Debuterer med kunstverk til Viken

Etter mange år å ha kalt seg håndverker, kan endelig Daniela Salathe i Berlevåg, legge til ordet kunstner på CV’en. Men for nå nøyer hun seg med ”Kunsthåndverker”

Det var i forbindelse med et bestillingsverk for Berlevåg Kommune, hun kunne slippe fri en drøm, hun har båret i magen lenge. Og når anledningen kom slik på denne måten, følte hun det var på tide å ta steget inn i den ”nye verden” For dette er første gang hun lager e kunstverk, helt alene.

Selv om mange nok vil si at det er hva hun har drevet med hele tiden. Selve kunstverket har hun kalt ”Reisen” og det består av fem båter av glass, med små biter av tre, funnet på en av de mange turene hun bruker å gå i fjæra.

   – Jeg liker å rusle langs fjæra og på en av disse turene kom jeg over en råtten trestamme, som antakelig har lagt bak seg den lange reisen fra Sibir til Berlevågs strender. Formasjonen fanget min interesse og jeg begynte å plukke i den. Fantastiske trebiter dukket opp, sier hun.

 

Det var en god tone rundt kunstverket, når man var for å besiktige det. Fra venstre ser vi: Dieter Salathe, Daniela Salathe, Kirstin Biti Johansen og Erik Brøske 

Skal henges opp
Hun forteller at det viste seg at ikke hele stammen var råtten. De innerste delene av kvistene hadde holdt stand mot oppløsningsprosessen. Disse små ”skapningene” måtte hun bare ta med seg hjem.

    – Tanker dukket opp om den lange reisen trestammen hadde gjort, og det minte meg om min egen reise hvor jeg har ”strandet” i Berlevåg i sin tid. Mange mennesker er på reise, ja hele livet er en reise.

Slik ble det at ”kvistrøttene” står i glassbåter, som symboliserer havet som bar dem over fra Sibir til Berlevåg, sier Daniela med stolthet i stemmen. Kunstverket skal monteres i det nye senteret for psykiatri og sjelesorg, ”Viken” i Bardu, Troms.

Daniela sier hun har vært i kontakt med ansvarlig for utsmykkingen av senteret og forklart hvordan hun ønsker verket montert. Hun sier at det skal henges opp i luften og håper de blir fornøyde med det på senteret.

 

Daniela var veldig stolt av sitt første kunstverk på egen hånd  

”Artotek”
En som var meget fornøyd med verket, er ordfører i Berlevåg Erik Brøske. Onsdag var han og administrasjonssjef Kirstin Biti Johansen på Arctic Glasstudio, hvor Daniela har sitt daglige virke. Her skulle man inspirere kunstverket, før det ble sendt til Bardu.

Brøske kunne fortelle at det var en ordføreraksjon, som gikk ut på å gjøre det mulig for pasientene på senteret, å selv velge ut og låne et kunstverk, til rommet sitt. Tre ordførere, en fra hvert fylke, gikk ut med oppfordringen til sine kollegaer, om å bidra med et kunstverk.

Man skulle da levere enten et verk man allerede hadde i sitt eie, eller et bestillingsverk fra en lokal kunstner.
    – Vi bestemte oss raskt for å bruke Daniela, som er kjent for de aller fleste allerede.

Vi ble enige om å bruke ti tusen kroner på dette og kan vel med sikkerhet si at det er vel anvendte penger, sier han med et smil. Han legger til at poenget med aksjonen var å få til et ”artotek”, et slags kunstbibliotek, på senteret.

Og tittelen på selve aksjonen var ”kunst som beveger”
    – Noe jeg føler at vi har klart ettertrykkelig, avslutter Brøske.

 

Daniela (til venstre) og ordfører Erik, viser stolt frem kunstverket 

 

Kunstverket skal monteres slik at det henger i lufta. og det blir seende slik ut 

 

De blå "trådene" i glasset er kobbertråder, som gir en spesiell effekt, når glasset blir varmet opp