Fredagsbrev nr. 3 til Berlevåg

Vi får kalle uken som har gått for uke 3. Medikamenter som stabiliserer de sykeste covid-19-pasientene testes. Det undres på om Sverige har valgt feil smitteforebyggende strategi. Søringer “flytter” til hytten og så å si alle kommunene i Nord-Norge får beholde “søringkarantenen”. Italia og Spania blør.

Påsken er rett rundt hjørnet og Berlevåg er inntil videre smittefritt. Det vil si, vi har ikke fått påvist smitte hos noen av de som vi har testet. Dette betyr ikke at det ikke er pågående smitte i Berlevåg.

Man kan ikke påvise virussmitte uten å ta en virusprøve. Prøvetakningen innebærer en vattpinne som blir plassert i munn og nese og er raskt unnagjort. Prøvesvaret kommer innen to døgn. Tyskland og Island har vært liberale med virustesting og har muligens opplevd en god forebyggende effekt som en konsekvens. Det er tidlig i en epidemi man har fordel av å ta mange tester. Da får man identifisert de som er smittet og satt disse i isolasjon frem til de ikke er smitteførende lengre.

Berlevåg er fortsatt i en slik startfase og så langt har vi testet totalt 38 personer. Dette synes jeg er for lite. Vi har nok av prøveutstyr og laboratoriet i Tromsø har god kapasitet. Jeg anbefaler derfor at det tas virusprøve av alle over 10 år som utvikler en av følgende symptomer : Feber, nyoppståtte luftveisplager (hoste, tungpust, svelgsmerter, neserenning), tap av lukt/smak, muskelsmerter, hodepine, magesmerter eller diare. Kontakt da legekontoret eller koronatelefonen for å bli satt opp til prøvetakning.

Burde alle bruke munnbind eller maske? Dette et omdiskutert tema. Flere medisinskfaglige miljø i Asia har i lang tid gitt anbefalinger om bruk av munnbind eller maske til befolkningen under utbrudd av sykdom som smitter gjennom dråper. Dette inkluderer blant annet Sør-Korea, Singapore og Kina. Her anses dette som allmenn fornuft og virker til å ha blitt en del av kulturen. I vesten gis det anbefalinger om det motsatte. Argumentene er blant annet at det ikke finnes god dokumentasjon på en smitteforebyggende effekt og at engangsutstyr som helsevesenet trenger brukes opp raskere. Likevel er fravær av bevis på effekt ikke nødvendigvis bevis på fravær av effekt. Effekten av munnbind er nemlig utfordrende å forske på. Østerrike har nylig snudd og setter nå krav om bruk av munnbind i butikker og apotek. Andre europeiske land som praktiserer dette er Slovakia, Tsjekkia og Bosnia-Herzegovina.

Det vi vet er at viruset smitter gjennom dråper fra nese, munn og luftveier. Vi vet også at disse dråpene spyttes omtrent en meter ut fra munnen ved vanlig prating, omtrent to meter ved hoste og opptil seks meter ved nysing. Dråpene overlever cirka ett døgn på papp og opptil tre døgn på plast eller stål. Tar vi på disse dråpene og berører øyne, nese eller munn – som vi gjennomsnittlig gjør cirka 15-20 ganger per døgn – blir man smittet.

I Berlevåg representerer dagligvarebutikkene en betydelig smittekilde. Mange besøker butikkene daglig og slår gjerne av en prat underveis. Hosting er ikke uvanlig. En rennende nese som klør er heller ikke uvanlig. På den måten er det dråper på varer og overflater som folk har vært i nærheten av.

Derfor er det veldig viktig at man ikke tar med seg virus inn i butikken ved å sprite hendene før man går inn, holde 1-2 meter avstand til andre kunder og unngå å ta i varer som man ikke skal ha. Sprit også hendene på vei ut. I tillegg anbefaler jeg nå at dere har skjerf (eller andre plagg) rundt nese og munn når dere oppholder dere i butikkene. Dette reduserer ikke dråpespredning like godt som kirurgiske munnbind eller masker, men Berlevåg har lite munnbind og masker. Skjerf er noe alle har og er bedre enn ingenting. Butikkene gjør også en god jobb med egne smitteforebyggende tiltak.

Jeg anbefaler for øvrig at slektninger og venner fra andre strøk tar påskeferien i Berlevåg neste år. Alle som kommer fra reise utenfor Øst-Finnmark havner sannsynligvis i karantene i fjorten dager. Ikke glem at det fortsatt er stille før stormen.

Stor takk til alle som står vakt på landeveisposten og gir tydelig signal utad om at Berlevåg tar epidemien seriøst! Takk også til gode kolleger på helsesenteret og rådhuset og ikke minst til Berlevågingene som gjør den aller viktigste jobben.

God helg til alle sammen! Nyt sol, Solo og sindig sosialisering.

Hygienisk hilsen Kommuneoverlege Jakob

1 comment for “Fredagsbrev nr. 3 til Berlevåg

Comments are closed.