10 år med egen salong

Det er ikke alle som kan skryte av å ha drevet sin egen bedrift i 10 år. Når man i tillegg er så ung som like over tretti, er man vel egentlig noe for seg selv. Noe man trygt kan bruke som betegnelse på Linda Fredriksen i Berlevåg.

 

Lørdag 11. november kunne hun invitere venner, familie og ikke minst kunder som har vært innom salongen hennes disse årene, til en liten jubileumsmarkering på skolens musikksal. Her kunne det fantastiske antall oppmøtte få se lysbilder og video, fra de ti årene som har gått, siden hun startet med ”Frisørbua” i mars 1996.

   – Det var rett og slett rørende å se at så mange møtte opp for å feire sammen med meg, sier Linda noen dager senere, når vi er innom salongen. Hun minnes tilbake til da hun som 21 åring startet opp etter endt utdannelse ved Hesseng Videregående Skole og en lærlingperiode ved en salong i Vadsø.

Ved spørsmål om hun var litt skeptisk til å starte opp helt alene, sier hun et klart nei.
    – Er det noe man ikke er i den alderen, så er det skeptisk. Man vet omtrent ikke at det er noe som heter konkurs og tror alt vil gå helt fin, sier hun.

 

Det var rundt 120 stykker som hadde møtt opp på jubileumsmarkeringen, i tillegg til de som hjalp til

 

Greit med konkurranse
Men hun fikk jo faktisk rett i det, for det har gått veldig bra. I alle disse årene har det vært en jevn kundebase som har kommet tilbake igjen og igjen. Blant annet er utflytta Berlevåginger og skoleelever, flinke til å bestille time når de er hjemme på ferie og lignende.

   – Jeg har vært så heldig å ha snille kunder som har latt meg få viljen sin. Folk i Berlevåg er faktisk veldig finke til å være med på nye ting, sier hun med et smil. Hun har da også vært en inspirasjon for mange unge på plassen og har i løpet av de ti årene hatt en del ungdommer innom på praksisplass, i tillegg til to lærlinger.

Begge disse gikk derfra til å starte opp konkurrerende salong på plassen, den ene driver fortsatt. Men konkurranse har hun ingenting i mot og synes faktisk det er greit, for da holder man seg skjerpet. Og hun mener at plassen hele tiden har hatt bruk for to salonger.

   – Husk at da jeg startet opp var jeg den unge nykommeren, i forhold til hun som hadde vært etablert her i mange år, sier Linda.

 

 

På storskjerm viste man video og lysbilder av tidligere hårshow og frisyrer 

Ildsjel
Hun legger ikke mellom fingrene at det har vært hardt arbeid og mange lange dager. Spesielt før høytidene og anledninger hvor det skal tas familiebilder og lignende, da har hun ekstra mye å gjøre. Men hun legger til at hun liker at det skjer mye, av og til kanskje for mye.

Noe som nok har gått mest ut over mannen Jan, som ofte har måttet ta seg av hus og hjem.
    – Han har vært en fantastisk støttespiller i alle disse årene og jeg er ikke sikker på at det hadde gått så bra uten ham, sier Linda. Som er kjent i Berlevåg for å ha et stort engasjement.

Noe også Varaordfører Janne Andreassen nevnte, nå hun overrakte blomster fra kommunen, på jubileumsfeiringen lørdag. Hun fortalte at Linda er kjent som en ildsjel på stedet. At hun har satt opp hårshow, vært med på å arrangere fester og tilstelninger og har ofte vært medlem i forskjellige komiteer, blant annet ”Sommer i Berlevåg”  

   – Linda er et bevis på at det er mulig å oppfylle en livslang drøm, noe hun har sagt opptil flere ganger at salongen er, sa Andreassen. Som oppfordret foreldre i salen, til å ha tro på drømmene til barna deres og de unge oppfordret hun til å stå på, som Linda hadde gjort.

 

Varaordfører Janne Andreassen (til høyre) sa at Linda (her sammen med sønnen Jørn Brage) er en inspirasjon for andre i Berlevåg 

Gravid
Linda sier selv at hun var veldig positivt overrasket over at så mange kom på tilstelningen hennes. Det var vel nærmere 120 stykker, i tillegg til de som opptrådte og de som hjalp til. Vi fikk for eksempel se på noen av de unge jentene, som Linda underviser i magedans, hver mandag.

   – Det er utrolig å se hvor flinke de har blitt på de syv ukene vi har holdt på. Meningen var jo at de ikke skulle opptre før til UKM neste år, men jeg følte de var klare alt nå og var meget imponert av dem, sier Linda. Som for tiden er gravid og har termin 20. februar neste år. Det blir andre gangen hun har fødselsavbrekk i den tiden hun har drevet ”Frisørbua”

Savner et frisørmiljø
    – Sist gang i 2001 hadde jeg en lærling som kunne ta de kundene som aksepterte det, så da var salongen åpen de to månedene jeg hadde permisjon. Men nå vil den i utgangspunktet være stengt fra slutten av januar, hvis ikke en eller annen, føler for å ta seg en kortere eller lengre periode, som frisør i Berlevåg, sier hun med et smil.

Linda forteller at hun av og til savner et frisørmiljø, med flere kollegaer å snakke med. Hun reiser en del på kurs og messer og var i 2004 en uke i London på et slikt arrangement. Hun mener det å drive salong i Berlevåg verken er lettere eller vanskeligere, enn for eksempel i Oslo eller Tromsø.

   – Det er mange av de samme utfordringene, avslutter Linda. Og vi er ikke i tvil om at hvis hun og familien ønsker det, vil nok ”Frisørbua” være i drift om nye ti år.

 

{mgmediabot}images/stories/video/frisorbua_10aar.wmv|true(Videoklipp fra frisørbuas 10års jubileum)|800|700{/mgmediabot}

 

Det har vært mange fornøyde kunder innom salongen til Linda de siste 10 årene. Her ser vi Linda (til venstre) med Grete Edvardsen i stolen.

 

 

Med stilige kostymer og frisyrer sto de unge håpefulle på scenen med sin dans. Både moderne…

 

 … og magedans.