Pressemelding: Studiebesøk fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Studiebesøk fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet 31. august – 1. september

Interkommunalt samarbeid i Midt-Finnmark og Vestre Varanger

Kommunene i Norge får stadig flere oppgaver. I vår del av landet, med lave innbyggertall og store avstander er det krevende å utføre kommunale tjenester på en trygg, god og effektiv måte. Kommunene i Midt-Finnmark (Porsanger, Nordkapp, Lebesby og Gamvik) og Vestre Varanger (Tana, Nesseby, Berlevåg og Båtsfjord) har derfor sett på nye modeller for interkommunalt samarbeid. Gjennom en balansert vertskommunemodell ønsker kommunene å utføre oppgaver på vegne av hverandre.

Statsforvalteren har jobbet tett med kommunene om disse to prosjektene og støttet begge to økonomiske med prosjektskjønnsmidler. Nå har også Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) fattet interesse for den nye samarbeidsmodellen. Statsråd Nikolai Astrup hadde møte med kommunene i april.

Etter invitasjon fra ordførerne i våre åtte kommuner har nå en gruppe på seks byråkrater fra ulike avdelinger i KMD og statssekretær Paal Pedersen takket ja til å delta på denne turen. På denne turen deltar også fire personer fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark med ass. statsforvalter Bård Pedersen i spissen.

Reisen i Finnmark starter i Lakselv i Porsanger kommune mandag formiddag og går videre med buss til Kjøllefjord i Lebesby kommune hvor det skal være fellesmøte på Foldalbruket kystmuseum med formannskapene i kommunene i Midt-Finnmark. Dagen etter blir det en snartur innom Mehamn i Gamvik kommune før delegasjonen tar fly over til Berlevåg hvor det blir befaring på Rákkočearru/Raggovidda vindkraftanlegg og informasjon om hydrogenprosjektet. Deretter blir det fellesmøte med formannskapene i Vestre Varanger. Turen går videre til Tana og Varangerbotn i Nesseby kommune hvor det blir et besøk på Varanger samiske museum og et møte om den samiske dimensjonen i kommuneforvaltningen. Deretter går turen til Høybuktmoen og fly sørover.

Gjennom reisen, møtene, informasjonen og samtalene håper vi denne studieturen vil gi ny kunnskap og skape forståelse for våre kommuners utfordringer, men også våre områders muligheter.

– I årene fremover vil andelen eldre i befolkningen øke betydelig, og det blir vanskeligere å rekruttere arbeidstakere siden det blir færre personer i yrkesaktiv alder. Regjeringen støtter kommuner som tar initiativ for å møte disse utfordringene. Vi ser frem til å lære om både muligheter og utfordringer kommunene ser i årene fremover, sier statssekretær Paal Pedersen.

Eventuelle spørsmål kan rettes til prosjektleder Ragnhild Vassvik på tlf. 48063335 evt på epost: ragnhild.vassvik@gamvik.kommune.no (om samarbeidet i Midt-Finnmark og studiebesøket) eller rådmann i Berlevåg kommune Jørgen Holten Jørgensen, tlf. 458 79 800, jj@berlevag.kommune.no (om samarbeidet i Vestre Varanger)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.