Pressemelding:

Kult å være UNG i BerlevågOrganisasjonen UNG i Berlevåg går i gang med årets festival som går av stabelen 22. juli, med aktiviteter hele helgen. 
«UNG jobber for å inspirere unge og gi de nye ideer og tanker om hva man kan gjøre i framtida. Dette gjør vi gjennom kurs, workshops og kunstutstillinger – tidligere år har vi hatt grunder camp, filmkurs og diverse kunstutstillinger», forteller Rosann Hammer (21) som er årets festivalsjef. I år er det i tillegg til dundrende bra og ung musikk, danseworkshops i breakdance og african med Ernest K Pacha, medlem i Kingwings Crew som er en av Norges fremste breakdancecrew. Han kom til semifinale i Norske Talenter – han er en helt rå danser og både barn, unge og voksne får utfolde seg i løpet av dagene rundt UNG før de leverer et sceneshow lørdag på festivalen.
Rosann har dette året vært student på Høgskolen i Lillehammer på studiet Kulturprosjektledelse, så dette blir en viktig erfaring for den unge festivalsjefen. Hun har tidligere mottatt Ungdommens kulturpris i Berlevåg, hun har vært elev og stipendiat på hiphoplinjen på Follo folkehøgskole og har jobbet i staben og i praksis på JazzIncubator, Kulturnatt og Amandus Lillehammer Studentfilm festival. Hun har med andre ord opparbeidet erfaring med kulturjobbing allerede.
«Jeg er stolt over å bli tilbudt jobben som festivalsjef for Ung i Berlevåg» sier Rosann Hammer. Det blir en del av mitt erfaringsgrunnlag for studiet jeg har gått på og jeg håper jeg skal klare å gjøre en god jobb»
Festival med unge store stjerner

«Musikken og musikerne vi inviterer til festivalen er valgt for å presentere ulike sjangre av musikk og at de er unge og veldig «up and coming» artister i Norge. Samtidig som vi ønsker å presentere unge artister med formidlingsevne til de unge ønsker vi å ha fokus på nordnorsk musikk. I år er vi heldige å blant annet ha to band med nordnorsk bakgrunn. Vi synes det er veldig kult og viktig å få større band/musikere til lille Berlevåg for å spille og håper alle vil benytte muligheten til å få med seg festivalen. Dette skaper stolthet og tilknytning til bygda vår» Forteller Rosann Hammer.


– I år er det fargerik nordnorsk pop fra Kabelvåg – Kajander med band som kommer. Godt presentert på radio og med en rekke hitsingler fra 2016 og frem til i dag. 

– It Might Get Loud er et rock/blues band satt sammen av en gjeng fra Kirkenes og Trøndelag. Musikken deres setter i gang rockefoten til både unge og voksne.

– Trumfkortet i år er TRXD. I løpet av våren har denne mixeduoen blitt et fenomen. Med 3 milloner treff på en av de siste remixer, regnes de som kometer i norsk musikk akkurat nå. TRXD får mye oppmerksomhet blant annet fra musikknettsteder Billboard. De slapp sin første singel «Wherever You Go (feat. Hilde)» i april 2016, og låten solgte til dobbel platina. Låta «Our City» har blitt hørt av millioner på Spotify.

Flyttet til Kvitbrakkaområdet

Nytt av året er det at UNG flytter sin scene til området ved Kvitbrakka ved museet. 

«Vi er veldig glade for at UNG har valgt å legge sitt arrangement til Kvitbrakka området som er en flott kulturarena i Berlevåg», sier leder for Kvitbrakkas venner, Evelyn Johnsen.

Vil skape et attraktivt og ungt Berlevåg

UNG har fokus på flere ting – men det viktigste er å fremme Berlevåg som en attraktiv plass å bo, i hovedsak for yngre mennesker da fraflytting på mindre steder er stigende. «Vi ønsker å snu den fraflyttings trenden i Berlevåg og Finnmark da vi har like muligheter her som andre, vi må bare tenke nytt sammen» sier Trine Jensen (27) leder for UNG Berlevåg.

UNG Frivillig

UNG satser på ung dugnadsånd – de ønsker å vise at man får mer til når vi jobber sammen. Frivillighet er en stor del av festivalen da all som jobber i organisasjonen er frivillige. Her er det masse lærdom å hente og ikke minst mange gode erfaringer å ta med seg videre i livet, og for noen er det også starten på arbeidslivet. For å gi frivilligheten fokus og plass, deles det ut en årets UNG Frivilligpris på søndagen i festivalen.

Støtte fra Kulturrådet

UNG får kulturrådsmidler og noe kommunal støtte, men mesteparten av pengene henter de fra overskuddet fra tidligere festivaler. «Det er jo et mål å ha nok penger på konto så neste festival kan realiseres uten for mye problemer. At kulturrådet mener vi er et viktig tilskudd for unge, er flott. Kommunen støtter oss med både kulturmidler og psykiatrimidler. Fylkeskommunen derimot, har konsekvent ment at vi ikke er «viktige nok» forteller Liz Rekve, som hjelper UNG organisasjonen med søknader i tilskuddsbyråkratiet. Jeg er så stolt over å kunne være frivillig i dette fantastisk unge laget, og har fått egen tittel som «Grunnmur», forteller Liz Rekve.
Infomasjon:

Formål

UNG i Berlevåg er en organisasjon etablert for å gi unge i Berlevåg, både fastboende og hjemreisende for ferier, unge ute på studier eller bosatt andre steder, et positivt forhold til Berlevåg. UNG i Berlevåg skaper eventer, festivaler, konserter, hendelser og opplevelser for unge i Berlevåg. 
Festivalens hovedmål

Visjonen er å skape en bra helg med konserter, aktiviteter og framtidsretta tanker.

