Claras eventyrlige vinterreise

For litt over en uke siden ankom Clara Rang (18) – skoleelev fra Tyskland – i Berlevåg med hurtigruteskipet ‘MS Lofoten’. Da hadde Clara lagt bak seg en selvkomponert 5-dagers lang reise med buss, tog, buss og båt fra hennes hjemby Bochum til Hamburg, Oslo, Trondheim, Fauske, Narvik og Tromsø til Berlevåg i det høye nord.

(Tekst og foto: Dieter Salathe)

Clara i Berlevåg

Og det er nettopp de for henne ukjente livsvilkår i et lite samfunn på nordkanten av Europa som Clara er nysgjerrig på. Som 12. klasses elev på en Steiner-skole i Bochum skal hun nemlig skrive en prosjektoppgave om et tema hun selv har valgt og er interessert i. I første omgang var det spørsmål som ‘Hvordan kan man leve uten sollys?’ og ‘Hvordan reagerer naturen og mennesker på en lang «Polarnacht» og en lang vinter?’ som trigget hennes nysgjerrighet. I og med at en prosjektoppgave gjerne skal inneholde selvopplevd praktisk erfaring, kom tanken inn på en reise til et sted nord om Polarsirkelen.

Med hjelp av hennes naturfaglærer – mangeårig gjest hos Berlevåg Pensjonat – ble spørsmålet om et ‘hjem’ stilt til Dieter og formidlet til Berlevåg samfunnet. Og nå er Clara trygt plassert hos læreren Lisa Grødum oppe i Grønlia og har allerede deltatt i livet i Berlevåg i en hel uke.

På trugetur

Hun har vært med på Hiphop-kurs, Aerobic og en gymtime med LOSA-elevene. På grunn av språkvansker – Clara snakker tysk og engelsk – har hun vært nødt til å søke og fått hyggelig hjelp på handleturer i matbutikkene. Hun har opplevd ‘skittvær’ og korte dager. Men har likevel vært ute i naturen på ski- og på trugetur… Og mer skal det bli.

1 comment for “Claras eventyrlige vinterreise

Comments are closed.