Spilleautomater og spilleavhengighet

SPILLEAUTOMATER OG SPILLEAVHENGIGHET I BERLEVÅG KOMMUNE
Skrevet av Erik Brøske

DET PÅGÅR I DAG en omfattende debatt omkring temaet spilleautomater og spilleavhengighet. Debatten går over hele landet, i media, hos myndighetene og blant politikerne. Det dreier seg for de fleste om ulikt syn både på prinsipper og detaljer.

Foto(C) www.berlevag.kommune.no /Erik Brøske

Skal en og hver selv få bestemme om de vil bruke penger på spilleautomater? Eller er det ikke nå påvist så mye negativt i forhold til spilleavhengighet, ødelagt personlig økonomi og dermed menneskelige tragedier, at det nå er på høy tid enten å forby hele spilleautomatordningen, eller i det minste innføre sterke restriksjoner ?

MANGE PEKER PÅ  det positive i at spilleautomatene skaffer lag, foreninger og organisasjoner gode og lettjente inntekter, og at det for mange er uskyldig moro å bruke disse automatene når en vet å sette grensene. Stadig flere ser minussidene; at det i vårt land i dag antas å være over 70.000 personer som er blitt spilleavhengige, at de menneskelige tragediene i forbindelse med bruken av spilleautomatene bare vokser, mens de relativt få som  organiserer og  kontrollerer virksomheten tjener store penger på det. De fleste vet også at automatene er programmert slik at de i det lange løp er de store vinnerne, mens brukerne over tid er taperne.

I STADIG FLERE KOMMUNER tas spørsmålet om total fjerning av spilleautomatene, eller automatfrie soner, opp.  Foreløpig er ikke dette enkelt, verken i forhold til EØS-regelverket eller til norsk lovverk. Temaet er også tatt opp i Berlevåg kommune. I første omgang vil en så godt det er mulig, forsøke å kartlegge forholdene lokalt i kommunen. Det kan  en gjøre ved å analysere  den økende mengden spilleautomat-relaterte saker som sosialetaten må ta seg av, og også å peke på tall fra Lotteritilsynet, MMI og SSB (Statistisk Sentralbyrå).

I BERLEVÅG KOMMUNE er det i følge ovennevnte kilder i dag utplassert 11 spilleautomater. I forhold til innbyggertallet, plasserer dette Berlevåg på 5. plass blant landets kommuner når det gjelder tilgjengeligheten (antall automater pr. 1000 innbyggere). Det antas ut fra statistiske forhold at det i Berlevåg kommune er 22 personer som har et problematisk forhold til pengespill (spilleavhengig), mens 42 er i faresonen for å utvikle et slikt forhold.
Fortsatt i følge statistiske beregninger taper spilleavhengige i Berlevåg kommune ca. kr. 880.000,- på automater i løpet av et år, kr. 73.000,- i måneden og ca. kr. 2.400,- pr. dag.
Netto omsetning på spilleautomater (minus gevinstutbetalinger) pr. år er kr. 5.2 milliarder i landssammenheng, i Berlevåg kommune utgjør dette nærmere 3.5 mill. kroner.

DITT RÅD til Berlevåg kommune?  Ordfører har bedt Berlevaagnytt.com bistå med en enkel undersøkelse på denne nettsiden, en undersøkelse som kan fortelle litt om hvilke meninger og holdninger kommunens innbyggere og andre har til spørsmålet om spilleautomater og spilleavhengighet i Berlevåg. Så framt undersøkelsen blir omfattet med stor nok interesse, vil resultatet fra avstemningen for/mot (ja/nei) bety en del for arbeidet videre med saken internt i kommunen. (Se undersøkelsen-avsluttet 010606)

Erik Brøske