Sommer i Berlevåg – presentasjon av programmet

Velkommen til Sommer i Berlevåg i uke 29, 2017! Offisiell åpning er onsdag 19.juli men det blir arrangementer hele uka. Det tas forbehold om endringer i programmet, det er fortsatt noen detaljer som skal på plass. Mange tradisjonsrike arrangement blir videreført og flere nye har kommet til, SiB-komitéens målsetting er at det skal være noe for alle aldre og interesser

Festivalkunstner og utstillinger:

Et av de mest spennende arrangementene denne sommeren er et nytt kunstprosjekt. SiB-komitéen har engasjert en festivalkunstner for første gang, det er Tine Surel Lange. Hun vant konkurransen med sitt prosjekt «SoundDestination», Berlevåg som lyd-destinasjon. Hun er invitert til kunstneropphold i Berlevåg og Kvitbrakka i perioden 1.-23. juli og vil bli presentert på den offisielle åpningen av SiB. Med lydopptak (field recordings) fra området vil gjestekunstneren skape en rekke komposisjoner som belyser Berlevåg som sted, både i et sosialt-, miljø- og naturmessig perspektiv.
I tillegg til festivalkunstneren er det flere interessante utstillinger både i Berlevåg og Kongsfjord. 
Villa Borealis: Festivalkunstner Tine Surel Lange.
Havnemuséet: «Ka skjer?» i tetrapodehuset. Bente Kystad Syr og Anne Jorun Kjær viser sine følelser for tetrapoder. Åpning lørdag 15.juli kl.18:00. I lokomotivstallen vises utstillingen «Kongshavn».
Pakkhuset, Veines: Clauida Casaletti presenterer sine spennende arbeider i Kongsfjord Engraving Atelier.
Fjærtoftbruket: Her blir det ikke mindre enn tre utstillinger samtidig. Bernt Johan Ottem presenterer bilder av stein som er tatt i og omkring Berlevåg. Det vises malerier av Liv Elverkilde og hennes mann Robert presenterer urbane fotografier. Liv Irene er opprinnelig fra Berlevåg og er datter av Tora og Odd Olsen. Hun flyttet tidlig for utdanne seg som sykepleier og flyttet etter hvert til Danmark sammen med sin mann. Robert er utdannet psykolog og selvlært fotograf. På utstillingen presenterer han bilder med storbymotiv, både fra København og Berlin. Åpning mandag 17.juli kl.18:00. Presentasjon av kunstnere og musikalsk innslag kl.19:00. 

Foredrag:

Kalle Dolk er en svenske som mange har stiftet bekjentskap med gjennom de to siste årenes jamsession og kirkekonserter. I tillegg til å være en dyktig pianist og saksofonist er han også veldig interessert i polarhistorie. Han skal holde et foredrag kalt «Mot Nordpolen: Kunsten å erobre et sted som ikke eksisterer». Hvem kom først? Peary? Amundsen? Nobile? Julenissen? Svaret får du på Berlevåg Havnemuseum. Ved hjelp av bilder skal vi forflytte oss til en tid da Nordpolen ruvet, mennesket lærte å fly og spenningen mellom Norge og Sverige var så stor at krig truet. Foredraget holdes på Havnemuséet to ganger, både fredag og lørdag ettermiddag. 
Gode lokalsamfunn skapes av gode medmennesker! En utflyttet Berlevåging, Jon Gjæver Pedersen, vil gjerne gi oss litt positiv energi i starten av en travel SiB-uke. Han har gjennom 25 år som rådmann, og mange år som trener, leder og aktiv innen idretten, gjort seg en del tanker og erfaringer om hva som skaper gode lokalsamfunn. Eller enda mer konkret: Gode nærmiljøer. Tirsdag ettermiddag vil han holde en drøy times foredrag på skolen (Stortua) med fokus på betydningen av positiv energi, gode forbilder, mot og humør. Samt hvor viktig hverdagssmilet og klappet på skuldra er for den som trenger det. Han lover både alvor, rørende øyeblikk og latter. I tillegg skal vi klare å lage litt hjertevarme ved hjelp av en papptallerken!

