisa

Fikk denne trivelige mailen her om dagen tilsendt Berlevaagnytt 

«Kom for noen år siden (2008) ( http://www.berlevaagnytt.com/?p=3111) over deres side hvor dere la frem to sider av en revyvise fra Berlevåg fra 20-tallet. Kom da på at jeg har et opptak av en lokal person som selv lagde viser, når han synger denne visa. Den har omtrent 10 vers, hvorav de 6 første stemmer overens med det dere la frem.

Hilsen en fra Nord-Troms»

I dag fikk vi tilsendt hele teksten han hadde skrevet av, og kanskje noen kan fortelle litt om hvilken melodi den går i og hvem som sunget denne?

*************

BERLEVÅG 

Øst ved Tanafjorden ved Nordishavets bredd, der har hurtigruten fått et anløpsted. Havets bølger bryter mot dens strand og velter om dens skjær, det er Berlevåg – et velkjent fiskevær.

 

Vintertiden den er ofte kald og sur, men det hører med til Øst-Finnmarks natur. Korte dager, mørke netter, storm og frostrøyk, is og sne, så man neppe utfor døren sin kan se.

 

Men så kommer våren med sin travel tid, da kan du se hver Berlevåging henger i. Sild skal hentes, lina egnes, penger tjenes overalt, så hver en kjeft får da sin vintergjeld betalt.

 

Statens havnevesen har et anlegg her, å bygge molo visstnok deres mening er, men de moloer jeg har sett har alle stått i vann, men alt hva her er gjort står ennå høgt på land.

 

Men kjære godtfolk gi dem bare tid og vent, selv om dette arbeid syns gå litt for sent. Å bygge molo her i Berlevåg er ingen lettvint sak, husk at Roma ble ikke bygget på en dag.

 

Men kommer du en sommerkveld til Berlevåg, da kan du se dem dra til fjells i lange tog. Damene går kledd så tynt så man kan se hva man kan få, bare man en tur til fjells med dem vil gå.

 

Så spaserer man en kilometers vei, og den veien må man si er ganske grei. Og så kommer man til vannheim hvor det finnes danseplatt, og hvor man kan samles både dag og natt.

 

Herrene har vært hos en liten mann, som har lært dem kunst å lage vin av vann. Har man så i lomma fått en flaske heimbrent eller to, for dem kan gjøre festen riktig god.

 

Også fester man en stund i sus og dus, til man blir både ør og varm av festens rus. Også går man arm i arm og gjømmer seg bak berg og knaus, og dermed er jo guden Amor laus.

 

Men noen måneder deretter – se, dansebanen ligger overdekt med sne. Nede i været sitter jentene så ene og forlatt, og tenker på slik en deilig sommernatt.

 

Men slik en deilig sommernatt kan slemme følger ha, kjære venn hold måte med nu å vær gla. Hvis du ikke tror at jeg i denne forstand kan ha rett, må du se i fattigvesenets budsjett – da må du se i fattigvesenets budsjett.

 

1 comment for “Berlevågvisa

Comments are closed.