Fredagsbrev nr. 7 til Berlevåg

Østre Æra hoppfelt, 7. August

Som forventet ser vi nå en økende smittetrend som en konsekvens av samfunnsåpningen. Vi må dermed justere dansestegene til en strammere variant – for å fortsette påanalogien fra tidligere brev. Det er ikke snakk om en nysmittebølge, mer tydelige vak i vannet som vi må ta på alvor. Blant annet har Hurtigruten vaket en del.

Status i gamle Finnmark fylke er stabil. De to siste ukene har det kun blitt påvist ett nytt smittetilfelle i Hammerfest og Alta. Berlevåg har fortsatt ingen påvist smitte – til tross for dette er det ingen grunn til å te seg som om det ikke er noen smitte. Det blir nemlig som å invitere coronaviruset til fiskeværsfest.

Berlevåginger er hardbarket i ånden, men mange av deretilhører risikogruppen for alvorlig coronasykdom. Infrastrukturen i Berlevå er også sårbar, herunder den kommunale helsetjenesten som kan bli lammet ved kun ett smittetilfelle.

For å redusere sjansen for et lokalt smitteutbrudd, slik som på Moss, må vi derfor alle oppføre oss som om det er pågående smitte i Berlevåg. Dette gjør vi fortsatt ved å være påpasselige med hyppig håndvask eller spriting (i hendene) , hoste og nyse i albuen, holde 1 meters avstand til de fleste og holde oss hjemme om vi føler oss syke. Om noen utvikler luftveisplager eller feber ønsker legetjenesten at dere også tar kontakt med legekontoret på dagtid for å bli virustestet – dette har vi en veldig lav terskel for å gjøre! Ved alvorlige plager kan man ringe legevaktsnummeret 116117, eventuelt akuttmedisinsk sentral 113. 

Selv om det fortsatt er lov med utenlandsreiser er det ikke nødvendigvis en klok beskjeftigelse. Folkehelseinstituttet har delt inn land i grønn og rød kategori (uavhengig av styresett).

Har man reist i røde land må man i hjemmekarantene i 10 dager. Det finnes unntak for arbeidsreisende. Etter reise i grønne land trenger man ikke karantene etter hjemkomst, men jeg vil påpeke at de fleste grønne land har mer pågående smitte enn hva Norge har. Smittepresset kan også endre seg raskt. Jeg anbefaler dermed å holde seg til flotte destinasjoner innenlands.

Hva gjelder sosiale sammenkomster, spesielt de med alkohol involvert; begrens antall deltakere. For hjemmefester gjelder maks 20 stykker, helst færre. Skjenkebevilgningen til utesteder er forøvrig innskrenket til før kl 2400. 

Ved spørsmål om corona kan alle kontakte legekontoret på dagtid. Folkehelseinstituttet sin hjemmeside, fhi.no, er også å anbefale.

Ellers ønsker jeg alle en god og muligens fiskefull helg!

Luftig hilsen,

Kommuneoverlege Jakob

1 comment for “Fredagsbrev nr. 7 til Berlevåg

  1. Hei Jakob. Takk for å bli minnet på. Håper det er luftig og virusfri der oppe du befinner deg tidvis – bortsett kanskje inne i et trangt lite fly? Kos deg med ‘Rocketman- og Spacetruckin’-feelings’! Dieter

Comments are closed.