Utstilling åpnet på Villa Borealis

I galleriet til Anne Jorunn, stiller for tiden 3 personer ut en serie bilder med tema «Hus», og denne vil være åpen i perioden 28.april – 10.juni

I tillegg har også Daniela sine hus i glass utstilt i 1.etg i Glasstudio

HUS i Villa Borealis i Berlevåg. 

4 kunstnere med helt forskjellig blikk, viser HUS i Villa Borealis. 

«Det der er sånt som jeg ville gått rett forbi uten å oppdage, men kunstnere ser det», var kommentaren fra en av snik-kikkerne som kom innom i Villa Borealis mens utstillingen ble montert. Og berlevåginger, som må forbi Austertana hver gang de skal kjøre bil herfra, er veldig i tvil om de noen gang har sett det grønne gårdshuset i Harrelv. Det har Anne Jorun Kjær fotografert i mer enn 12 år, de første årene fordi hun synes det er et så vakkert lite hus, og i de senere år med sorg over hvordan forfallet tar over. Hun viser også «Sjåen i Varanger», som hun fulgte gjennom et helt år, inkludert å kjøre ut i natten for å se hvordan den hadde det i midnattsol. Hun forteller entusiastisk at den ene gangen, klokka 04 om natta, kom det tre praktfulle reinsdyr vandrende langs veien, og slik satte de sjåen i perspektiv. 

Asbjørn Nilsen lufter hunden Anivia «på landet» i Vardø, og filosoferer over hvordan de levde, de som hadde røde og blå vegger, gule kjøkkenskap, og gul tapet – som for øvrig er hypermoderne igjen. Alt er forlatt. Det er også en velkonstruerte trestol, som noen har brukt for å slikke sol utenfor. Nå ble den kunst, for den er vakker og har sin historie å fortelle! 

Asbjørn Nilsen fra Vardø har vært aktiv som fotograf og gallerist i mer enn 20 år. De siste årene har han organisert mye av kulturkontakten mellom Russland og Vardø. Han lager utstillinger i Vardø med russiske kunstnere, og har selv hatt minst 19 utstillinger i Russland. De siste, i Moskva og Kaleningrad, var i regi av den norske ambassaden. Nå arbeider han med en utstilling om Kiberg-Odysseen til Pomormuseet i Kiberg. Han har også stilt ut i Villa Borealis flere ganger tidligere, med bilder som i internasjonal sammenheng heter Colors of the Arctic. 

Også Anne Turid Garshol har kontakt med Russland, der hun som fotolærer ved Folkehøyskolen i Pasvik har vært med sine studenter. I Petrosavodsk har de hatt sine utstillinger i Nasjonalbiblioteket i flere år. De har også hatt studieturer til Island, og der kjenner Anne Turid igjen de fargerike husene som også var en tradisjon i Varanger. Hun har omfattende utdannelse i fotografi, kunst og håndverk og grafisk design. Det gir en bevissthet om fargebruk, og hun forstår hvorfor man i de arktiske strøk har tradisjon for å ha fargerike hus, når vinteren er så hvit. Hun liker seg godt i det knallgule galleriet i annen etasje i Villa Borealis, der også fargen er valgt med tanke på å gi god energi. Anne Turid er spesielt opptatt av vinduer, hun synes det er spennende hvordan de knytter inne og ute sammen. 

De mest originale husene er det likevel Daniela Salathe som står for. De siste årene har hun arbeidet sammen med internasjonalt anerkjente glasskunstnere fra flere land. Da hun var på kurs i Skottland, fikk hun inspirasjon til å lage hus i glass. Det har nå modnet en stund, og da utfordringen kom om å delta på HUS – utstillingen, var tida klar til å få dem i ovnene. Den ene delen av Arctic Glasstudio er nå fylt med hus i varierende former. Inspirert av husene i Berlevåg, selvfølgelig. 

Dette innebærer også et aldri så lite jubileum for galleriet i annen etasje i Villa Borealis. Det er den 25. utstilling siden det ble åpnet 10.10.2010. Galleriets eier, Anne Jorun Kjær er stolt av å ha kunnet vise kjente og ukjente, lokale og internasjonale kunstnere og amatører, og er ellers takknemlig for hvordan berlevågingene støtter opp. Det er ikke uvanlig å ha 50 gjester på en åpning, og i et fiskevær med 1000 innbyggere er det imponerende, det ville vært regnet som bra i de fleste gallerier i større byer også. Hun eier Villa Borealis sammen med Daniela og hennes ektemann Dieter. Arctic Glasstudio har hatt verksted og butikk helt siden de tok over den tidligere Trejern-bygningen i 2007. De fleste som forstår seg på slikt, er skikkelig overrasket når de oppdager at det finnes et så elegant glasstudio på en så liten plass. Noe av hemmeligheten er jo at Daniela leverer glasskunst langt utover Berlevåg, både som premier og bedriftsgaver, men hun stiller også opp med spesialvarianter til berlevågingene som vil ha noe helt eget. Selve huset Villa Borealis, passer jo også godt til å huse en hus-utstilling. Ombyggingen ble tegnet av den kjente arkitekten Stein Halvorsen, som også står bak Sametinget og Tana Tingrett, og som var en av de første som ble portrettert i nrk-programmet Arkitektens Hjem. 

FAKTA: 

Hva: Utstilling av HUS. 

Hvem: 

  • Anne Turid Garshol, Vadsø
  • Asbjørn Nilsen, Vardø
  • Anne Jorun Kjær og Daniela Salathe, Berlevåg

Hvor: Villa Borealis, Berlevåg

Når: 

Åpning lørdag 28 april, utstillingen henger til 10 juni. 

Åpent som Arctic Glasstudio, man – fre 10 – 16 og lør 11 – 14.