Fiskerinæringen i Berlevåg Kommune, del 2

Tidligere i vinter oppfordret Asbjørn Jakobsen ungdommene på Berlevåg skole til å skrive om fiskerinæringa i kommunen.  Asbjørn mener det er viktig at ungdommene får et innblikk i mulighetene som finnes innenfor næringa og engasjerer seg for å drive næringa fremover.  9. og 10. trinn samarbeidet om å skrive reportasjer, og tre vinnerbidrag ble plukket ut og premiert med en pengesum. Du kan lese dem nedenfor. 

Berlevåg skole takker Asbjørn for engasjementet og bidraget til de flinke elevene.

Del 2:

Mange i Berlevåg velger å jobbe innenfor fiskerinæringa

Berlevåg består stort sett av fiskerinæringa. Folk kommer tilflyttende for å jobbe i fiskerinæringa her.

pastedGraphic.png

 31 januar 2022 

 Av: Mathea Efraimsen og Benita Mathisen Leirbekk

pastedGraphic.png

Berlevåg er et skjønt, lite fiskevær lengst mot nord. Omringet av nydelig natur og et stort, blått hav så langt øyet kan se.

Det lille fiskeværet har en stor, fin havn der alle båter kan legge til. I Berlevåg havn tilhører det 28 båter, men vi har også de båtene som ikke tilhører havnen, men som kommer på besøk, enten for å levere fisk på fiskebrukene eller for å ligge til kai om det er dårlig vær, eller om de må ordne noe. I denne store, fine havnen er det totalt 3 aktive fiskemottak som båtene kan levere fisk hos (Lerøy, Coast Seafood og Berle Fisk). Disse fiskemottakene mottar årlig ca. 18.000 tonn fisk. Det vil si nesten to ganger vekten av Eiffeltårnet.

På alle disse båtene og fiskemottakene arbeider det omtrent 200 ansatte. Både fiskere, filetarbeidere, kaiarbeidere osv. Disse arbeiderne utgjør ca. 22 % av befolkningen. Arbeidsoppgavene deres kan gå ut på å dra ut på havet, sløye fisk, ise fisken, pakke fisken og mye mer.

Kongsfjord

er et lite fiskevær som ligger i Berlevåg kommune, en kjøretur på 30 minutter unna selve Berlevåg. Det har foregått fiske der i mange år, og en av de viktigste næringene det lille fiskeværet har, er sjølaksefiske. Fiskeværet fikk ødelagt kaien sin under krigen, men ble ordnet på 1950-tallet igjen. Så nå har de både en fungerende kai og et fiskemottak, på den lille plassen med 30 innbyggere. 

Tre generasjoner fiskere

Vi har snakket med tre generasjoner fiskere, Asbjørn Jakobsen (74), Raymond Olsen (48) og Tony Pettersen (33). Disse tre jobber innenfor fiskerinæringa i Berlevåg som fiskere.

Raymond (48) 

– Det er flott å være fisker. Jeg begynte å jobbe innen fiskerinæringa som 15-åring. Det som er spennende hver dag, er å se hvor mye fisk man får. Jeg trives veldig godt i jobben, men det kan være en liten utfordring fysisk å jobbe som fisker. Arbeidstidene våre kan variere veldig fra dag til dag. Noen ganger kan en arbeidsdag vare fra 6-7 på morgenen til 2 på natta, men som regel varer arbeidsdagene fra 6-7 på morgenen til 10-11 på kvelden. Å være fisker er et spennende og tøft yrke, så jeg oppfordrer alle ungdommer til å bli fisker – hardt arbeid, men gode penger å tjene. Det som også er fint, er at det er en innholdsrik arbeidsplass med varierte arbeidshverdager. 

Raymond (48) har hatt egen båt, men jobber nå på Dypfjord AS. Der har han jobbet i 2,5 år og trives veldig godt.

Noen av mannskapet på Dypfjord                      Dypfjord er 21.32m x 7.8m og ble bygd i 1999

Asbjørn (74) 

– Jeg trives godt i jobben min. Jeg har jobbet som fisker så å si hele livet, og det har vært fint. Jeg startet som fisker da jeg var 12 år og kjøpte min første båt da jeg var 13 år. På den tiden kostet den rundt 1800 kr. Da jeg rodde fiske, var det ikke motor på båtene, så jeg måtte ro for hånd. Så om du sammenligner før og i dag, er det lettere å jobbe i dag og flere muligheter. Det er artigere å ro nå, du tjener bedre og det er litt greiere. Jeg er fornøyd med mannskapet og liker meg godt på plassen. 

Asbjørn (74) eier Dypfjord AS sammen med sønnen Joakim og har jobbet der i 46 år. Han avslutter med å si: – Det er store muligheter for ungdommen nå, og å gjøre det lett er ikke vanskelig så lenge du har mot.

Nordbanken                                            Nordbanken er 21.32 x 7 m og ble bygd i 1984

Tony (33) 

– Jeg trives godt som fisker. Men jeg er ganske fersk i jobben, tidligere har jeg jobbet på fiskemottak. Men det er en spennende jobb, og jeg har opplevd mye på den korte tiden jeg har jobbet på fiskebåt. Det er fint å jobbe på havet når været er godt, men det kan være litt tyngre i dårlig vær. 

Tony (33) har nylig startet å jobbe på fiskebåt. Han sier han trives godt, og han jobber på fiskebåten Nordbanken AS.