Så isbjørnen

Tor Andersen i Berlevåg så isbjørnen, mens helikopteret sirklet over stedet. Han er ikke i tvil om hva han så, to ganger på fredag.

Det var på morgenen fredag at Andersen var på tur hjem, etter et møte på kommunen. I fjellet bak rådhuset så han det, han helt klart mener er en isbjørn. ”Den gikk videre opp fjellet mot Grønnlia” sier han. Andersen er nabo med Geir Mæhle, som tok det berømte bildet fredag. Han sier han gikk hjem og bestemte seg for å gå opp i fjellet, for å se på søket. Der så han bjørnen igjen, like etter helikopteret hadde flydd over, på tur mot Grønnlivannet. Han er absolutt klar på hva han så og mener at det er snakk om en voksen isbjørn. ”Den var radmager” sier han. Andersen dro hjem igjen for å hente videokameraet, men det var fritt for batteri. Han sier at hvis han ikke hadde hatt rifla på hytta, skulle han gått ut igjen, for å finne bjørnen. Han er ikke i tvil om at den gjemmer seg i en av hulene, eller bunkerne i området. ”Det dummeste de kunne gjøre var å ha helikopteret i lufta. Klart den gjemte seg med en gang” sier han.    

 

 

Tor Andersen så Isbjørnen to ganger 

 

Spor i snøen

Også Elsa Fredriksen gjorde observasjoner ved huset sitt fredags morgen. Hun sto opp rundt klokken syv og så da ut av kjøkkenvinduet, noen rare spor i snøen. ”De var kjempestore og det første jeg tenkte på var bjørn, men slo det fort fra meg” sier hun. Hun hadde dratt til Kirkenes den dagen og hørte på nyhetene at det var observert isbjørn. Men fortsatt koblet hun ikke dette sammen og når hun kom hjem, var snøen smeltet. ”Det rare var at lokket på søppeldunken min var åpent, noe jeg aldri bruker å ha det” sier Fredriksen. Vi fikk med oss Lensmannsbetjent Rolf Laupstad, for å sjekke området rundt huset til Fredriksen. Vi kunne finne et uforklarlig dyrespor i grusen, mellom hennes hus og naboens. Dette var i grusen, men bildene klarer ikke å gjenfortelle, det man ser med det blotte øye. Men sporet viser tegn til klør og vi målte det til å være over 20 cm bredt og 13 cm dypt. Vi søkte videre i området lekeplassen, i Kvellombergene, uten resultat.

 

Elsa Fredriksen så kjempestore dyrespor i snøen 

Rekonstruksjon

Mandag valgte man fra lensmannskontoret å gjøre en rekonstruksjon. Man fikk med seg hunden ”Charlie”, hundepasser Evald Andre Jakobsen, øyenvitne Geir Mæhle og undertegnede, for å se om det kan ha vært en stor hund. Til stede var også Lensmannsbetjent Rolf Laupstad, for å se til at dette ble gjort korrekt. Som man kan se på bildene, som er tatt med samme kamera og fra samme vindu. Kan man ikke med sikkerhet, si at det var en hund. ”Charlie” er den eneste store hvite hunden, man vet om i kommunen. Alt i alt er man ikke blitt særlig klokere per i dag og folk bør vel holde øynene åpne, hvis de går tur i terrenget.

 

Dette sporet fant vi i grusen ved Elsa Fredriksen 

 

Dette bildet er tatt av "Charlie" på observasjonspunktet under rekonstruksjonen (Foto: Geir Mæhle)