Berlevåging i funky duo, med ny singel ute

Berlevågingen Einar Leinonen er en av de to medlemmene i duoen 2nd of July, som nylig slapp singelen «Funeral», deres andre låt. Den første «Make It Through» kom i fjor. Når Einar spurte om vi kunne tenke oss å lage en anmeldelse av deres siste utgivelse, valgte vi å gjøre et forsøk.

For de fleste av våre lesere trenger ikke Einar Leinonen noen særlig presentasjon, men det er kanskje ikke så mange som kjenner til denne duoen. Derfor starter vi med å ta med det som står i presseskrivet til duoen:

Bandet 2nd of July består av Einar Leinonen og Kjell Rune Myrland. Begge har spilt sammen, og for andre artister i en årrekke. I fjor bestemte vi oss for å gi ut egen musikk- noe som var både skummelt og spennende. Bandnavnet tok vi fordi vi begge har fødselsdag 2. juli.

Nå er vår andre singel klar, en funky gladlåt! Låten heter «Funeral» og er noe såpass uvanlig som en festlig låt som handler om en begravelse. Inspirasjonen til låten kom etter å ha sett en dokumentar om begravelser i Ghana, en annen innfallsvinkel til det siste farvel der man peiser på med en skikkelig fest til ære for den avdøde! Dette var forfriskende og satte i gang en del andre tankeprosesser om det rare og kanskje ufrivillig morsomme som kan oppstå i forbindelse med begravelser.

Det ene fører med seg det andre og når coveret skulle lages endte vi opp med å lete litt på nett etter bilder relatert til ghanesiske begravelser. Det er nemlig også en tradisjon der for å lage kister som gjenspeiler avdødes interesser/yrke osv.Vi fikk tillatelse til å bruke bilde av en kiste formet som en Walkman, laget av fantastiske Paa Joe Coffin works. Det hører med til historien at de gjerne vil komme hit for å lage slike kunstverk og vise de fram. Det skal vi selvsagt prøve å få til. Kanskje en potensial festivalkunstner til neste SiB?

Når det gjelder den siste låten til duoen «Funeral», så har vi lyttet til den i løpet av helgen. Både den og deres første låte er forresten å finne på blant annet Spotify, for de som vil lytte på disse. Som dere kan lese i presseskrivet, er det et ganske alvorlig tema de synger om, men gjort på en morsom måte. Det musikalske handverket som er gjort er, som i deres første låt, av veldig høy standard. Det er ikke vanskelig å høre at dette er noe de trives med å gjøre.

Når man hører på sangene deres dukker det opp mange artister og band i hodet til undertegnede, så det å kunne vite nøyaktig hvem som har inspirert duoen i 2nd of July er ikke lett. Jeg mistenker at lista er lang. Det jeg derimot kan si at på «Funeral» kjenner jeg igjen ting fra både Toto, Al Jarreau og ikke minst den norske trioen D’Sound. Jeg tror ikke Einar og Kjell Rune blir sure for den sammenligningen.

Vi i Berlevågnytt anbefaler på det varmeste, musikken til 2nd of July og spår en god musikalsk fremtid for disse to. Dette bør du absolutt lytte til!

Terningkast 5 (anmeldelse: Jan Einar Straumsnes)