Fredagsbrev nr. 8 til Berlevåg

Litt mindre om corona denne gangen. Fargekartet er blitt mer ensfarget, men det er fortsatt det enkleste som skal prioriteres her i Berlevåg; en meters avstand, hoste- og håndhygiene og ved nødvendig reise bør man utvise aktsomhet. Dukker det opp noen nye drastiske corona-tiltak får dere beskjed fra meg.

I kjølvannet av Hurtigrutens slagside får vi altså på ubestemt tid sjeldnere anløp til Berlevåg – cirka hver 5.- 6. dag. Som havnesjefen allerede har poengtert betyr dette blant annet tilsvarende lang forsinkelse av medikamentforsendelsene fra apotekene i Vardø og Honningsvåg. Ingen krise, mer uhøvelig og ikke minst unødvendig. Jeg er i dialog med apotekene som vurderer andre leveringsmåter, i mellomtiden anbefaler jeg godtfolket om å ringe inn reseptfornyelser senest 2 uker før dere blir tomme. Legekontoret og sykehjemmet skal i perioden med redusert anløp ha et større medikamentlager av akuttmedisiner slik at vi kan utøve like god helsehjelp.

Fra det ene til det andre; finn ut hvem dere har som fastlege og hold dere til denne.

Det har nå gått litt over ett år siden Berlevåg fikk tre fastleger med hver sin pasientliste; Hanne, Michelle og u.t. Vi jobber alle tre i en såkalt «offshore-turnus», det vil si at vi jobber med pasienter dag og natt i to uker før vi har et par uker fri. Siden vi er bortreist et par uker betyr dette at vi kanskje må samarbeide mer om våre pasientlister enn det fastleger på andre legekontor gjør. Når det er sagt er det å anbefale at alle oppsøker deres respektive fastlege så langt det lar seg gjøre. I akuttsituasjoner blir det, som andre steder, vakthavende lege som håndterer situasjonen.

Bakgrunnen for denne anbefalingen er at man har bevis på at det skapes bedre helse ved å forholde seg til en fast allmennlege i motsetning til flere. Legevitenskapen er ikke en eksakt vitenskap og leger er sådan ofte avhengige av god kjennskap til hvordan pasientene er ulike hverandre for å kunne gi best mulig hjelp. Dette er gjerne nyanser som fastlege (og evt pasient) først blir klar over etter et par års kjennskap til hverandre. Slike nyanser kan bety forskjellen mellom riktig og gal utredning og behandling.

For å finne ut hvem man har som fastlege kan man logge seg inn på minhelse.helsenorge.no. Her kan man også bytte til den fastlegen man måtte ønske. Bytte kan man gjøre to ganger hvert kalenderår.

I tillegg til oss fastleger får vi ny turnuslege (LIS1) hver sjette måned. Turnusleger (nå kalt LIS1) er leger som ikke er helt ferdige med grunnutdannelsen sin og behøver seks måneder i allmennpraksis for å bli ferdige. Dere kan oppsøke turnuslegen for det dere måtte ønske, men ha ovennevnte i bakhodet.

Ta gjerne kontakt med legekontorets standhaftige helsesekretær og egentlige sjef, Kine, om dere skulle ha noen spørsmål!
Ha en sindig og forfriskende helg.

Illustrativ hilsen, Kommuneoverlege Jakob

2 comments for “Fredagsbrev nr. 8 til Berlevåg

  1. Hei. Veldig godt og avbalansert fredagsbrev igjen, og heldigvis uten torpedering med unødvendig Korona-informasjon, utenom det helt grunnleggende.
    Men så skjønte jeg ikke helt det med den ‘illustrative’ hilsen?
    Illustrativt for meg betyr jo gjerne at det ligger ved et vakkert fotografi – f.eks. fra et minnerikt fallskjermhopp en eller annen plass i verden, der hopperne – ikledd fargerike dresser – i luften og mot en knallblå himmel holder mer enn 1 meter avstand. 🙂
    Vennlig lørdagshilsen fra Dieter

Comments are closed.