Fiskerinæringen i Berlevåg Kommune

Tidligere i vinter oppfordret Asbjørn Jakobsen ungdommene på Berlevåg skole til å skrive om fiskerinæringa i kommunen.  Asbjørn mener det er viktig at ungdommene får et innblikk i mulighetene som finnes innenfor næringa og engasjerer seg for å drive næringa fremover.  9. og 10. trinn samarbeidet om å skrive reportasjer, og tre vinnerbidrag ble plukket ut og premiert med en pengesum. Du kan lese dem nedenfor. 

Berlevåg skole takker Asbjørn for engasjementet og bidraget til de flinke elevene.

Del 1:

Foto: Rosann Hammer


En fiskerikommune i vekst

Fiske gir inntekt og trivsel for et helt samfunn

Av: Michelle Frantzen og Leah Eliza Radloff

Den lille fiskerikommunen Berlevåg ligger ved finnmarkskysten og har fiskeri som hovednæring. Det er under 1000 mennesker som er registrert som fastboende i Berlevåg. Det er 28 fiskefartøy som er registrert i kommunen. Det er tre fiskemottak i Berlevåg, Lerøy, Cost og Berle Fisk. Det er mange som jobber innenfor fiskerinæringen i Berlevåg. Hovedsakelig består fiskeindustrien av folk fra land som Litauen, Filippinene og folk fra Norge. Fiskeindustrien er en veldig viktig ressurs for oss som bor her oppe ved kysten, og det er også hovednæringen i den lille fiskerikommunen. Fiskerinæringen fører til mange arbeidsplasser og god og næringsrik mat. Ca. 60 prosent av den arbeidende befolkningen jobber på fiskemottakene i Berlevåg. Resten av befolkningen i den lille fiskerikommunen jobber med undervisning og varehandel som matbutikker og handelsvarebutikker. En del av befolkningen jobber også innenfor helsenæringen (lege, sykepleiere og hjelpepleiere).

Lill Merete Jacobsen (65) jobber på fileten på Lerøy

Lill Merete Jacobsen kom til Berlevåg i 1974 sammen med noen venninner. Hun skulle bare jobbe en liten periode, men så ble det til at hun fortsatte i jobben og bosatte seg i den lille fiskerikommunen. Hun har jobbet på flere fiskemottak i bygda, men endte opp på fiskebruket Lerøy til slutt. Der trives hun godt. “Det er godt arbeidsmiljø på Lerøy, og man blir godt kjent med folk fra ulike land og kulturer,” sier Lill Merete Jacobsen. På fiskebruket har hun som oppgave å pakke fisk. Hun har ingen utdanning innenfor fiskeriyrket, og sier at hun ikke har tenkt noe særlig over det å skulle jobbe i en annen jobb. 

Dette bildet viser hvordan fisken blir fraktet fra fiskebåtene og tømt i fiskekasser på kaia i Berlevåg
Foto: Rosann Hammer

Fiskebruk 

I Berlevåg er det tre fiskebruk, Lerøy, Coast og Berle Fisk. På de forskjellige fiskemottakene har de forskjellige oppgaver. Lerøy skjærer blant annet filet og pakker fisk. På fiskebruket Coast pakker de fisk, sløyer fisk og leverer fisk, også til utlandet. På Berle Fisk sløyer de også fisk, pakker fisk, leverer fisken som deretter blir sendt videre av gårde til utlandet med trailere. Eksempel på utdanninger innenfor fiskerinæringen er: råstoffbehandling og mekanisk utdanning. Krabbefangst er også en viktig næring i kystkommunene. Krabbefangsten er i tillegg en viktig inntektskilde for Berlevåg. Krabbefangst er svært populært. Krabben blir også sendt videre til utlandet med trailere.

Dette bildet viser vinterstemningen en vinterdag i Berlevåg
Foto: Rosann Hammer

Fiske 

Berlevåg er en kommune med flott natur, lyse sommernetter og midnattssol. Klimaet er både vakkert og værhardt. Vinterens snøstormer kan være tøffe. Men sommerens lyse årstid, med midnattssolen som skinner hele natten, gjør opp for den lange og mørke vinteren. Det gjør Berlevåg til en flott plass å bo. Vinteren står i stor kontrast til sommeren, med vakker natur. 

Med naturen rett utenfor stuedøren er det lett å benytte den flotte naturen til å gå lange turer, sykle eller kjøre med snøscooter på vinterstid. På vinteren er det gode forhold for isfisking på flere fiskevann, blant annet Langvann og Kobbkrokvannet. Mens på sommeren er det fisking i elva som gjelder, da kan du både fiske ørret og laks. Men om du skal fiske i elva, må du ha fiskekort som du får kjøpt hos Berlevåg Jeger- og Fiskerforening.  

Det er mange populære områder i Berlevåg som man kan gå på turer. Linken er et populært turområde å gå på tur. Det er også vest i Valen. Det er kort vei til hytteplassen Molvik. Der er det elver man kan fiske i. I Molvik kan man også dra på fjellturer. Molvik har også en strand som består av både rullestein og myk sand. Sandfjorden er kåret til en av Norges flotteste sandstrender med myk, gylden sand. Sandfjorden er omringet av rosa Grand Canyon-lignende fjell, og blir regnet som en veldig vakker sandstrand. 

Siden fiskeri er hovednæringen som mange av fiskerikommunene langs kysten tjener gode penger på, er det derfor mange som velger å jobbe innenfor fiskerinæringen. Det er også grunnen til at mange mennesker fra land som Litauen bosetter seg i kystkommunene for å jobbe på fiskemottakene.

Dette bildet viser sommerstemningen i havnen i Berlevåg. Moloen sees i bakgrunnen
Foto: Rosann Hammer

Kilder: 

Kommunefakta Berlevåg – SSB