Vi ønsker å gjøre Berlevåg attraktiv for unge som forlater hjemkommunen for å studere og gjøre liv ute. Vi ønsker gjennom festivalen å gi de unge en herlig opplevelse i Berlevåg. I tillegg en opplæring i frivillighet og fokus på et viktig tema hvert år om hvordan du kan bygge egen framtid (gründercamp/filmcamp/art camp). Unge skal komme hjem for de man virkelig vil og være stolt av det vi tilbyr og det de selv er med å skape. UNG gir i tillegg unge inspirasjon, ideer og tanker om hva man skal gjøre med framtida – inspirasjon fra de campene vi lager under arrangementet.
Hvem er vi 

UNG i Berlevåg er en frivillig organisasjon startet i 2014. Vi har holdt to tidligere Ung i Berlevåg festivaler (2014, 2015) og to inspirasjonscamper; gründercamp med Moods of Norway og filmcamp med Rein Film. I tillegg kunstutstillinger i forbindelse med festivalen. Organisasjonens hovedmål er å gjøre Berlevåg attraktiv for unge, vi ønsker å fremme Berlevåg som en kommune i vekst med godt grunnlag for videreutvikling og muligheter innen kunst, film, gründervirksomhet, og annet som kan inspirere unge til å høyne ambisjonene for eget liv. UNG skaper et felleskap for unge der alle arbeider sammen mot et felles mål, lærer nye ting og ikke minst har det gøy sammen. Vi ønsker å skape en plattform for innovasjon, inspirasjon og kreativitet gjennom våre tiltak der vi lager en ungdomsfestival gjennom dugnadsarbeid. Vi ønsker å vise folk i Berlevåg den frivillighetsånden unge på tettstedet har og fremme tanken om hvor gøy, lærerikt det er å være frivillig og hvordan det kan åpne for videre muligheter innen for eksempel framtidig karriere. 
Kulturell profil

Vår kulturelle profil omhandler i hovedsak musikk og kunst. Vi har vært år en hovedutstilling og andre mindre kunstutstillinger vi åpner i samarbeid med etablerte kunstinstitusjoner. I 2015 hadde vi popartutstilling i Villa Borealis og kunstgruppa FUFF utfordra de unge i sin utstilling i Lokstallen.

Vi satser også på kunstworkshop der folk kan lære hvordan kunsten på utstillingene lages.
Går fra årlig til annethvert år

I april 2016 ble det tatt styreavgjørelse på at festivalen skal gå fra å være årlig til annen hvert år. Alle som sitter i styret og jobber frivillig er midt i en travel tid av livet der jobb, skole og livet generelt krever mye. Tiden mellom bruker vi til å søke midler og skaffe tilbake kapitalplattformen vi trenger for å arrangere en bra festival. Det ble da også, etter evaluering av 2015-festivalen, bestemt å rigge om festivalen, stramme inn og kanskje gå for et mindre og tettere konsept.
Vedtatte målsettinger for UNG

1. UNG ønsker å fremme Berlevåg som en attraktiv plass å bo, i hovedsak for yngre mennesker da fraflytting på mindre steder er stigende. Vi ønsker å snu den fraflyttings trenden i Berlevåg og Finnmark da vi har like muligheter her som andre, vi må bare tenke nytt sammen. 

2. UNG jobber for å inspirere unge og gi de nye ideer og tanker om hva man kan gjøre i framtida. Dette gjør vi gjennom kurs, workshops og kunstutstillinger – tidligere år har vi hatt grunder camp, filmkurs og diverse kunstutstillinger. 

3. UNG satser på dugnadsånd – vi ønsker å vise at vi får mer til når vi jobber sammen. Frivillighet er en stor del av festivalen da all som jobber i organisasjonen er frivillige. Her er det masse lærdom å hente og ikke minst mange gode erfaringer å ta med seg videre i livet, og for noen er det også starten på arbeidslivet.
Lokal forankring og regional betydning 

UNG i Berlevåg arrangeres i Berlevåg kommune, videre jobber vi hele tiden med å promotere festivalen til hele regionen. Tidligere festivalår har vist at vi har lyktes med det da det har vært besøkende fra andre steder og byer i Finnmark. Festivalen går over to dager, vanligvis i uke 28. Da åpner vi festivalen med en type kurs eller workshop og kunstutstilling første dag og satser på aktiviteter og konsert dag to. Alle våre artister er norske og vi prøver hvert år å rekruttere så mange lokale og regionale artister som vi kan da vi ønsker å synliggjøre talent innad i vår region. 
Vi har i de fire årene Ung i Berlevåg er drevet, mottatt både kommunale midler og tilskudd fra andre ikke-offentlige tilskuddsordninger. Stoltes er vi kanskje over å få anerkjennelse fra Norsk Kulturråd og støtte derfra.
Sikkerhet

Ung i Berlevåg er bevisst sitt sikkerhetsansvar og velger hvert år ut en som har hovedansvar for sikkerhet. Vi lærer de frivillige opp i sikkerhetstiltak, vi har folk foran scene, og har til enhver tid en stor gruppe vakter som følger med på hele arrangementet og er tilstede på festivalen til den stenger.

Festivalen har utarbeidet egen sikkerhetsplan