På flaskepostjakt 1. nyttårsdag

Nyttårsaften ble vi kontaktet angående en flaskepost (GPS bøye med et brev inni) som var sendt fra Island i fjor sommer. Denne skulle ha strandet utfor Berlevåg, i Fuglenesbukta utfor Skonsvika

På tur ned til Fuglenesbukta

Det var ikke ukjente for Berlevåginger, Inge Nygård i Mehamn, som via bekjente sør i landet, var kontaktet siden den havnet i “nærområdet” hans, med forespørsel om han kjente noen som kunne dra ut å leite.

Allerede hadde Ólafur Sigurgeirsson, som bor i Berlevåg, prøvde å nærme seg flaskeposten på nyttårsaften, men måtte gi seg på grunn av mye bølger. 

På jakt i fjæra etter bøya, der den lå under 40-50 cm nysnø
Litt flaks må man ha 🙂

Hvem kommer så flaskeposten fra?
Atli Svavarsson, en 11 år gammel gutt fra Reykjavik, har samme interessen som flere i Berlevåg har fått den senere tiden, nemlig det å rydde søppel i fjæra.
Han startet i 2017 med et prosjekt han kalte #savetheworld som handler om å gå ut å plukke opp søppel fra naturen, og i samarbeid med Verkis Consultant Engineers og et tvshow som heter Ævar the Scientist, fikk de laget denne høyteknologiske flaskeposten som ble kastet ut fra Island og skulle følge havstrømmene videre.

Atli med bøyen som Islandske kystvakta hjalp han med å fly ut et stykke fra land (foto: Verkis.is)

Etter å ha landet én gang på Island, fikk Atli hjelp av kystvakta til å fly den ut fra land, og har siden reist rundt over 5000 km før den omsider havnet i Fuglenesfjæra vår.

Atli og faren plukker opp bøya etter at den landet på Island igjen, første gangen. Det ble helikopter ut fra kysten neste runde 🙂 (foto: Privat)

Det ryddes i Berlevåg også
Primusmotor når det kommer til fjærarydding her i Berlevåg, Dieter Salathe, forteller at det ble ryddet på østsiden av Fuglenesbukta for 2 år siden, og at befaring der i fjor viste at ikke mye nytt søppel var kommet til. Dette viser jo bare at det faktisk hjelper å rydde.
Bare i fjor ble det plukket ca 3,5 kubikk søppel bare ved Ordinjarga, som er vest for Fugleneset, bedre kjent som “Bjøruns bålplass”. Her var over halvparten fiskerirelaterte ting, tunge slitte tamper, garn, tau og trålposer.
I tillegg ble det ryddet fra Kjølnes og utover mot Sandfjorden og i Molvikfjæra i fjor, i regi av flere grupperinger.

Sekunder før bøya går ut helikopterdøra for å starte ferden (foto: Verkis.is)
Morro prosjekt 1. januar 🙂

Les hele brevet fra Atli her

Det var kommet vann inn i kapselen, men det gikk å lese deler av brevet gjengitt over her

Se hele bøyens ferd mot Berlevåg her

Under demonteringen

Fra Verkis´facebookside

“Flaskekassen fanget!
I dag nådde en flaskeboks land i Nord-Norge, like vest for byen Berlevåg. Meldingen er på stranden i Fuglenesbukta, som sannsynligvis betyr Fuglavík. Den har landet en gang etter midnatt fordi den var landet ved middagstid i dag. Byen Berlevåg er en fiskerlandsby med ca 950 mennesker der bor der. Nå trenger vi bare å bli interessert i områdets beboere i flaskeboksen og håper at noen vil gå og finne den.
Siden kolben ble kastet i havet fra Lagarfoss i sørøst på landet 20. juli, skjulte den lenge i havet mellom Island og Færøyene om sommeren, men i slutten av september begynte det å ta en mer avgjørende retning mot norsk kyst. Der har det seilt de siste månedene nordover langs kysten og endelig kommet til land i dag. Den har reist over 5000 kilometer på vei og vist oss hva Atli ønsket å formidle til søppel og plast kastet i sjøen.”

Dessverre var ikke podden helt tett, så vann var kommet inn

Berlevaagnytt er nå blitt kontaktet av Arnór Þórir Sigfússon fra Verkis som arrangerer transport tilbake til Island, noe vi selvsagt er behjelpelig med.

Her er meldingen han la ut i 2.januar på egen facebookside :

“Første nyttårsdag gikk Arnt Eirik Hansen, bosatt i Berlevåg, en tur med hundene sine og nådde flaskeposten på stranden i Fuglenesbukta, som ligger nær byen Berlevåg.
Brevet, ut ifra bilder fra Arnt, ser ut til å være i god stand, selv om det ser ut til å ha kommet fukt inn i kapselen.
Vi takker Arnt veldig mye for å hente flaskeposten, og det var hyggelig å se hvordan de sosiale medier ble brukt til å sende meldinger til nordmenn og islendinger i området.
Ólafur Sigurgeirsson, som bor i Berlevåg, prøvde å nærme seg flaskeposten på nyttårsaften, men måtte gi seg på grunn av mye bølger. Vi takker også ham for å prøve å nå flaskeposten.
Arnt Eirik Hansen har åpnet kapselen og lest brevet fra Atli og vi vil nå be ham om å returnere det til oss. Siden senderen fortsatt er ladet, kan det godt hende at vi sender ut flaskeposten på nytt. Her er også noen bilder som Arnt Eirik Hansen tok og gav oss tillatelse til å bruke.
Som jeg tidligere har fortalt, ble flaskeposten kastet i sjøen fra skipet Lagarfoss fra Eimskip sørøst for landet 20. juli. Det lå lenge i farvannet mellom Island og Færøyene om sommeren, men i slutten av september begynte det å ta en viss retning mot norskekysten. De siste månedene har flaskeposten gått nordover langs kysten og endelig nådd land. Flaskeposten har reist over 5000 kilometer og vist oss hva Atli ønsket å formidle ang. søppel og plast som kastes i sjøen.”

I e-post fra Atli sin far, Svavar, forteller han at sønnen var glad for at turen omsider var over, men han egentlig hadde håpet innerst inne at den landet på Svalbard 🙂
Mulig dette hadde sammenheng med at faren i et svakt øyeblikk, vistnok hadde lovet at de en gang kanskje skulle reise til den plassen flaskeposten dukket opp, noe han selv ikke husket helt å ha sagt, men med sønnens sterke vilje (og hukommelse) var det ikke umulig at de engang kanskje dukket opp i Berlevåg.

Flere lenker:

* Fór með hundana og fann flöskuskeytið í Fuglanesi
* FLÖSKUSKEYTIÐ FANNST Í NORÐUR NOREGI
* (+) Unik flaskepost endte opp i Finnmark

Fint vintervær akkurat da… men vel 1 time senere var snø og vind i lufta igjen

På tur hjem igjen

Denne gangen med Posten Norge

1 comment for “På flaskepostjakt 1. nyttårsdag

Comments are closed.