Berlevåging skal til Oxford med stipend fra Aker

Leif Bjarne Hammer skal i oktober begynne på en doktorgrad i historie ved det verdensberømte Universitetet i Oxford, han har også fått Aker Scholarship til å finansiere graden.

* Aker Scholarship

Aker Scholarship, en stiftelse av Kjell Inge Røkke og Anne Grete Eidsvig, finansierer master- og doktorgradsstudier ved verdensledende universiteter for nøye utvalgte norske studenter. Slike universiteter tar mye betalt i skolepenger, derfor strekker ikke støtten fra Lånekassen til. Aker dekker derimot alt sammen slik at studenten slipper å ta opp mer studielån. Årlig mottar de hundrevis av søkere, men kun et tyvetall får tilsagn om stipend. Den 3. juni kunngjorde stiftelsen på sin Facebook-side at berlevågingen Leif Bjarne Hammer er en av årets mottakere av stipendet.

Leif Bjarne skal veiledes av professorene Avi Lifschitz og Laurence Brockliss mens han forsker på akademisk kultur i engelsk og dansk-norsk opplysningstid. Oxford er et av verdens beste universiteter og det er det eldste universitetet i den engelskspråklige verden, det har nemlig vært universitetskativitet på stedet siden 1000-tallet. Leif Bjarne forteller at det er mange søkere på doktorgradsprogrammene: «Selv med støtten fra Aker var det ingen garanti for at Oxford kom til å si ja, men det gjorde de! Jeg er veldig stolt, det ligger mange år med hardt arbeid bak dette.»

På Oxford vil Leif Bjarne også tilhøre et «college». Universitetet består nemlig både av fakulteter for ulike akademiske fag, men også små fellesskap av studenter og akademikere som holder til i sine egne bygninger, disse calles «colleges». Hvert fellesskap har egen spisesal, kontorer, hybler, oppholdsrom, biblioteker og mer til. Da kong Harald studerte i Oxford tilhørte han Balliol College. Leif Bjarne skal til Magdalen College, grunnlagt i 1458, kjent for sine store grøntarealer og at de har sin egen dådyrpark. Forfatteren av Narnia-bøkene, C. S. Lewis (1898-1963), tilhørte Magdalen.

Dette blir ikke første gang Leif Bjarne reiser ut av landet, han har tidligere tatt skotsk mastergrad i tidligmoderne historie (perioden 1500-1700) ved Universitetet i St Andrews. «Jeg gleder meg skikkelig! Jeg elsker faget mitt og gleder meg til både å rote rundt i arkiver og gamle bøker, og å være del av et dynamisk faglig fellesskap.»

På bildet står han utenfor ruinene av katedralen i St Andrews, Skottland. Katedralen ble ødelagt under reformasjonen av John Knox’ tilhengere. I århundrene som fulgte forfalt den helt. Foto: privat

1 comment for “Berlevåging skal til Oxford med stipend fra Aker

  1. Gratulerer så mye! Skikkelig bra jobba, det hjelper å ha drømmer og et mål i sikte… 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.