Søkte ikke på scooterløype

Hytteeierne med hytter i Gulgo (Trollfjorden) er mildt sagt frustrert etter at det viser seg at Berlevåg kommune ikke en gang fant plass på søknaden til hverken scooterløype nummer 1 (Berlevåg-Gulgo) eller nummer 4 (Molvik-Gulgo)

Tre løyper er det søkt om, og alle fikk forlenget åpning frem til 10.mai. Begrunnelsen for alle disse er «behovet for trivseltiltak i disse coronatider der mange aktivitetstilbud er begrenset pga. fare for smitte. Dette er tiltak som ikke vil få konsekvenser for smitte og er et godt alternativ til våre innbyggere»

Hytteeierne, isfiskerne og friluftsfolket med fritidseiendom i Gulgofjord finner det derfor veldig rart når ikke en av løypene over til Gulgo blir søkt på i det hele tatt. 

Molvik er nå fått tatt opp veien med fres, og Kongsfjordfjellet er helårsvei og lett adgang til for alle så trivselen til en del av innbyggerne i Berlevåg har de (Berlevåg Kommune) sett helt bort fra, forteller flere irriterte med hytte i Gulgo.

Rådmann Jørgen Holten Jørgensen begrunner at det ikke ble søkt til Gulgo, med at de i forkant fikk beskjed om at en søknad med svært stor sannsynlighet ikke ville føre frem, samt, at de måtte vise måtehold om antall løyper det søkte forlengelse av, og siterte brev fra fylkesmannen til alle kommuner:

«Om beitekrisen 2020

Vinteren/våren 2020 har reindriften i fylket vårt vært gjennom en svært krevende beitekrise grunnet store snømengder og låste beiter. På tross av intens fôring er reinen i mange områder i særdeles dårlig kondisjon. Redusert kondisjon gjør reinen, som nå balanserer på et stramt energibudsjett, sårbar for forstyrrelser. Dette gjelder spesielt drektige simler. Simlene, produksjonsdyrene som reindriften skal leve av i kommende år, står nå i fare for å kaste kalv dersom de utsettes for unødig stress. Dette har både store dyrevelferdsmessige og økonomiske konsekvenser for næringa.

Vi ber kommunene om å vise måtehold når dere nå gis mulighet til å søke om forlenget åpning av snøskuterløyper. Dette gjelder også det press som vi registrerer at blir lagt på næringen. I områder med rein vil det med bakgrunn i beitekrisen være en høyere terskel enn normalt for å innvilge forlenget åpningstid.»

Det gikk også rykter i Berlevåg om at det var søkt om Gulgoløypen også, men dette avvises fra fylkesmannens kontor, som skriver at dette ikke har vært tilfelle.

Snøforholdene også over til Gulgo er i aller høyeste grad rikelige, og det var ikke blitt observert rein i nærheten av løypen siste helgen, samtidig rapporteres det om masse rein som har kommet ned Kongsfjorddalen, i en av de åpne løypene, på tur ned mot kysten.

I søknaden bemerkes det fra kommunens side at de har vært i kontakt med reinbeitedistrikt 7-8, ved Frode Utsi, som på søknadstidspunkt ikke var kommet over til Berlevåg og ikke hadde fått sjekket forholdene. Kommunen hadde derfor på søknadstidspunktet hverken får rådning eller frarådning fra reineierne for noen av løypene.

På sosiale medier har også frustrasjonen fått utløp og det stilles spørsmål med bolyst og trivselstiltak for samtlige av Berlevågs innbyggere, når alle med hytter i Gulgofjorden og isfiskemuligheter på 3 flotte fiskevann, utelates helt ved at det ikke søkes om utvidet åpning der de ikke på annen måte har tilgang.