Fredagsbrev nr. 2 til Berlevåg

Rett over to uker har gått siden regjeringen valgte å stenge skoler og barnehager. Historier fra Italia kunne vært manus til en katastrofefilm fra Hollywood. Fagfolk betegner pandemien som en krig.

Ill. bilde

Berlevåg og mange andre kommuner i Nord-Norge er likevel fortsatt helt i startfasen av epidemien. Det vil si at man har ingen, eller bare noen få påvist smittede. Berlevåg har fortsatt ingen påvist smitte. Tiltak som er virksomme i en slik tidlig fase skiller seg fra tiltak som er virksomme senere i en epidemi, som mange kommuner sørpå nå befinner seg i. Dette har gitt grobunn for strengere smitteverntiltak i nord. “Søringkarantene” har blitt et nytt ord, ikke helt uten kritikk fra justisminister Mæland. Her i Berlevåg vurderer vi ALLE innreisende. Vi er såpass få at det foreløpig lar seg gjøre uten større problemer.

Regjeringens nye strategi, å slå ned viruset helt i påvente av en mulig vaksine, ble fremlagt av statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie 24/03-20, og vil i kommende uker medføre strengere smittevernstiltak for resten av landet. Sånn sett kan man se det på som kontraintuitivt for nordnorske kommuner å gå tilbake på forebyggende tiltak i en tid hvor resten av landet vil intensivere og trolig innføre nye skjerpede tiltak for å stanse spredningen av viruset.

Nå utgjør landeveien den største innfartsåren til Berlevåg Kommune som da blir den viktigste kilden til import av personer som kan være smitteførende med det nye coronaviruset. Derfor har vi nå en landeveispost som skaper oversikt og gjør det mulig for oss å ta prøver og sette folk i karantene/isolasjon tidlig – i tråd med anbefalingene fra folkehelseinstituttet.

Dette kommer til å bli langvarig. Toppen på antall smittede nås om en måned eller to, før den gradvis faller mot høsten og vinteren. Det er ingen spøk å leve i et samfunn med økt sosial distanse. Jeg anbefaler å ta en ekstra telefon (eller videosamtale!) til de du kjenner. Legetjenesten er også alltids tilgjengelig for en prat!

I kraft av min rolle har jeg sett det på som nødvendig å holde meg i Finnmark på ubestemt tid. Hanne og Michelle har familier å ta hånd om og må derfor reise. Dette tar vi høyde for ved å redusere pasientkontakt første uken (innenfor de fleste utvikler symptomer ved en evt smitte) og ved å ta en virusprøve før man begynner på jobb. Selv om ikke dette eliminerer risikoen, reduseres den betraktelig.

Påsken nærmer seg bokstavelig talt med stormskritt. Det er nå ulovlig å oppholde seg på hytter i andre kommuner. Loven skal jeg ikke uttale meg om, men fra et smittevernperspektiv har jeg ikke noe problem med at dere drar på hytten så lenge dere er flinke med håndhygiene, unngår grupperinger, reduserer besøk og ringer koronatelefonen om dere utvikler feber og luftveissymptomer. Hytten kan også brukes om man er underlagt hjemmekarantene eller hjemmeisolasjon, men da med samme karanteneregler og etter avtale med koronatelefonen.

På kommunens hjemmeside finner man nå definisjonen på hjemmekarantene og hjemmeisolasjon. Koronatelefonen er fortsatt åpen i ukedagene fremover på 412 68 333 og fra og med neste uke starter legekontoret med videokonsultasjoner.

Ønsker dere alle en god helg! Hilsen,
Kommuneoverlege Jakob

1 comment for “Fredagsbrev nr. 2 til Berlevåg

  1. Isteden for fredagsbønn har vi i Berlevåg noe som er mye bedre og viktigere: Fredagsbrev fra kommuneoverlegen.
    For andre gang får vi innbyggere god informasjon om smittesituasjon i kommunen, gode forklaringer på nødvendigheten av strenge tiltak, gode opplysninger om legetjenesten i Berlevåg og ellers gode råd når vi nå igjen går inn i en Corona-helg og snart inn i påsken.
    Å få framlagt klare råd og veiledning på en bestemt og vennlig måte, det setter jeg stor pris på. Tusen takk, Jakob.

Comments are closed.