Utstillingen «Nærbilder»

På onsdag 15. juli åpner utstillinga «Nærbilder» i Berlevåg. Her vises det billedkunst og kunsthåndverk i butikkvinduer, vinduer hos frisørsalonger og andre bedrifter på stedet.

Emma Gunnarson/Arctic Lux fikk ideén til «Nærbilder», en vindusutstilling av kunst og en trygg arena for publikum i disse koronatider.

Nå er det travel aktivitet rundt i Berlevåg, med montering av kunst fra Havblikk på Østersida til Frisørbua på Vestersida.

Initiativtaker Emma Gunnarsson fra Sommer i Berlevåg-komiteen klargjør vinduet der kunst av Hilde Skancke Pedersen er utstilt.

Vi i SiB-komiteen er glad for at bedrifter i Berlevåg vil la oss stille ut kunst i vinduene deres.

De bedriftene vi samarbeider med er Havblikk kafé og pub, Skanckes møbelforretning, Arctic Glasstudio, Pedersens lokaler på torget (gamle Nelson Nilsen-butikken), Svendsen og Frisørbua.

Kunstverk av Andreas Holtung og Claudia Casaletti pryder fronten av Havblikk kafé og pub

«Nærbilder» er et prosjekt som tar hensyn til myndighetenes smittevernregler, samtidig som publikum kommer tett innpå kunsten.
SiB ser denne døgnåpne utstillinga som en god mulighet for de utstillende kunstnerne til å få vist og solgt verk i en tid da mange kunstinstitusjoner og gallerier er lukket. Publikum får oppleve et vell av ulike teknikker, og fargerike og mer dempede uttrykk: Tegninger, etsninger, malerier, skulpturer/objekter, duodji, smykker med mer.
Publikum møter kunsten i sin hverdag, der de har sin daglige gang, og opplever skaperkraft, form og farger på stedet der de bor.

Prosjektet har fått navnet «Nærbilder» fordi prosjektet er nært og lett tilgjengelig for innbyggerne, og mange av de utstilte kunstverkene tematiserer livet, kulturen og naturen her nord.

Formidling I forbindelse med åpningen blir det en kunstvandring/gallerirunde rundt til de ulike utstillingsstedene. Flere av utstillerne er til stede. Vandringen kommer til å ta hensyn til myndighetenes smittevernregler for Covid 19-epidemien.

OM UTSTILLERNE

Claudia Casaletti
Claudia driver Kongsfjord engraving atelier i Kongsfjord i Berlevåg kommune sammen med sin mann Giorgio Capelletti. Claudia forteller i sin grafikk om verden sett gjennom vinduene i hennes atelier. Giorgio lager rammene til hennes trykk av resirkulert treverk fra ødelagte hus og av rekved.

Angelina Clerici er født i Sveits og bor i Kautokeino.
Hun har 4-årig gullsmedutdanning fra Sveits, og har arbeidet som gullsmed i Sveits i årene 1994 – 1998 og i Norge fra 2001.
Hun ble premiert av Norsk gullsmedforbund for sitt bidrag til gullsmedkonkurransen «smykkmeg» i 2016.

Andreas Holtung bor i Kokelv, Finnmark. Han jobber mest med tegning på papir. Motivene varierer fra det helt enkle svar-hvite til mer abstrakte drømmeaktige landskap og figurer. Han arbeider også med maleri og tekst.

Susanne Hætta er kunster, fotograf og forfatter, født og oppvokst i Alta. Bosatt i Vadsø.
Hætta har vist fotokunst både på Samisk senter for samtidskunst i Karasjok, Galleri A og OCA i Oslo. Hun har utgitt kunstbøker om Mari Boine og Synnøve Persen. Hennes neste bok handler om Masigruppa og kommer ut høsten 2020. Hætta gjør også fotooppdrag for virksomheter og bedrifter. Susanne er medlem av kunstnerkollektivet Dáiddadallu som er basert i Kautokeino.

Ann-Sofie Kristina Kallok
Ann-Sofies stora passion är duodji, och en vision om att samiska uttryck ska få tränga sig djupare in i vår moderna vardag. Hon vill låta den få ta större plats inom modern produktutveckling och formgivning och på så sätt låta tradition, kunskap, själ och hjärta få hitta nya vägar in i nya sammanhang. Hon har sina rötter i Jåhkåmåhkke, Sirges sameby, men bor sedan över 10 år tillbaka i Guovdageaidnu. Här presenterar hon nytänkande smycken.

Galina Malinkova er opprinnelig russisk, men har bodd i Norge i snart 40 år. Hun holder på å etablere et nytt fotosenter i Lofoten. Hun arbeider med gamle fototeknikker som resulterer i unike, håndlagde verk i papir og tekstil.

Mathis Nango er født i Kautokeino og bor i Volda. Mathis arbeider med maleri, og er kjent som en glimrende kolorist. Han skilder landskap med stemningfulle lys- og fargevirkninger, og innlemmer også åndelige dimensjoner i noen av sine verk.

Hilde Skancke Pedersen er født i Hammerfest, og tilbragte sin barndoms og ungdoms somre i Berlevåg der hun har nær familie. Hilde bor i Kautokeino, og er medlem av kunstnerkollektivet Dáiddadallu. Hun er mest kjent for sin kunst til Sametinget (Karasjok), og arbeider også med tekst og teater.

Máret Ánne Sara er kunstner, forfatter og journalist. Hun kommer fra en reindriftsfamilie I Kautokeino, og arbeider I sin hjembygd. Hun er grunnleggeren av kunstnerkollektivet Dáiddadallu. Hun har publisert to romaner, og ble i 2014 nominert til Nordisk råds litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur. Sara’s project Pile o’Sápmi ble vist ved Documenta 14 in Kassel i 2017.

Bente Kystad Syr bor halve året i Berlevåg, og resten av tida på Østlandet, i Ski. Hun begynte å male for alvor i 2004. Hun maler fordi hun må. Bildene hennes er fargesterke og -glade. Fargene kommer først, deretter kommer motivet litt heseblesende etter. Hun ønsker å berøre publikum på en underfundig, god måte. Inspirasjon henter hun fra indre og ytre landskap. Hun maler med akryl og andre medier. Bente forsker på andre teknikker også, både ulike trykkemetoder og andre materialer/teknikker som glassfusing og betong. Bente har gått flere tegne- og malekurs og er utdannet billedkunstner fra Nydalen Kunstskole. Foruten å male holder Bente kurs i ulike teknikker og med ulike produkter.

Ingunn Utsi er født i Repvåg i Nordkapp kommune. Ingunn er en kjent billedkunstner som har deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland. Hun er mest kjent for skulpturene sine der hun bruker ulike materialer fra naturen. Hun studerte samisk ved Universitetet i Oslo og billedkunstKunstskolen i Trondheim. Ingunns verk er innkjøpt av en rekke museer og institusjoner.