På jakt etter den aller første bosetning

Jan_Ingolf_Kleppe_Foto_Maja_Sojtaric.JPGPå jakt etter den aller første bosetningen i Øst-Finnmark
SciencePub-prosjektet skal forske på pionerbosetningen i Finnmark.
Fylkesarkeolog i Finnmark, Jan Ingolf Kleppe, er nytilsatt som
stipendiat på prosjektet ved Universitetet i Tromsø og starter nå
feltarbeidet i Berlevåg og Tana områdene.


På jakt etter den aller første bosetningen i Øst-Finnmark
SciencePub-prosjektet skal forske på pionerbosetningen i Finnmark. Fylkesarkeolog i Finnmark, Jan Ingolf Kleppe, er nytilsatt som stipendiat på prosjektet ved Universitetet i Tromsø og starter nå feltarbeidet i Berlevåg og Tana områdene.

Forskerne i SciencePub-prosjektet, som er en del av Det internasjonale polaråret, skal avdekke hvordan de naturlige klima- og miljøendringene i Arktis har vært, og hvordan mennesker har klart å tilpasse seg ( http://www.ngu.no/sciencepub/norsk/ ).

Den arkeologiske delen av SciencePub-prosjektet fokuserer på klimaendringer etter siste istid, og hvordan de påvirket pionerbosetninger i Øst-Finnmark for 10 000 år siden. Arkeologene tar for seg de første menneskenes immigrasjon, bosetning og tilpasning til de raske endringene i det fysiske miljø ved slutten av siste istid.

Nytilsatt stipendiat
Jan Ingolf Kleppe startet 1. august som stipendiat på prosjektet ved Universitetet i Tromsø. Kleppe, som kommer fra Haugesund, er bosatt i Varangerbotn og har siden høsten 2001 virket som fylkesarkeolog i Finnmark. Han har jobbet mye med forvaltning hovedsakelig i Vest-Finnmark, samtidig som han har drevet med arkeologi i Øst-Finnmark på fritiden. Kleppe startet sin arkeologiutdanning ved Universitetet i Bergen, men har sitt hovedfag fra Universitetet i Tromsø.

{mosimage}Kleppes interesse for bosetninger og eldre steinalder er av gammel dato. – Jeg har alltid vært interessert i eldre steinalder også fordi det er mye spennende teknologi som ble utviklet i denne perioden, sier Kleppe ved inngangen til stipendiatperioden. Steinalder­menneskene hadde stor forståelse for materialvalg og stor kunnskap om hvor de kunne finne det.

Kleppe selv har kompetanse på moderne teknologi – IKT – og skal bl.a. bruke geografiske informasjonssystem (GIS) som et verktøy i sitt arbeid med å lokalisere den allerførste bosetningen etter isen slapp sitt grep om Øst-Finnmark.

Feltarbeid i Øst-Finnmark i august
Det arkeologiske feltarbeidet og datainnsamlingen i prosjektet tar nå til. Geologene har allerede vært på maringeologisk tokt til Vest-Spitsbergen og på feltarbeid i Arkhangelskområdet i Russland.

Kleppe skal fra 13. august lede et team av arkeologer på feltarbeid i tre uker i området mellom Kongsfjord og Berlevåg og i Tana området. – Jeg håper også at det blir tid i år til å rekognosere etter plasser mot innlandet fra Tana, sier Kleppe optimistisk.

Finnmark – kjent og ukjent mark
– Det er mange ubesvarte spørsmål om den første bosetningen i Finnmark, noe som gjør fylket til et spennende forskningsområde for arkeologene, uttaler Kleppe.

Geologi og arkeologi går ofte hand i hand. – Det var geologen Anders Nummedal som i 1920-erne var den første til å undersøke hvilke bosetninger som var etablert i Finnmark i steinalderen, forklarer den nybakte stipendiaten.

– Vi ser på noen av de samme lokalitetene Nummedal så på, bare på en annen måte. Samtidig er det fortsatt mange områder i Øst-Finnmark som er urørte av arkeologene og som bør undersøkes, forteller Jan Ingolf Kleppe.

– Det er mange konkrete faglige problemstillinger som er knyttet til Finnmark. Blant annet ville det vært interessant å se på mulige innvandringsveier. Men vi må nok begrense oss selv noe, både geografisk og tematisk, slutter Jan Ingolf Kleppe

SciencePub-prosjektet
Prosjektet "Naturlige klima- og miljøendringer i Arktis, og menneskets evne til tilpasning. Fra forskning til allmenn kunnskap”, med kortnavnet ”SciencePub”, startet 1. mars 2007 ved inngangen til Det internasjonale polaråret.

Forskerne i SciencePub skal rekonstruere klima- og miljøvariasjoner for å forstå samspillet mellom land, hav og isdekker i Arktis gjennom de siste 130.000 år. Samtidig er målet å forstå hvordan dette har påvirket innvandringen og bosetningen av de første menneskene i regionen.

I prosjektet samarbeider geologer og arkeologer fra flere norske forskningsinstitusjoner for å finne svarene på disse spørsmålene.

Det er spesielt med SciencePub at formidling er en viktig og integrert del av prosjektet – derav navnet. Prosjektet har hatt journalister og lærere med på tokt. Forskningsresultatene skal bl.a. formidles på Vitensentrene. Prosjektet har også en blogg der feltarbeidet kommenteres løpende (http://sciencepub.blogg.no/ ).

Kontaktperson: Jan Ingolf Kleppe, Universitetet i Tromsø, telefon mobil 907 98 390 eller e-post: jank@sv.uit.no.

Les også:

Steinalderliv i Øst-Finnmark: http://uit.no/nyheter/tromsoflaket/4537 og
Pionerene på Nordkalotten: http://uit.no/nyheter/tromsoflaket/3314
Blogg fra feltarbeidet: http://sciencepub.blogg.no/

Les mer om prosjektet SciencePub:
Prosjektets hjemmesider: http://www.ngu.no/sciencepub/norsk/
Landslag i arktisk klima: http://uit.no/nyheter/tromsoflaket/3301
Ut på tokt: http://uit.no/nyheter/tromsoflaket/4357

Fortidens klima – et puslespill: http://uit.no/nyheter/tromsoflaket/4367
Les mer om Polaråret: http://www.polararet.no/

Vennlig hilsen

Espen Nordahl

*********************************************************

Kommunikasjonsavdelinga / Department of Communications

Universitetet i Tromsø / University of Tromsø

N – 9037 TROMSØ

*********************************************************