Fredagsbrev nr. 6 til Berlevåg

Uke 6. Legekontoret har hatt en nokså rolig uke. Kurvene fortsetter å falle. President Trump gir en anbefaling om tilførsel av desinfeksjonsmiddel i blodet. Ifølge Store norske leksikon skal det skal være vår. Jeg bestemmer meg for å skrive et konsist fredagsbrev.

Ser vi bort fra været i dag, har vi faktisk begynt å se bar asfalt igjen i Berlevåg

Det plinger inn en melding fra min bror fra samme mor. Meldingen inneholder kun et bilde og bildet viser en blågul Tromsøhimmel. Jeg løfter blikket og myser på en hvit vegg som tilsynelatende beveger seg i retning Narvesen. Regnestykket lander på en logisk slutning om at Narvesens ferske sjokoladeboller fortjener en ny eier i morgen tidlig. Etter en dose håndsprit, selvsagt. 

“Ja, jeg er jo i live, som du ser” svarte en pasient meg tidligere denne uken på spørsmål om hvordan hen hadde det. Noe à la det samme kan jeg vel egentlig si om siste ukens epidemiutvikling. Bare for å etablere det åpenbare. For øvrig bekreftet jeg nettopp dette overfor meg selv i dag tidlig kl 04.00 da jeg trodde vaktradioen ringte. Det tok et par kjølige steg før jeg skjønte at det var vinduet og ikke radioen som ulte. Det tok enda et par steg før jeg skjønte at det ikke var jeg som hadde vakt. 

Forrige uke skrev jeg om samfunnsåpningens dans. Rumbaen i Berlevåg begynte tirsdag med barnehagens åpning. Vi har fortsatt ingen påvist smitte i Berlevåg og det har heller ikke blitt påvist nye smittetilfeller i Øst-Finnmark. Likevel, av virusets natur kan det ta 1-2 uker før man begynner å se konsekvensen av åpningstiltakene. Jeg holder dermed utkikk i retning horisonten etter tegn som peker mot en strammere samfunnsskrue. Norsk Danselærerforbund ville kanskje kunne betegne en slik  innstramming som en overgang fra en sjenert swing til en flau tango. 

 Berlevåg følger foreløpig nasjonale retningslinjer definert av folkehelseinstituttet og regjeringen. Det er ingen lokale bestemmelser lengre. Jeg anbefaler folkehelseinstituttets sider (fhi.no) som en fin og oppdatert kilde til informasjon om det meste man kan ha av spørsmål til. Siden blir stadig mer innholdsrik og presis og jeg bruker den selv så og si daglig. 

Jeg vil nok en gang påminne om at legekontoret ønsker å teste flere av godtfolket. Laboratoriene i Norge øker stadig testkapasiteten og laboratoriet i Berlevåg har fortsatt mer enn nok tester tilgjengelig. Det er kun ved virustesting vi kan identifisere de som er smittet og slik hindrer vi også videre smitte til våre kjære og svake. Er du snufsete, har vondt i halsen, hoste, tungpust eller feber – kom for en test. Hvem vet, kanskje du får en lollipop?

Ønsker alle en frisk, freidig og fiksjonsfull fredag.

Konsis og pragmatisk hilsen,

Kommuneoverlege Jakob

1 comment for “Fredagsbrev nr. 6 til Berlevåg

  1. Dieter Salathe
    25. april 2020 at 10:12

    Tusen takk, Jakob. alltid artig og hyggelig å lese. Jeg tror at jeg forstå alt, selv om jeg overhode ikke er en danseløve. Bare det med BAR ASFALT skjønte jeg ikke så mye av! 🙂 God helg. Dieter

Comments are closed.