Restaurering av nothjell

Nothjellen ved Fjærtoftbruket / foto(C)Arnt Eirik Hansen

 

Den verneverdige nothjellen nede ved Fjærtoftbruket har nå fått nytt tak. Dette er første trinn for å forhindre at nothjellen går i glemmeboken.

 

Det er taket som i denne omgang som har blitt revet og byttet ut, og det har vært Gunvald Hansen som har vært byggmester i nær kontakt med rette vedkommende som styrer med verneverdige bygg på fylket.

 

Gunvald kan fortelle at her som med alle andre slike bygg som skal settes i stand har strenge retningslinjer å holde seg til, så det var ikke så mye som kunne gjøres uten å klargjøre alt på forhånd. 

 

 

 

 

Får å få gjort arbeidet på en forsvarlig måte var det behov for en arbeidsplattform og det ble derfor laget en 60kvm stor platting som ble flyttet i 3 omganger for å dekke hele hjellen.

 

 Gamle takplater ble fjernet og nye bolter skulle skiftes om de fikk tillatelse til dette var beskjeden Berlevaagnytt.Com fikk når vi hadde en prat med Gunvald og var oppe i bygget å tok bilder.

Det er forøvrig utrolig utsikt på toppen, og til tross for alt arbeidet som pågikk var det stadig leieboere som ikke ville flytte riktig enda, noe bildene våre viser.

 

 

 

Kråkeunge

  Det er en god del plater som skal ned fra det høye bygget å Thomas og Gunvald hadde nok å styre med. Regn og vind i perioder gjorde ikke arbeidet noe enklere og forsinket det også noe. Sikkerheten fremfor noe, det er høyt ned.

 

 

 

 

 

 

 

I tillegg når det har passet seg slik har de også gått i gang med grovoppryddingen av bygget rett ovenfor nothjellen, trandamperiet, som senest ble benyttet til filminnspilling i Berlewood.

 

Thomas kan fortelle at  de kunne finne ting i laberatoriet og ellers rundt i bygget som hang slik det ble hengt der når driften stoppet opp ved damperiet.

 
Man kan se støvmerkene der alt står og Thomas har etter beste evne prøvd å rekonstruere det som ikke har ligget på sine rette plasser.

Dette er ett møysommelig arbeid som Thomas har likt, og i sin utdannelse som marinarkelog så har han interessen for slikt. 

 

 

 

 

Fra inne på damperiet.

 

En av de mange bolter som forhåpentligvis skulle skiftes ut.