Fredagsbrev nr. 9 til Berlevåg

Oslo, 30/10-20.

Smitteøkningen i Norge er reell, men ikke så gal som noen vil ha det til. Rask smittesporing og skjerming av smittede er alfa og omega – her må dere hjelpe oss. Nasjonalt skal vi nå samle oss i mindre grupperinger og være mindre liberale overfor utenlandske arbeidere, ellers er det samme anbefalinger som før. Berlevåg har foreløpig null smitte.

Misvisende statistikk.

Vi har fått en signifikant økning av smitte den siste tiden. Det er riktig. En del medier forteller dog om at det er like mye smitte nå som det var tilbake i mars. Dette er ikke riktig. 

Man skal holde tunga rett i munnen når man skal benytte seg av statistikk. Statistikk kan nemlig like lett brukes til å villede som til å opplyse. En vanlig brukt fremstilling på hvordan smittetrykket i Norge endrer seg, er å vise antall positive virus-tester innenfor en tidsperiode. Går antall positive tester per tidsperiode opp betyr det at smittetrykket i samfunnet øker, går den ned faller det. Vel, riktig så enkelt er det dessverre ikke. 

La oss se på kurvene som nettopp viser antall positive tester fra mars og frem til i dag:

I mars til mai ser vi mange høye svarte tårn. De høyeste tårnene i mars strekker seg rett over tallet 300 – dette betyr at man her påviste rett over 300 smittede personer i Norge hver dag. Dette gikk ned til et fåtall per dag i sommer som en konsekvens av innstrammingene og har nå på høsten økt opp mot rundt 200 personer hver dag.

Er da situasjonen nesten like gal som i mars? Rist gjerne øl-flaska lekent side til side som et alternativ til å svare nei.

Den eneste måten vi har til å påvise at noen er smittet med det nye koronaviruset er å ta en virusprøve. I mars hadde vi ikke like godt testsystem som vi har nå. Vi plukker altså nå opp en større andel av de som faktisk er syke enn hva vi gjorde i mars. 

Gjennom kunnskap til hvordan virus ter seg kan man regne seg frem til hvor mange som FAKTISK har vært smittet i Norge. Dette har de kloke gjort og da får vi en slik kurve:

Rød strek er antall positive virustester – samme som forrige figur. Blå strek er hvor mange som sannsynligvis var smittet. I mars ser vi at det var opp mot mange tusen tilfeller per dag. Vi klarte da bare å påvise en liten del av disse, kanskje 10%. Nå klarer vi å teste ca 50% av alle som får viruset.

Situasjonen er altså ikke i nærheten så gal som den var i mars. Panikknappen skal vi ikke trykke på, men vi kan jo likevel være fornuftige å reagere før det blir såpass galt igjen, også selv om Norge har det langt bedre enn andre land i Europa og i verden. Belgia, med ca dobbelt så mange innbyggere som Norge, har nå over 20 000 tilfeller per dag, mot Norges 350 nå på onsdag.  

Smittesporing. 

Det er forventet med lokale utbrudd, slik som i Hammerfest. Dette vil også skje i Berlevåg. Kunsten er å finne de smittede så raskt som mulig gjennom smittesporing og skjerme disse fra resten av samfunnet. Slik unngår vi at et mindre utbrudd blir til et massivt. 

Det er kommunene som skal håndtere denne smittesporingen. Dette er med andre ord en test på hvor god kommunens beredskap er. Jeg anser den nåværende beredskapen som god; beredskapsgruppen i kommunen er på hugget og helsesenteret har et smittesporingsteam som klør etter å få komme igang. Vi er derimot avhengige av at dere Berlevåginger tar ansvar med å si ifra når dere blir syke. Ring oss da på legekontorets telefon 78 21 00 00. Skjerm dere fra andre frem til dere får kontakt med oss. Dere hører fra oss når smitten kommer. 

Nye nasjonale tiltak: 

-I private hjem bør en ikke ha mer enn fem gjester som ikke er fra samme husstand. Unntak for barn fra samme barnehage- eller barneskole-kohort, eksempelsvis barnebursdag. Du kan ha besøk av en annen familie som er flere enn fem.

-Alle bør være sammen med færre personer i løpet av en uke.

-På private arrangementer på offentlige steder går grensen på antall deltagere fra 200 til 50. Ved fastmonterte seter kan det være 200 stk.

-Arbeidstakere fra utlandet må teste negativt hver tredje dag og bo på enerom de første dagene. Arbeidstakere som kommer fra land som EU kaller røde må være i karantene i ti dager.

Ha en tungerett, taktfull og, statistisk sett, over gjennomsnittlig god helg.

Hilsen,

Kommuneoverlege Jakob