Profesjonell trygghet

Hvis ulykken skulle ramme og du mot formodning trenger hjelp. Kan du være sikker på å få meget profesjonell behandling, ved akuttmottaket på helsesenteret.

Dette kunne vi oppleve når man fredag gjennomførte en øvelse, hvor en pasient ble tatt i mot etter en ”mopedulykke”. Det hele var et ledd i et K-BEST (Kommune-BEST) kurs. BEST står for ”Bedre og Systematisk Traumebehandling” Og prosjektleder Helen Brandstorp kunne fortelle at det hele går ut på å øve på kommunikasjonen, mellom de forskjellige aktørene i prosessen.

    – Poenget er at de skal jobbe sammen som et team, sier Brandstorp. Som til daglig jobber som Kommunelege 2 i Tana. Hun kunne fortelle at hun som prosjektleder, nå har fått ansvaret for hele Nord Norge.

Stakkars ”Ronny”
I løpet av fredagen gikk deltagerne gjennom en del med traumeteori og deretter flere ”caser” Det vil si realistiske tilfeller, hvor man har en pasient og må gjennomføre akuttmedisin. Helt fra hvordan å stabilisere pasienten på ulykkesstedet, til å klarere for transport til sykehus. Og da vi var til stede var det altså ”Ronny” som hadde blitt kastet av mopeden like utenfor helsesenteret og blitt liggende ved en lyktestolpe.

Med på øvelsen var ambulansepersonalet, lege, sykepleiere og hjelpepleiere. De var delt inn i flere team og etter hver case, ble de de-briefet av prosjektlederen. Pasienten var en dukke og Daniel Sivertsen var ”stemmen” til den. Dette for at de skulle ha en dialog med pasienten, slik man har i en reell situasjon.

 

 

 

 

Helen Brandstorp er prosjektleder for Kommune-BEST i Nord Norge 

Godt samarbeid
Helen Brandstorp fortalte at folk i Berlevåg kunne føle seg trygge på, at de var i de beste hender, når de kom inn på akuttmottaket i Berlevåg. Hun tok frem den gode kommunikasjonen innad.

Spesielt syntes hun samarbeidet mellom lege og ambulansepersonell, var veldig godt. De var godt trenet, noe hun trodde kom av at man hadde faste leger og ikke hyppige utskiftninger av vikarleger.

 

 

 

 

 

"Ronny" skadet seg like ved helsesenteret og fikk raskt hjelp på stedet. Her ved Dan Svendsen (til venstre), Vidar Aas (sittende), Maria Johnsen og Daniel Sivertsen ("pasient") 

Viktig med en sjef
   – En av tingene de skulle øve på var at en person skulle ta ledelse, slik at man får beskjed om hva man skal gjøre, for det er ikke slik at alle deltakerne kan alt. Derfor er det viktig med en sjef. Dette er vanligvis legen, sa Brandstorp. Men hun syntes det var viktig å poengtere at øvelsene ikke gikk helt feilfritt.

    – Det er bestandig ting som skjer og det er med på å gjøre at folk trener mer, sa hun. Og derfor var det viktig med samtalene etterpå, hvor alle var ærlige om hva de gjorde, både riktig og feil. Noe det virket som fungerte bra på øvelsen fredag.

Her kan du lese mer om BEST .

QT {mgmediabot}images/stories/video/_velsesvideo.mp4|true(Her er ett videoklipp fra øvelsen)|450|450{/mgmediabot}
(du trenger Quicktime innstallert for å se)
Publisert med tillatelse fra kommnelege

 

Etter at pasienten var stabilisert, kunne man bære ham inn på akuttmottaket 

 

Det er viktig at folk vet hvilke oppgaver de har å gjøre, i en akuttsituasjon 

 

Og her visste man godt hva man skulle gjøre. Fra venstre ser vi Daniel Sivertsen (stemmen til pasienten), Dan Svendsen (observatør) "Ronny" (pasienten), Beate Olsen, Rita Skancke, Vidar Aas , Casper Holmberg og Helen Brandstorp