Bilkrasj og redning.

{mosimage}I begynnelsen av forrige uke var det full aktivitet på Varneset. 7 bilvrak ble fraktet bortover, som skulle være øvingsbiler. De ble heist opp med en kranbil 20-25 m opp i luften og sluppet i bakken for å simulere en frontkrasj i 75 km/t.

Disse bilkrasjene ble brukt i en øvelse for å lære å frigjøre personer ved en trafikkulykke.

Bilslepp fra 25 meter. En evaluering av kurset som Norsk Luftambulanse holdt i Berlevåg 8. og 9. mai.

{mosimage} I begynnelsen av forrige uke var det full aktivitet på Varneset. 7 bilvrak ble fraktet bortover, som skulle være øvingsbiler. De ble heist opp med en kranbil 20-25 m opp i luften og sluppet i bakken for å simulere en frontkrasj i 75 km/t.

Disse bilkrasjene ble brukt i en øvelse for å lære å frigjøre personer ved en trafikkulykke.

Norsk Luftambulanse som kjører kurs om hurtigfrigjøring fra bilvrak og samarbeid mellom brann, politi og ambulanse på et ulykkessted. Kurset kalles Tverrfaglig akuttmedisinsk samarbeid (TAS 2) og grunnideen er at jo raskere en skadet pasient kommer til sykehus, jo større er sjansene for å overleve med minst mulig skader.

{mosimage} -Her i Berlevåg skjer det ikke så mange ulykker og så vi bruker frigjøringsverktøyene ganske sjeldent. Jeg syntes vi trengte en oppfriskning av rutinene ved frigjøring av personer inneklemt i biler samt opptreden og organisering på skadestedet. Dette sier Daniel Sivertsen, initiativtaker til kurset.

–Jeg tok en telefon til Norsk Luftambulanse som sa seg villig til å komme. Sivertsen klarte å ordne et gratiskurs for alle involvert i akuttberedskapen i Berlevåg. Det eneste vi måtte skaffe til veie sjøl var bilvrak, kranbil og et kurslokale. Dette var jo midt i blinken for oss, vanligvis må man reise land og strand rundt for å bli kurset, og aldri samlet. Med dette ble alle i akuttberedskapen i Berlevåg kurset i lag, og vi kunne stille nyttige spørsmål til hverandre.

Kurset varte i to dager og besto av en teoridel før lunsj, og praktiske øvelser etter lunsj. Det var tre instruktører fra norsk luftambulanse og tjue deltakere fra Berlevåg og fire personer fra nabokommunene våre. Instruktørene Harald Klemetsen- politiet i Oslo, Arild Rasmussen- brannvesenet i Bodø og hovedinstruktør Bent Krister Osbakk fra Norsk Luftambulanse var veldig dyktige.

Øvelsen ble også overvåket av undervisningsleder i Helse Nord, ØstFinnmark, Geir Ingebrigtsen.

Kursinnholdet omhandlet redningstekniske oppgaver, vurdering av skadested, samhandling og ledelse, bordmodeller inne med lekebiler, og selvfølgelig også HMS og sertifisering av utstyr.

{mosimage} Av redningstekniske oppgaver øvde vi på blant annet å dra biler fra hverandre på en jevn og rolig måte, biler som stod opp-ned snudde vi med personer inni, hvor skal man eventuelt klippe for å frigjøre skadde personer

Når det gjelder ledelse, samhandling og kommunikasjon var det fokus på vurdering av skadested, organisering/plassering av resurser (brannbil, trekkvogn, ambulanse osv).

Det var også fokus på sikkerhetsutstyr i biler. Airbag, beltestrammere, deformasjonssoner også videre.

-Vi har hatt redningsustyret i noen år nå så det er ikke helt ukjent for oss, -men det var nyttig å få inputs fra erfarne folk fra akuttmedisin, og etablere rutiner på plassen, dette sier en fornøyd Daniel Sivertsen.


{mosimage} Sten Roar Jessen i Avinor, som til daglig jobber på flyplassen i Berlevåg sier at for han så var dette helt nytt stoff. Det var nyttig å se hvordan man med de hjelpemidlene man rår over, kan snu en bil, trekke den fra hverandre og åpne den for å redde fastklemte personer. Høyt nivå på instruktørene bidro til at jeg er veldig fornøyd med kurset.

{mosimage} Fra politiets side var det lærerikt å se utstyret i bruk. Vi var to betjenter som deltok på kurset og vi ble imponert over kunnskapen til brannmannskapet. Overraskende å se et så høyt kunnskapsnivå på en plass som det skjer forholdsvis lite ulykker.

Etter dette kurset føler jeg meg sikker på at folkene jeg skal samarbeide med kan jobben sin, og kan gjøre en riktig vurdering av situasjonen. Denne vissheten gjør det lettere for meg som skadestedsleder å gjøre min jobb.

-Jeg må også få berømme Daniel Sivertsen som har fått til dette kurset. Dette sier Vidar Olsen ved Berlevåg Lensmannskontor


{mosimage} Kurset Sivertsen har fått til her oppe koster over 70 000 kroner. Vi fikk også en godkjent kjettingslings til bruk i akuttberedskapen i Berlevåg, som ble donert av Norsk Luftambulanse under kurset i Berlevåg.

Nå håper Daniel Sivertsen på at Berlevåg kommune går til innkjøp av en førstehjelpsbåre av typen backboard som man trenger å ha tilgjengelig i brannbilen eller redningshenger.

Daniel Sivertsen ønsker også å takke alle involverte på dette kurset.


Vil du lese mer om

Norsk luftambulanse TAS2
Brannvesenet i Berlevåg

Klikk her for video av ett bildropp

Se flere av Daniel Sivertsens bilder her