Holdt gratiskonsert i kirka

Da Éva Megyesi skulle ta den lange kjøreturen nordover fra sitt hjemsted i Odda for å besøke sin gode venninne Melinda Fodor i Berlevåg og fikk høre at det samtidig var festival her, måtte det bare bli en kirkekonsert samtidig. På kvelden fredag 17. juli holdt hun da en konsert bestående av salmer, klassisk musikk og gospel. Energinivået var det ingenting å si på.

Tekst og foto: Jan Einar Straumsnes

Éva er til daglig kantor i Kvinnherad kommune og godt vant med å spille i forskjellige kirker til daglig, så det å flytte seg fra orgelet på galleriet til pianoet nede i kirka, var ingen utfordring for henne midt i konserten. Oppmøtet av publikum til konserten var kanskje ikke som hun hadde håpet, noe som kan skyldes kort tid til markedsføring og tidspunktet kl. 20.00 på en fredags kveld. De som møtte opp fikk likevel oppleve en energibunt av en artist, som spilte klassiske stykker på kirkeorgelet, i tillegg til salmer og gospel på pianoet. I stil til den energien hun utstrålte hadde hun ambisiøst nok satset på 18 nummer i programmet, noe som ble kortet litt ned etter hvert.

Éva fortalte at hun begynte å spille piano i en alder av fem år, hjemme i Ungarn hvor hun er født. Hun og mannen kom til Norge i 2012 hvor han jobber som kantor i Odda hvor de begge bor, mens hun da jobber i Kvinnherad kommune, hvor det til sammen er 12 kirker som hun dekker i samarbeid med to andre organister. Hun var veldig glad for å endelig få besøkt sin gode venninne Melinda, som de fleste nok kjenner som tannlegen i Berlevåg. De to møttes i studietiden for en god del år siden og har holdt kontakten siden, men hun har ikke hatt muligheten til å besøke før nå.

– Jeg sa til min mann at jeg ville kjøre nordover for å se landet og ikke minst besøke Melinda, noe han ikke var like gira på, så han ønsket meg bare god tur, sier Éva med et smil. Hun fortalte at på veien nordover var hun også innom Lofoten og kunne ikke rose naturen her nord nok.- Dere bor i en fantastisk landsdel og Berlevåg er bare herlig, avsluttet Éva Megyesi som håper det ikke går like lenge til neste gang hun kommer på besøk.