Krykkjer i indre havn – oppfordring til felles innsats

Våre flinke driftsoperatører har nå «pusset opp» krykkjehotellet på Vardneset. Bak hver hylle er det lagt til en vegg. Denne veggen gir krykkjene bedre beskyttelse mot vind og rovfugl, og den gjør også at krykkjehotellet i større grad likner et naturlig fuglefjell.

Krykkja er som laksen: Den vender tilbake til der den ble født. Så lenge den gis lov til å hekke der den hekket året før, ser den ingen grunn til å flytte. Krykkjehotellet vil derfor forbli ubenyttet så lenge vi ikke gjør noe med nåværende hekkeplasser.

Kun huseierne kan gjøre noe for å forhindre hekking på vinduskarmer og tak. Kommunen vil derfor oppfordre alle huseiere til å være ekstra påpasselige i forkant av årets hekkesesong: sett gjerne opp fysiske hindre i vinduskarmer og på andre egnede plasser. Kanskje vil krykkjene velge Vardneset som sin neste bolig? I så fall vil museumsområdet få en ny attraksjon.

Vi minner samtidig om at det er strengt forbudt å forstyrre krykkjene når de først har etablert seg på en hekkeplass. Krykkja er fredet, og forstyrring av hekkende fugler, inkludert fjerning av reir, knusing av egg o.l. er forbudt ved lov.

Berlevåg kommune