Tilbake i Berlevåg etter mange år

Den nye rektoren på Berlevåg skole, Sissel Mortensen er født i Gamvik og oppvokst i Berlevåg, men har mesteparten av sitt liv bodd andre steder. Nå er hun tilbake og er optimistisk for fremtiden.

Sissel på kontoret (tekst og foto: Jan Einar Straumsnes)

Sissel Mortensen (55) gikk de syv første skoleårene i Berlevåg, før familien flyttet til Gamvik. Der bodde gikk hun to år på skole, deretter videregående i Kjøllefjord og Alta, før hun traff han som ble mannen hennes og etter hvert flyttet til Myre i Vesterålen. Der jobbet hun i fiskeindustrien i flere år, før hun etter hvert gikk over i skolen, først som lærervikar. Da var hennes andre sønn passert ett år. Senere tok hun lærerutdannelse. Etter 28 år i Vesterålen flyttet hun tilbake til Gamvik i 2014, med plan om å prøve i ett år, men ble der i seks.

Søkte på lærerjobb, ble rektor

Hun hadde først en administrasjonsbit på Gamvik skole, tok deretter rektorstudiet i 2018-19 og jobbet så som rektor der i 40 prosent stilling og 60 prosent undervisning. Hun følte etter hvert at hun hadde lyst å gjøre noe nytt og så at det var ledig stilling som lærer på Berlevåg skole, som hun søkte på. Da fikk hun tilbudet om jobben som rektor her i stedet, noe hun takket ja til etter litt betenkningstid. Foreløpig har hun ikke angret på det. 

Flyttet i 1979

For de som ennå ikke helt klarer å plassere Sissel, er det nok mange som husker moren hennes «Tante Grete» fra sine år i barnehagen, det gjør i hvert fall Berlevågnytts reporter. Sissel husker de første årene i Berlevåg som en fantastisk tid.

– Det var jo så fritt, vi hadde mange venner og vi var mange barn på skolen, sier hun og legger til at faren jobbet i havnevesenet, som etter hvert ble lagt ned og dermed sto han uten jobb, som gjorde at familien flyttet til Gamvik i 1979. Sissel prøvde å starte i åttendeklasse i Berlevåg og skulle bo hos tanta, men mammalengselen ble for stor så hun flyttet etter.

Med i kor og korps

Hun forteller at sang, musikk og dans har vært en vesentlig del av livet hennes siden hun var barn. Hun begynte på notekurs når hun var ti år og etter hvert i skolekorpset, viseklubben, barneleikarringen og voksenleikarringen. Noe med det første hun gjorde etter hun flyttet hit var å starte opp med saksofonen i Hornmusikken og nå er hun på altstemmen i Berlevåg blandakor også.

Føler seg veldig velkommen

Sissel sier at etter at hun kom til Berlevåg har hun følte seg veldig velkommen, både privat og i jobbsammenheng. Hun stortrives i jobben og skryter av både de ansatte og hennes ledelse, men det har vært enormt mye å sette seg inn i på kort tid og enda har hun veldig mye å lære. Overgangen fra Gamvik skole hvor de var tre ansatte og 15 elever var naturligvis stor, men tiden fra skolen i Myre gjør at hun er vant md litt større forhold.

Fådelt skole

Etter at antallet elever på Berlevåg skole sakte men sikkert har gått nedover de siste årene, har det etter hvert blitt jobbet med såkalt fådelt skole, som forenklet kan beskrives med at man slår sammen klasser, noe som man forsiktig startet med i januar i år. Sissel sier at i dag er det til sammen syv klasser på skolen, noe som naturligvis er en omstilling for både elevene, lærerne og ledelsen på skolen. Hun hadde med seg en del erfaring fra dette, siden Gamvik skole var fådelt alt da hun kom dit i 2014. I tillegg er den nye lærerplanen mer lagt opp med tverrfaglig samarbeid, som jo er essensen i en fådelt skole. Sissel har stor tro på at dette skal bli bra i fremtiden.

God kontakt med elevene

Hun føler at hun også har fått en god kontakt med elevene på skolen. De hilser på henne både på skolen og når hun møter de på fritiden.

– Jeg prøver å gå rundt skolen og hilse på klassene, men har dessverre ikke hatt tid til å møte alle ennå. Dette vil jeg prøve å få gjort så raskt som mulig, for jeg synes det er viktig å få vist seg frem for elevene og ikke bare sitte på kontoret, sier Sissel og legger til at hun har møtt noen av foreldrene og håper etter hvert å få hilst på resten. Hun mener det er viktig å ha en god kontakt med disse også. 

– Noen av disse er jo barn til de jeg «vanket» med når jeg bodde her, så da blir det til at jeg spør «kæm som e Mor di og Far din, eller Bestemor di og Bestefar din?», sier hun med et smil.

Sissel på tur (foto: privat)

Flinke elever

I disse dager er det nærmest umulig å komme unna temaet Covid-19 og Sissel sier de bestemte seg i forbindelse med planleggingen av skoleåret, å fortsette med de tiltakene som var gjort i vår. Hun skryter av hvor flinke elevene er med dette, både når det gjelder håndvask og Antibac. Hun tror at dette er en vane som kommer til å fortsette etter at pandemien er over, siden det viser seg å bremse andre typer sykdommer også.

Nedskjæringer

Når det gjelder utfordringer i skolen, så kommer man ifølge Sissel ikke utenom at nedskjæringsspøkelset ligger over skolen. De har måttet spare ganske mye foran dette skoleåret som jo kan bli litt vrient, men hun tror de skal få det til. På spørsmål om det at mange av de fra Litauen som bor på plassen, tar barna med seg hjem når de nærmer seg skolepliktig alder, sier hun at hun ikke er kjent med denne problemstillingen. Hun tror at mangel på morsmålsundervisning nok er en viktig faktor for dette, siden de ikke har mulighet til noe slikt i den norske lærerplanen. 

«Kommet hjem»

Sissel beskriver det å ha flyttet til Berlevåg, som å ha «kommet hjem». Her går hun turer, strikker, er med i sang og musikk, og han som hun traff via Facebook for en god del år siden er jo innom nå og da, fra sin base som sjarkfisker i Gamvik. Hva fremtiden bringer er ikke godt å si. Vi i Berlevågnytt ønsker Sissel masse lykke til både med jobben og livet i Berlevåg, og håper det blir et langt opphold for henne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.