Vestermoloen repareres

Siden tirsdag fjerde april har entreprenørfirmaet Secora AS fra Svolvær, vært i gang med å reparere skadene, på vestermoloen i Berlevåg. Første uken leide de inn lokale kjøretøy fra både Berlevåg og Austertana, slik at de kunne bygge en sidemolo, for å ta på land stein fra pramm.

 {mgmediabot}images/stories/video/molo06.wmv|false|300|290{/mgmediabot}

stein til dokking for pram

Denne prammen kommer fra steinbruddet i Kjøllefjord og bruker ca. 17 timer, hver vei. Fra Kystverket får vi opplyst at de i denne omgangen kun skal reparere skadene og sikre for fremtidige skader. Dermed ser det ut til at de ikke vil gjøre noe med verken brøstvernene, eller dekket. Som de som har gått tur der, vet er veldig ødelagt. Det vil ikke bli noe bedre, når de nå kjører med hjullastere og lastebiler der.

Kommunens plan- og næringsavdeling opplyser at de har ytret et ønske om at også disse tingene, blir rettet på. Men man har ikke dette inne i budsjettet for nå. Fra Kystverket kan de fortelle at teknikken de bruker på moloen, er en såkalt ”skulderteknikk” De lager en slik med åpen løsning, som heter ”Dynamisk stabile skuldre” og vil ha en bredde på 12-16 meter ut i havet. Dette skal gjøre at sjøens energi, vil absorberes bort. Slik at man unngår fremtidige skader, som man har opplevd de siste vintrene. Denne teknikken skal være utprøvd i modelltank hos SINTEF og skal alt være brukt på andre moloer i landet.

Det er ikke alle som er enige i denne teknikken. Blant annet Asbjørn Efraimsen som var kranfører på både vester- og østermoloen. Sier at han tviler på at denne teknikken er effektiv. Han sier han synes dimensjonene på steinene (4-6 tonn) er for liten. Da man bygget moloene, brukte de steiner på 15 tonn, som man så sjøen vaske ut som småstein. Men fra Kystverket sier man at de har stor tro på denne teknikken, som ikke bare er enklere, men også billigere. Vi håper bare at moloen blir fikset slik at man igjen kan ta den i bruk. Det er nok mange som har savnet turen ut dit, for å ta midnattssola i øyesyn.  

 fikse pramdokkingen

 Stein fra Kjøllefjord

 pramma  stein kjøres ut
 mye sjø  Vask
Tekst: Jan Einar Straumsnes
Bilder og video: Arnt Eirik Hansen