Viktig med båtvett

Det er ikke bare å vite hva man skal gjøre når man er i båt. Særdeles viktig er det for de unge å lære dette, noe man gjorde til gangs i Berlevåg og Båtsfjord, sist uke.

Det var ikke mangel på iver på andre og tredjeklassingene, som fikk være om bord i redningsskøyta og lære mer om dette. Onsdag fjortende var det disse to klassene i Båtsfjord, som fikk komme om bord i ”Ulabrand”, mens dagen etter fikk skolebarna i Berlevåg, oppleve en av de nyeste båtene i redningsselskapet, nemlig ”Gjert Wilhelmsen”.

May Liss Olsen i redningsforeninga ”Blåveis” i Berlevåg, sa at dette var et samarbeidsprosjekt mellom Redningsselskapet og Sjøfartsdirektoratet. Og sammen med henne og kollega Lillian Mikalsen i lokalforeninga, var også sekretær i Redningsselskapet i Finnmark, Mimmi Bæivi og Distriktsstyreleder Kjell Pedersen.

 

Lillian Mikalsen forklarer her 2. klassingene og lærer Ellen Samuelsen, om forskjellige ting ombord i en båt. 

Miljøvern og livredding 

Olsen kunne fortelle at det var kun et par skoler i Finnmark i året, som fikk dette prosjektet. Poenget var at barna skulle lære både å gå til og fra båt og enkle begrep i båt. Hva de forskjellige tingene er osv. De skulle også lære om miljøvern. Som for eksempel hvordan oljesøl virker, på blant annet dyrelivet. Dette brukte de fjær til å vise eksempel på.

En annen viktig ting er livredding. Her fikk de prøve både stabilt sideleie og blåsing på ”Anna” livreddingsdukken. Hvor man bruker både munn til munn og hjertekompresjon. Barna lærte også hvilke nødnummer som er riktige å bruke. Selv om været var dårlig torsdag i Berlevåg, så det ikke ut til å sette noen demper på iveren til barna.

 

May Liss Olsen viser to 2. klassinger om hvordan man oppfører seg i båt. Mens lærer Ellen Samuelsen følger med. 

 

Elevene var delt opp i flere grupper i redningsskøyta.  

 Kaptein Størk Olsen / foto(C) Arnt Eirik Hansen

Kaptein på redningssøyta "Gjert Wilhelmsen" Størk Olsen, er født og oppvokst i kongsfjord.

 

Maskinisten, Kjetil Fure 

 Trond Johansen, skipper og kokk / foto(C) Arnt Eirik Hansen

Styrmann og kokk, Trond Johansen