Brukerbetaling for idretten

Innføring av brukerbetaling er en sak av stor betydning for de frivillige lag og foreninger som det berører. Et så viktig prinsipielt vedtak som nyinnføring av brukerbetaling bør være grundigere utredet.

Saken skal opp i kommunestyret førstkommende torsdag. Det er en dårlig sak for oss som brukere. Innstillingen er at alle brukere skal betale kr 500 pr halvår for bruk av idrettshallen og svømmebassenget.

I saksutredning er ikke den økonomiske siden av saken belyst. Der er ikke gjort noen anslag om størrelsen på framtidig inntekter og heller ikke hvem som vil bli omfattet av dette og hvem som evt faller utenfor av ulike grunner.

Etter klage fra lag og foreninger som benytter hallen og svømmehallen er saken nå utvidet til flere bygg i kommunen, men ikke alle. Det er da foreslått at det blant annet innføres leie for bruk av musikksalen med kr 100 pr øvingskveld. Pr i dag brukes Musikksalen til av to voksne grupper – idrettslaget og korpset.

Berlevåg Hornmusikk faller utenfor ved at det driver med voksenopplæring og igjennom dette har rett til gratis undervisningslokaler jfr Paragraf 21 i Lov om voksenopplæring.
Gjelder dette flere brukergrupper? Disponerer Kommunens ansatte lokaler og skal disse betale for evt avsatt treningstid?

Lag og foreninger er ikke tatt med på drøfting/samtaler for å få til en best mulig løsning.

I Innstillingen står det at det innføres leie PR PERSON, mens i saken står det at det gjelder voksne. Fra hvilken alder vil brukerbetalingen gjelde? Om en person både går på innebandy, fotball, styrketrening og badminton, skal han da betale kr 1.000 pr år for hvert lag han spiller på, eller blir summen totalt for all aktivitet?

Hva med folkehelseperspektivet? Dette vil automatisk redusere aktiviteten i flere grupper, da de som ikke trener fast p.g. av jobb, vaktordninger osv vil droppe ut.
Dette vil øke de sosiale forskjellene mellom de som har råd til å bruke så mye penger på trening og de som ikke kan det. Dette vil også føre dårligere integrering av innvandrere på alle plan i samfunnet.

Idretten vil få dårligere rekruttering av trenere og andre ildsjeler når voksne dropper ut pga egenbetaling.

Det er nylig utarbeidet og vedtatt en temaplan for folkehelse i Berlevåg. Her er det mange momenter for hvorfor idrettshallen er viktig for den fysiske og psykiske helsa vår. I tillegg er det flere steder i planen nevnt at det er viktig å styrke den frivillige innsatsen.

Berlevåg kommune har pr dd ingen kulturmidler eller aktivitetsskapende midler idretten kan søke på.

Båtsfjord kommune har sett hvor viktig idretten er for folkehelsa, de har brukerbetaling tilsvarende kr 500 pr år for brukerne, men kommunen gir et tilskudd på kr 100.000 til idrettslaget. De gir også kr 50.000 i kulturmidler som alle kan søke på og 4H får et tilskudd på kr 40.000.
Vivian Nilsen

AKTIVITET = ENGASJEMENT = TRIVSEL