Flytebrygger – Flytemolo i Kongsfjord

Berlevåg Havn KF la frem følgende saker til Berlevåg Kommunestyre torsdag den 17.12.20:

  • Strategiplan
  • Handlingsplan
  • Budsjett – Økonomiplan

    Strategiplan og Handlingsplan ble dessverre utsatt til 2021 noe vi syntes var litt uheldig men vi aksepterer Kommunestyrets avgjørelse.

    Både i Strategiplan og Handlingsplan er det omhandlet at vi i Berlevåg Havn KF skal arbeide for både molo og flytebrygger som infrastruktur i Kongsfjord Havn som er en del av Berlevåg Havn sitt ansvarsområde.
Nåværende flytebrygge i Kongsfjord (foto: Berlevaagnytt)

Molo
Når det gjelder bygging av molo så er dette et ansvar som tidligere låg på staten ved Kystverket og det er statlig finansiert over Norsk Transportplan (NTP). Alle 5 moloer som er bygd i Berlevåg har vært finansiert over NTP/Staten. I denne NTP en er de ulike prosjekter prioritert etter ulike kriterier. Ny Molo i Kongsfjord er inne på dagens NTP som er gyldig ut 2021. Statsbudsjettet er nå klart og det er ikke gitt midler til Molo i Kongsfjord. Ny NTP er under arbeid og vil gjelde i perioden 2022-2033. Vi forventer en endring på hvordan moloer skal finansieres når de nye regionene endelig overtar ansvaret. Vi vil selvfølgelig jobbe for at planen fra tidligere skal kunne realiseres men vil være avhengig av ekstern finansiering fra region/stat.Styret/administrasjon i Berlevåg Havn ser på det som urealistisk å finansiere en stein molo over Berlevåg Havn KF sitt budsjett.

Flytemolo
Det har de siste årene komt flere gode alternativer fra ulike leverandører på flytemoloer. En slik molo vil være godt forankret og tåler mye vær noe som vi mener vil passe godt for Kongsfjord Havn. En flytemolo kan kombineres med utliggere eller at båter kan fortøye langs moloen. Dette vil gi Berlevåg Havn KF også inntekter slik at en investering lettere kan forsvares. Vi har hatt et uformelt møte med båtforeninga i Kongsfjord og de støtter en slik løsning.

Flytebrygger
I vår strategi/handlingsplan og budsjett hadde vi tatt med et flytebryggeprosjekt der vi vurderer å plassere ca 100 meter med flytebrygger langs eksisterende molo. Vi hadde sjekket uformelt opp om interessen for dette og det var 12-15 båteiere som meldte sin interesse no som medfører at vi kan ha inntekter på disse flytebryggene. Fremdeles kan en søke støtte til delfinansiering av flytebrygge/flytemolo gjennom offentlige kanaler men dette ansvaret ligger nå hos region Troms/Finnmark som fremdeles ikke har signert overtagelse av dette så her er det en del usikkerheter.

I det nevnte møte med båtforeninga i Kongsfjord som var et positivt og konstruktivt møte så ble det også diskutert et alternativ der vi monterer en flytemolo med liggeplasser og så beholdes de liggeplasser som er på eksisterende flytebrygger i dag. Dette er etter vår mening et godt forslag som vi absolutt vil jobbe videre med og vi tror det vil gi en bedre fremtid for Kongsfjord.


Berlevåg Kommune vedtok Berlevåg Havn sitt budsjettforslag og Berlevåg Havn KF vil derfor starte arbeidet med å utrede alternative løsninger. Etter dette vil vi legge alternativene ut på DOFFIN for å kunne få en fast pris på det prosjektet som vi velger.

Etter dette vil vi så gå tilbake til styret i Berlevåg Havn KF med et forslag til budsjettregulering av investeringsbudsjettet slik at dette kan realiseres. Vedtaket i Berlevåg Havn KF må så opp i kommunestyret i Berlevåg for godkjenning og låneopptak.

Vi vil parallelt jobbe med de offentlige instanser om delfinansiering av flytemolo/flytebrygger samt fullfinansiering av en evt stein molo (er)

Vi ser på dette som et veldig positivt vedtak/plan for Berlevåg Havn KF og ikke minst en mulighet for havna i Kongsfjord til å få bedret sine forhold der.

Berlevåg Havn KF

Bjørn Tore Sjåstad
Havnesjef/Daglig leder