Fredagsbrev til Berlevåg

Da har det gått vel en uke siden Norge og lille Berlevåg for alvor fikk kjenne på konsekvensene av et nytt virus. Det er tid for en oppsummering.

Beste østkant. Innfartsveien til Berlevåg

Selv for oss som har en helsefaglig utdannelse er det utfordrende å henge med. Vi vet fortsatt nokså lite om SARS-CoV-19, som altså er en helt ny art av coronavirus (forkjølelsesvirus-familie). Sykdommen, som har fått navnet Covid-19 (Coronavirus disease 2019), har høy sykelighet og dødelighet, og vi har ingen behandling. Anbefalinger fra verdens helseorganisasjon, Folkehelseinstituttet, aviser og diverse andre fora endres nærmest fra time til time. Som en konsekvens blir folk uenige, usikre og redde.

Når kunnskapen endrer seg såpass raskt må helsevesenet i Berlevåg stå parat og være tilgjengelige for å svare på spørsmål fra dere. “Koronatelefonen” har vært oppe nå et par dager, ledet av vår eminente turnuslege Live, med sykepleierne Tine, Siv-Hege og Linda i front. Det er stor pågang og vi blir glade for at dere ringer eller sender sms (Tlf. 412 68 333, åpen kl. 9-11 of 12-15 hver dag)

I motsetning til lengre sør I landet, er Finnmark og Berlevåg fortsatt helt i startfasen av en epidemi (= utbrudd over et stort område. Pandemi = utbrudd over landegrenser). Vi har så langt testet 13 personer. Vi har fått svar på 5 av disse, som alle er negative (normale) . I Øst-Finnmark er det påvist smitte i Nesseby og Vadsø. I vest-Finnmark i Alta og Hammerfest.

Det som fungerer i en slik tidlig fase av en epidemi er at vi ikke håndhilser, vasker og spriter hendene våre jevnlig, holder avtand, oppdager smitte tidlig ved prøvetakning, etablerer karantener og reduserer innreise. Kjedelig, og med konsekvenser, men likevel utrolig viktig. Vaksine hadde vært det beste, men dette får vi sannsynlig ikke før om et års tid.

Skal vi lære av Kina, Singapore og Italia, er det er bedre å stramme skruen godt tidlig, for så å løsne etterhvert som vi begynner å få kontroll.

Den jobben dere i Berlevåg gjør nå, er forbilledlig, uunnværlig ,og ikke minst- så redder den liv. Takk for tålmodigheten dere viser overfor oss og hverandre. Om dere lurer på noe, spør oss! Ønsker dere alle en fin helg.

PS: Det er bare å dra på hytta.

Vennlig hilsen, Kommuneoverlege Jakob