Leserinnlegg: Brua ble fjernet – elva har tatt nytt løp!

Det var et trist syn som møtte meg i vår! I Løkvikselva som renner fra vannbassenget og ned til Storelva ble brua som krysser elva i fjor høst fjernet og erstattet med en steinfylling med rør igjennom – nå har elva tatt nytt løp da de fire vannrørene ikke klarer vårflommen!

Tekst og bilder: Svein Harald Robertsen

Denne trebrua var en flott liten bro, – og godt konstruert, og jeg kan ikke fatte at brua bare ble fjernet som ved et trylleslag uten at dette, etter det jeg har oppfattet, har skjedd uten at kommunen har vært involvert. Hvis så er tilfelle bør det ropes et varsko. Dette var ei bru som del av kulturminneløypa som også er del av vår lokalhistorie. Selv om den ikke var formelt vernet sto den sentralt i det området som tidligere del av arbeidsområdet til moloutbygginga. Like ved brua er det plassert en av informasjonspostene til kulturminneløypa. Denne trebrua var 1 av 5 trebruer vi har i Berlevågområdet, og vel verd å ta vare på.

Som tidligere leder av Berlevåg jeger- og fiskerforening reagerer jeg på at det er gjort inngrep i denne sideelva som er del av laksevassdraget Storelva uten saksbehandling av relevante parter.

Nå viser det seg at kapasiteten gjennom de nylagte fire rørene ikke holder mål, for elva har tatt et nytt løp.

Dersom man skal bøte på denne ødeleggelsen, mener jeg at det må komme en ny trebru på plass (det finnes sikkert sterke limtrematerialer om det skorter på vektkapasitet) slik at dette skal passe inn i den øvrige kulturminneløypa med de andre trebruene.

Ta lærdom av havnevesenet som for endel år tilbake erstattet den gamle trebrua ved Vestermoloen med en ny og flott trebru vi alle setter pris på!

Jeg kan godta at man i enkelte tilfeller kanskje må endre på konstruksjoner som må fornyes, men da skal dette skje som et resultat av lovlig planarbeid og demokratisk behandling der befolkninga også må få komme til ordet. Dette har iallfall ikke skjedd her – og bør stå frem som en totalt uakseptabel handling hvor den som har forvoldt dette blir pålagt å bygge ny trebru noenlunde tilsvarende den som ble fjernet! 

 

Svein-Harald Robertsen