Satser på flere frivillighetssenter

Norsk Folkehjelp er i disse dager i ferd med å avslutte sin søknad om midler, til etableringen av sitt åttende frivillighetssenter i Nordvest-Russland. Denne gangen er det Berlevågs vennskapskommune Belomorsk, det satses på.

Det var under et åpent møte på Fiskernes Velferd i Berlevåg mandag, at leder for de tre frivillighetssentrene i Murmansk, Markus Karlsen kunne fortelle dette. Møtet som samlet femten personer, skulle blant annet handle om denne sentralen og planene for en satsing på ungdom i Belomorsk. Et prosjekt som den lokale folkehjelpgruppa i Berlevåg, er godt i gang med. Dette kunne Vidar Aas fortelle en god del om.

 

130 frivillige
Markus Karlsen kunne fortelle om veldig gode resultater på frivillighetssentralen i Murmansk, selv om det ikke kunne vises så godt i reine tall. Men de har nå 130 frivillige. Først og fremst pensjonister som hjelper andre eldre, som trenger hjelp. Han sa de har rundt 500 faste hjemmebesøk.

 

Norsk Folkehjelp satser på å hjelpe flere i Nordvest-Russland. Fra venstre ser vi: Markus Karlsen, Stein Andersen og Vidar Aas  

 

 – I Russland er pensjonsalderen 50 år for kvinner og 55 for menn. Når så gjennomsnittsalderen for menn er 58 år, blir det mange eldre damer som sitter der uvirksomme. Disse ønsker vi å få aktivisert. Sa Karlsen. De satser mye på kvinner som generelt, har en tøff hverdag i området. Hvert år blir 14000 drept i hjemmevold. Et tall man prøver å gjøre noe med. I tillegg har de etablert ammegrupper som er med på å hjelpe unge kvinner, som mangler det meste til sine nyfødte.

 

Viktig med lokalt eierskap
Karlsen kunne på spørsmål om Russernes syn på sentrene, svare at det var for det meste veldig positivt. Faktisk så var en av sentrene etablert så å si kun på russiske midler. Et lokalt firma hadde skutt inn en halv million kroner i denne. Han sa at når de går inn, så er det med lokalt eierskap i bakhodet.

    – Hvis man ikke satser på lokale drivere og eiere, vil prosjektet falle sammen så snart vi trekker oss ut. Derfor så snart vi har fått det hele i gang, stater prosessen med videreutvikling av sentrene. Sa Karlsen. Som kunne fortelle at søknaden om finansieringen av senteret i Belomorsk, skal leveres 15. oktober og man håpet på et svar i januar. Det vil koste ca. 600.000 kroner, som først og fremst hentes inn via UD, Helsedepartementet og Barentssekretariatet. Han avsluttet med å si at de ønsket å satse mer på ungdom fremover og der var initiativet fra gruppa i Berlevåg, veldig velkomment.  

 

Ungdomsleir
Vidar Aas fortalte at de har planer om en ungdomsleir i Berlevåg til neste sommer. Egentlig skulle den være i år, men finansieringen ble så forsinket, at de måtte utsette den ett år. De har nå fått 100.000 kroner fra Barentssekretariatet og 12.000 kroner fra Berlevåg Kommune. Både Aas og Karlsen fortalte at ungdommen i Russland manglet helt hodepunkter i samfunnet. Russland er et ungt demokrati og mange forveksler dette med full frihet, til å gjøre som de vil. De vet ikke hva det betyr å bo i et demokrati og mange setter likhetstegn mellom dette og anarki. Derfor vil et samarbeid over grensene være veldig viktig. Aas sa at Norsk Folkehjelp i dag har internasjonal kursing innen sine lokale ungdomsgrupper, hvor de satser mye på sanitet. Håpet er å få etablert slike lokale ungdomsgrupper i Russland også.

Fortsatt like ille i Belomorsk
En av veteranene i Norsk Folkehjelp i Berlevåg, Stein Andersen. Fortalte litt om sine forferdelige opplevelser i Belomorsk. Inntil for noen år siden hadde Berlevåg Kommune en komité som drev nødhjelp til vennskapskommunen. Denne snakker man om å få i gang igjen, en gang før jul. Men der snakker man mest om å drive med utveksling av kultur, mens det er så mange andre områder, det trengs hjelp til. For selv om man i dag ser store forandringer i Murmansk, er forholdene fortsatt like ille i Belomorsk, om ikke verre. Men man er enige om at man aldri, aldri må gi opp.   

 

Les mer om Norsk Folkehjelps arbeid i Nordvest-Russland her . Klikk på et av flaggene for annet språk. (Kun Engelsk virket da vi la til denne linken)