WW1 tanksen på Veines

Pressemelding fra KBKG.

Vi vil til sommeren berge inn den Renault FT-17 WW1 tanksen som står på Veinesodden i Kongsfjord. Denne har nå stått utsatt til i alt for mange år, og alt for mange deler har til nå forsvunnet som følge av suvenir jegere, vær og vind. Vi har dannet en krigshistorisk gruppe som har som mål å berge denne meget sjeldne tanksen, preservere og restaurere, og til slutt stille denne ut i bygda vår.

Kongsfjord og Berlevåg
Krigshistoriske Gruppe.
KBKG.                                                                
 

Pressemelding fra KBKG.

Vi vil til sommeren berge inn den Renault FT-17 WW1 tanksen som står på Veinesodden i Kongsfjord. Denne har nå stått utsatt til i alt for mange år, og alt for mange deler har til nå forsvunnet som følge av suvenir jegere, vær og vind. Vi har dannet en krigshistorisk gruppe som har som mål å berge denne meget sjeldne tanksen, preservere og restaurere, og til slutt stille denne ut i bygda vår.

Tanksen på VeinesNå har vi fått tillatelse fra Forsvarsmuseet i Oslo til å hente inn, preservere og restaurere denne, og lovnad om at den vil bli i kommunen.

Nå håper jeg at alle som har interesse for krigshistorien vår, og har tid og resurser til å være med på en dugnad som vil gi oss en historisk gjenstand til berikelse av vår krigshistorie.
Det er alt for få slike tilbake i kommunen vår. Vi har ikke vært flinke nok til å ta vare på vår krigshistorie.

Det finnes et par tanks til i Norge av samme type som denne, og den ene står på Rogaland Krigshistoriske Museum Stavanger. Denne er ganske komplett, og vil kunne danne grunnlag for å ta mål av til kopiering av deler som mangler på vår. Den andre i Trøndelag, og er i dårligere tilstand enn vår.
Tanksen vil når den er berget bli plassert i Kongsfjord, hvor vi straks vil preservere den og så begynne demonteringen av deler for viderebehandling slik som sandblåsing og grunning. Deler som er for mye rustet/ødelagt vil bli kopiert av kompetente folk. Vi vil også prøve å få hjelp av de eksisterende mekaniske verksteder i kommunen til dette arbeidet.
Målet er å klare å få tanksen restaurert utvendig så komplett som mulig slik at den kan stilles ut.
Største problemet vil bli å skaffe nok penger til materialer som trenges i en slik oppbygging.
Noen som har gode forslag?

Vi vil trenge all den hjelp vi kan få, både fra folk med interesse for krigshistorie og nevenyttige som kan gjøre en innsats med restaurering av deler, og ikke minst hjelp med å hente inn tanksen i fra der hvor den står i dag. Vi trenger antakelig en lastebil med kran til dette. Har du lyst til å være med på dette, så bare ta kontakt med undertegnede.
Til slutt, er det noen som har deler fra denne tanksen liggende, så vil vi svært gjerne ha disse tilbake slik at de kommer på plass der de hører hjemme.

 Renault FT-17 (Automitrailleuse à chenilles Renault FT modèle 1917) var en fransk lett stridsvogn fra første verdenskrig. FT-17 var den første stridsvognen med roterende tårn og konfigurasjonen ble etterliknet av de fleste stridsvogner frem til vår tid.

Bilde fra inni tanksenArbeidet på FT-17 begynte i mai 1916 og ble ledet av Louis Renault. Selv om FT-17 var mye mer avansert enn de to første stridsvognene (Schneider CA1 og ST. Chamond hadde Renault store problemer med å få FT-17 akseptert av den franske hæren. I løpet av krigen forandret den franske generalstabens holdning til stridsvogner seg fra store stridsvogner til små og manøvrerbare stridsvogner som FT-17, og FT-17 ble satt i produksjon i løpet av 1917. Det ble produsert rundt 4000 eksemplarer, fordelt på den franske hæren og den amerikanske hæren. I tillegg ble den lisensprodusert i USA. FT-17 var godt egnet til masseproduksjon og hadde et produksjonsmål på 12 260 i løpet av 1919.

Etter krigen ble FT-17 eksportert til mange land (Polen, Estland, Litauen, Romania, Jugoslavia, Tsjekkoslovakia, Sveits, Belgia, Nederland, Spania, Brasil, Tyrkia, Iran, Finland, USA og Japan), og la grunnlaget for utviklingen av stridsvognen som våpenart i disse landene. Den var også med i flere konflikter i mellomkrigstiden, blant annet den russiske revolusjon, den Polsk-Sovjetiske krig, den kinesiske borgerkrigen og den spanske borgerkrigen. Da andre verdenskrig brøt ut var den fremdeles i bruk blant annet i den franske, den finske og den polske hæren, men viste seg å være utdatert i forhold til den nye generasjonen stridsvogner. Etter den franske kapitulasjonen i 1940 overtok Tyskland 1704 FT-17 og benyttet disse som flybaseforsvar.

TanksenRenault FT-17

Dimensjoner
Lengde    5000 mm
Bredde    1470 mm
Høyde    2140 mm
Stridsvekt    6 500 kg
Mannskap    2

Framdrift og ytelse
Motor    Bensinmotor (29 kW, 39 hk)
Drivverk    Belter
Topphastighet (vei)    7 km/h
Rekkevidde (vei)    45 km

Bestykning og pansring
Hovedbestykning   :
37 mm kanon eller 7,92 mm maskingevær  
Pansring    22 mm

 

 

Alle bilder/tekst: 

Tor Edgar Olsen
Gildeskålveien 29
8003 Bodø
Telefon 75 52 08 92/90791851
E-mail: teolsen@luftfart.museum.no

 

Nå lurer du kanskje på…  

 Kongsfjord og Berlevåg   Krigshistoriske Gruppe.
KBKG

Prosjekt: Restaurering av Veines tanksen.
Gruppen er blitt dannet med formål å ta vare på Renault FT-17 Tanksen på Veinesodden.
Denne er en del av vår nære historie, og den må ikke bli borte pga. Suvenir jegere, vær og vind.
Mye har allerede forsvunnet, men det kan ennå la seg gjøre å hente denne inn, og på sikt restaurere
den fram til utstillings stand.
Når denne en gang er restaurert kan den stilles ut I bygda som blikkfang I sommerhalvåret.
Om vi alle trør til, vil dette prosjektet kunne la seg gjennomføre, og om vi ikke starter nå vil
det snart være for sent.

Slik vil den kunne bli til slutt om vi starter dette prosjektet, og alle som har tid og lyst hjelper til
med det de kan. Det som nå gjelder er å få hentet inn tanksen i fra der den står i dag. Per Simble
har lovet oss lagringsplass på brygga si, slik at vi får den i hus.
Vi prøver til sommeren om alt går greit, og om vi får tillatelse fra myndighetene.

Tor Edgar Olsen
90791851-75520892
teolsen@luftfart.museum.no