Sang og musikk i SiB-uka:

Den tradisjonsrike Jamsession går av stabelen onsdag kveld, men blir i år flyttet til Samfunnshuset slik at både publikum og musikere får gode forhold. Dette blir som alltid en kveld med løs snipp og stor musikalsk variasjon. Det blir både trekkspill, visesang, jazz, pop, hornmusikk og ikke minst masse spilleglede! Hvis noen ønsker å bidra med musikalske innslag er det bare å ta kontakt med SiB-komitéen.
Kirkekonserten avholdes for tredje året på rad med Kalle Dolk som kapellmester. I år kommer det en meget dyktig vokalist til Berlevåg, hun heter Julie Andreassen og er opprinnelig fra Vadsø. Hun startet sin musikalske karriere som 12-åring da hun deltok i et prosjekt kalt «Unge stemmer» sammen med det som i dag heter Scene Finnmark. Hun er utdannet som rytmisk sanger og sangpedagog fra Musikkonservatoriet i Tromsø og jobber i dag som lærer ved musikklinja på Alta videregående skole. 

I tillegg til Kalle Dolk (piano og sax) deltar Bård Dyrseth (bass og gitar), Bernt Johan Ottem (flygelhorn) og Mari Gjæver Walmsley (trompet og flygelhorn). Det ryktes forøvrig at en flunkende ny Berlevågsang skal lanseres på konserten.
På fredag kommer Karoline & the Bossa Jåssers til Berlevåg, de skal ha to konserter på Kvitbrakka. På formiddagen spiller de «Elefantsamba» for barn og om kvelden blir det nordnorsk aften. Karoline er for øvrig søster til Julie som synger på kirkekonserten, og deres pappa Magne skal spille både på jamsession med en trekkspillgruppe og sammen med bossa jåsserne på Kvitbrakka. Vi ønsker familien Andreassen velkommen til Berlevåg!
Senere på fredag kveld braker det løs med Pink Floyd-inspirert konsert på Samfunnshuset, og det loves bra trøkk og et spektakulært lyd- og lysshow. Det er musikere fra Båtsfjord som står for musikken.

Lørdag ettermiddag starter UNG-festival i området ved Kvitbrakka. Dette er en egen festival for ungdommen og her er det Rosann Hammer som er festivalsjef. I tillegg til konserter lørdag kveld arrangerer de dansekurs gjennom hele uken.

For de godt voksne arrangeres det hyggekveld på skihytta lørdag kveld. Trekkspilleren Jakob Mikkelsen underholder. Jakob skal også spille på Helsesenteret torsdag ettermiddag.

På Neptun pub blir det levende musikk både fredag og lørdag kveld, det er bandet Superfly som spiller. 

Hva skjer i Kongsfjord?

Det er Sommer i Kongsfjord også! Det er gledelig at Kongsfjord Landhandel igjen har åpnet dørene, dette er et populært møtested. På Veines arrangeres naturvandring og på gjestehuset serveres det som alltid god mat og drikke. I pakkhuset har Claudia Casaletti utstilling hele uken. Kongsfjord Bygdelag arrangerer lørdagsmarked og kafé på skolen som i tidligere år.

Litt av hvert:

En annen ny aktivitet er omvisning på Fjærtoftbruket med Gunnvald Hansen. Han er lommekjent i området og har mange interessante historier å fortelle om bruket.

Lerøy Norway Seafoods planlegger åpen dag i løpet av SiB-uka, dato er ikke klar i skrivende stund.

Andedroppen avholdes lørdag ettermiddag på torget. Lodd kan kjøpes på flere butikker i Berlevåg. Her er det mulig å få litt ekstra feriepenger: 1. premie kr.5.000, 2. premie kr.3.000, 3. premie kr.2.000, fiaskoprisen kr.1000.og fiaskopremie kr.500.

For de turglade er det mulig å delta både på naturvandring på Veines og historisk vandring i Berlevåg. Det blir selvfølgelig tur til Tanahorn med innlagt kjønnskamp før det hele avsluttes med Skihyttemarsjen søndag formiddag.

De yngste har også mye å velge i, vi nevner barnas dag, fiskekonkurranse, dansekurs og LAN. For barn i alle aldre er det et høydepunkt med vannballongkrig på vestersida.

Til slutt vil vi minne om kåringen av kommunens triveligste nabolag, send forslag til juryen!

Programmet vil bli annonsert på FB og også bli trykket opp og lagt ut der folk ferdes. 

Velkommen til Sommer i Berlevåg!