Gulgo-tur med kajakk

{mosimage}Om kvelden Fredag 7. august når tåka hadde letnet startet halvparten av padlegjengen i Berlevåg på en test-tur til Gulgo med kajakkene våre. Den andre halvparten kom dagen etterpå.

Turen var en liten test om hvor godt forberedt
vi var til å begi oss ut på vår beryktede og uforutsigbare Tanafjord.
Tåken var grauttjukk da vi holdt på å pakke utstyret, så vi bestemte
oss for å installere en GPS på framdekket i tilfelle tåka ikke villle
lettne



Vi starta fra Moldvikfjæra og mens vi holdt på å fordele vekten mellom kajakkene fikk vi masse gode råd om vær og vind når/hvis vi nådde Gulgo-odden. Vi brydde oss ikke mere om det da vi så det lure glimtet i øynene på tilskuerne.

En nytelse å oppleve
Da vi kom oss utpå oppdaget vi at det var usedvanlig stille langs langsetter landet. Vi nøt en spektakulær padletur i en nydelig kveldshimmel og blikke stille hav. Vi kunne padle så nær land at vi fikk med oss alle detaljer i fjæra.

{mosimage} 

Omtrent halvannen time etterpå nådde vi Fugleberget litt bortenfor Seibukta, der vi fløt stille, drakk vann og småpratet litt om turen. Da vi etterhvert runda Gulgo-odden oppdaga vi at vi hadde selskap. En flokk niser jakta fisk og måsene hjalp dem fra lufta, ei ørn som sto på en berghammer letta og ville tydelig være med på matauket.

2 timer og 59 minutter etterpå fløt vi rett utfor Frantzen kaia i Gulgo. Vi var trøtte og fornøyde. På turen hadde vi nesten ikke brukt krefter, men dagen hadde vært lang og vi var moden for køya. Bjørn Pedersen hadde på forhånd tilbudt oss å bruke gjesterommet i sjåen så da slapp vi å sett opp teltet. Noe vi var glad for siden det var varmt og ikke et vindpust ute.

{mosimage}Vi våkna ikke før vi så det flirende fjeset til Bård rundt 12 tiden lørdagen.

Også en liten utfordring
Vi hadde som kjent publisert en undersøkelse på Berlevaagnytt som gikk på hvor lang tid vi ville bruke fra Molvik til Gulgo, og som resultatet viser, så var det nok flesteparten som trodde på at vi ville sprekke på turen og bruke over 3 timer.

Bård og jeg hadde hatt en tur til Seibukta ei uka tidligere, og hadde en god følelse når vi startet ut ut fra Molvikfjæra lørdagsmorgenen med kurs mot Gulgo, Bjørnar og Vegard.

09:56.. og i gang med friskt mot
Nøyaktig som avtalt greide vi faktisk å komme oss i gang fra Berlevåg kl. 9 lørdagen og vi hadde lastet opp med litt mat, vann og ett par redbull sånn i tilfelle
Wink. Vi hadde nydelig vær allerede ut fra Molvik, og padlet jevnt og uten å ta oss ut tidlig på turen. Undersøkelsen og tiden fra gutta fra kvelden før lå selvsagt i bakhodet, og vi hadde nok klare planer om å fullføre turen inn raskere enn de 40.9% av de som stemte mente.

{mosimage}I seibukten tok vi første lille pausen med litt væskeinntak og nytelse av det flotte været vi fikk på turen inn. Flere ørner så vi lette fra fjellet og Bård satt å mimret fra sin tid i Televerket da han var på linjebefaringer inn denne veien. Da gikk dem ikke helt frem til Gulgo, så dette ville bli Bårds første besøk i Gulgo.

