Stimulerer kreativiteten

Med afrikanske rytmer og sterke farger, kan resultatet bli spennende. Noe elevene ved flere skoler i Finnmark, har fått oppleve i det siste.

Med prosjektet ”Forundre, føle og forme” Har Marian De Graaff, fra Eindhoven i Nederland. Vært ”reisende inspirator” på flere av grunnskolene i fylket. Torsdag og fredag var hun i full gang på Berlevåg skole.

Da vi var innom musikksalen der, var hun i fult opptatt med oppvarmingen, sammen med syvende klasse. Med sterke rytmer og fri utfoldelse på gulvet, fikk hun raskt opp humøret til elevene.

   – Det er en av de virkelig morsomme tingene med dette, reaksjonene til elevene. Mange starter opp sjenerte og knytte, men i løpet av den timen det foregår blomstrer de opp, sier Marian.

Denne timen kalte hun ”kroppstegning og hånddans” og her fikk elevene muligheten til å slippe seg helt løs, med fargestifter og ark. Etter hvert ble også ansikt og andre kroppsdeler, tatt i bruk.

Kjørte bil til Hamningberg
Marian kunne fortelle at dette prosjektet er en del av ”den kulturelle skolesekken” og Berlevåg var siste stopp på denne turneen. Da hadde hun allerede vært innom Karasjok, Vardø, Vadsø og Båtsfjord.

Marian er til daglig formgiver/designer, hjemme i Nederland. Hun har vært flere runder i nord, siden 1998.

 

De ga alt på dansegulvet, elevene i syvende klasse. (Til venstre ser vi instruktør Marian De Graaff) 

 

 

   – Jeg kom til Norge for første gang i 1990, men etter at jeg hadde vært nordpå, falt jeg fullstendig for området. Spesielt Finnmark.

   – I 2001 kjørte jeg med bil fra Nederland til Hamningberg. Og når muligheten kom i dette prosjektet for Finnmark Fylkeskommune, så jeg det som en mulighet til å være her nord over en lengre periode, sier Marian.

Som er den eneste ”ikke norske” aktøren i skolesekken. Hun sier at man i Norge er mye flinkere til å støtte slike prosjekter økonomisk, det gjør man ikke i Nederland.

Totalt 21 verksteder
   – Poenget med prosjektet er å lære elevene i grunnskolen, å bli mer kreative. Derfor blir det satt på musikk, så får de sjansen til å tegne det de ønsker. Det må ikke være en konkret ting, men det de føler for, sier hun.

Hun ønsker å åpne øynene til elevene, slik at de kan gjøre ting på en annen måte, enn til daglig. Men sier det hele er veldig avhengig av alderen til elevene. Totalt har hun hatt 21 verksteder de siste ukene og før det har hun hatt kunstutstilling i Samisk Kunstsenter i Karasjok.

Så nå skulle hun leie seg hus en ukes tid på Ekkerøy, for å hente ekstra inspirasjon til vinterens arbeid hjemme i Nederland.
   – Men jeg kommer garantert tilbake, avslutter hun med et stort smil.

 

Dere skal "danse med hendene" på papriet, instruerer Marian her.