7.klasses tale for dagen

17.mai-tale
Kjære alle sammen.

I dag er det en spesiell dag for oss alle, det er Norges nasjonaldag. Men denne gangen blir det annerledes. Vi skal sammen, men hver for oss, feire 17.mai i år. Selv om det ikke er en vanlig 17.mai, der vi kan være med mange venner, så må vi jo feire. Mange vil nok savne å kunne være med mange venner, og å kunne reise til familie andre steder. 

Opptak fra Berlevåg skole, Stortua

Vi har i år mistet litt av friheten vår. Vi har måttet ha hjemmeskole og hjemmekontor. Det er nok mange som føler at de ikke har den friheten som vi hadde før dette viruset kom til Norge. For første gang siden andre verdenskrig, så kan vi ikke gå i tog. Vi vil savne toget, og festen i idrettshallen. Vi vil savne å se masse mennesker samlet, mange som er pyntet i bunader eller andre penklær. Men vi kan fremdeles feire at vi fikk vår egen grunnlov i 1814. Vi kan også pynte oss og spise god mat. Og vi kan fremdeles synge nasjonalsangen samtidig i hele Norge, sammen men hver for oss.

Fra 1380 til 1814 var vi i union med Danmark. Den danske kongen var også Norges konge. Det var på en måte Danmark som bestemte over Norge i alle disse årene. I dag skal vi hylle dem som satte foten ned, og som kjempet for å gjøre Norge til et eget land. Vi kan være glade for at vi hadde noen smarte folk i 1814 som klarte å lage grunnloven vår. Vi vil også takke alle de som i dag jobber i helsevesenet, og andre yrker som gjør at det er mulig å opprettholde hverdagen vår så normal som mulig. 

Når vi vanligvis går i 17.mai tog, så bruker vi flagget som ble tegnet av Fredrik Meltzer, og det ble offisielt Norges flagg fra 1905. Det var da vi gikk ut av unionen med Sverige. 

Selv om dette ikke blir en vanlig 17.mai feiring, så bør vi prøve å gjøre dagen god for våre venner og familie. Vi kan fremdeles spise masse is og drikke brus. Og vi vil takke kommunen som gir oss gratis is og brus, og Narvesen som deler ut. 

Vi må tenke positivt, så kanskje vi kommer på noe som kan gjøre 17.mai bedre i år. 

Husk å vaske hender, hold avstand og pass godt på hverandre. Ikke stå tett i tett med mange andre, og hvis vi følger reglene så kan vi kanskje få en litt hyggeligere 17.mai. 

Gratulerer med dagen, Norge. 

Hilsen oss i 7. klasse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.