Lang er den Gulgofjord
Etter flere odder i det fjerne og det vi etterhvert skjønte tok "ca. 25 minutt mellom hver", så vi at vi startet på siste distansen og innså samtidig at vi ville greie målsetningen på under 2 timer og 30 minutter. Inn hele Gulgofjord, langs land, kunne vi nyte stillheten kun brutt av litt småfugler og lett bølgeskvulp og etter å passert ei hytte, støtta, der sykkelløypa kommer ned og ett gammelt fyrhus kom vi etterhvert frem til Frantzenkaia, 2 timer og 20 minutt etter vi la ut fra Molvik. 

Vi lå der å duppet litt før vi fikk spurt en av de lokale på moped om hvor Bjørn hadde hytte, og padlet inn det siste stykket til vi så kajakkene til Vegard og Bjørnar.

Matpause
{mosimage}Etter å ha fått liv i de to andre ble det fyrt opp i grillen og en mektig lunsj ble inntatt med mange betrakninger om turen innover både sist kveld og morrasturen. Kajakkpadlere fra Berlevåg er ikke som andre kajakkpadlere på tur.. Her gikk det ikke i posemat som utvider seg 150% når man tilsetter vann, men tungt grillkjøtt, skiver med kjøttpålegg og snurring. Skulle vi dratt Finnmark rundt, måtte vi vel hatt egen følgebåt med forsyninger slik det ble disket opp i dag, der Vegard styrte grillingen med klare instrukser til oss andre hver gang han forlot grillen.

Bedre tid neste tur
Ved neste besøk har vi lovt oss selv bedre tid, for etter å ha inntatt en del mat, ble det dessverre ikke tid til mye besøk denne gang. Jeg skulle i ett 50årslag kl. 20 om kvelden og det ble pakket i kajakkene å gjort klart for returen. Jeg og Bård hadde padlet hele veien inn i kun t-skjorte og vest i det flotte været, og slik startet 3 av oss tilbaketuren også.

1 time ut fra Gulgo så frisket det på med nordøsten og sjøen som begynte å bevege seg, så når siste sjanse bydde seg for i landstigning så byttet sistemann til tørrdrakt. Herfra og frem til Fuglefjellet/Seibukta er det nemlig ikke helt enkelt å gå på land, og når det i tillegg blåste så friskt ble det også litt kaldt.

Med sjø over dekk
Det viste seg at dette partiet på returen skulle bli tidkrevende nok og med høyt fokus på å slippe ett ufrivvilig bad så ble det padlet i to grupper som holdt seg tett i tilfelle det ble behov for en kompisredning. Vi lå uansett i så langt ut fra land og vinden ville fort brakt oss inn mot land som enkelte plasser her ikke ville være ønskelig på grunn av brottsjø.

Det var morro å kjenne forskjellen på sjøferdighetene nå under slike forhold, sammenlignet med ett par uker etter vi hadde fått kajakkene. I begynnelsen var det en stor nok utfordring å ta en liten tur utfor moloen, og nå padlet vi i forhold som ville skremt vannet av oss tidligere, når det slo over dekket på annenhver bølge. Etter 1 time i "hardt vær" rundet vi omsider odden inn til Seibukta og kunne ta en velfortjent hvil.

Siste sjarmøretappen ble bare kos igjen og etter 25 minutt kunne vi se Molvik i det fjerne og vi hadde kun ca. 25-30 minutt igjen av vår første langtur i kajakk. 3 timer og 40 minutt etter å ha startet fra Gulgo, kunne vi sette beina igjen i Molvikfjæra.

{mosimage} 

Anbefales
Det kan ikke utrykkes godt nok for en kjempeflott tur dette har vært, og den typen nærhet til elementene og slik rekreasjon som kajakkpadling er så må det oppleves. Vi har alle sammen kjøpt en helt grei nybegynnerpakke der alt levert Berlevåg har kostet oss 14-15.000,- og vi ser mere enn gjerne at flere hiver seg med å padle. Behjelpelig med prøvepadling og deling av våre erfaringer så lang er vi alle, så det er bare å ta kontakt.

Noen flere bilder ser du nedefor…
Dessverre ble det ikke så mange bilder fra strekket til Seibukta på returen… vi ville helst konsentrere oss om padlingen da Tongue out.

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}