Jødeforfølgelsen tjuvstartet i nord norge

Hør i podcast: Velkommen til en ny episode av nordnorsk historie. I dag skal vi bli kjent med historien om Philip Philipson, en av to jøda som ble deportert. Reporter Jan Einar Straumsness har besøkt Andrid Oline Hojem og Jon Trygve Bergsåker ved Berlevåg Havnemuseum.

En podcast fra Radio Nord Norge

Berlevågs eneste snublestein

Med 94 mot 7 stemma ble paragraf nummer to, ,den såkalte jødeparagrafen innført av Eidsvollmennene i 1814. En egen paragraf som skulle hindre jødene innreise til Norge. Ikke en tilleggsparagraf, et ekstra ledd eller en bisetning, nei faktisk paragraf nummer 2. Det er ganske utrolig å tenke at antisemetismen satt så hardt allerede da. Men så var den jo kanskje like gammel som kristendommen, hvem vet. Men, det er av høyeste interesse, og nokså bortglemt den skjebnen som rammet de nordnorske jøder under andre verdenskrig. For her startet arrestasjonene over et år før resten av landet.

https://shows.acast.com/nordnorsk/episodes/jdeforflgelsen-i-nord-norge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.