Fiskerinæringen i Berlevåg Kommune, del 3

Tidligere i vinter oppfordret Asbjørn Jakobsen ungdommene på Berlevåg skole til å skrive om fiskerinæringa i kommunen.  Asbjørn mener det er viktig at ungdommene får et innblikk i mulighetene som finnes innenfor næringa og engasjerer seg for å drive næringa fremover.  9. og 10. trinn samarbeidet om å skrive reportasjer, og tre vinnerbidrag ble plukket ut og premiert med en pengesum. Du kan lese dem nedenfor. 

Berlevåg skole takker Asbjørn for engasjementet og bidraget til de flinke elevene.

Del 3:

En kommune i utvikling

Det er utrolig spennende å følge Berlevåg sin utvikling

Tekst: Hallbjørg Røstad og Simone Jørstad

Foto: IHC

Hovednæringa i Berlevåg er fiskeri, men det satses også på hydrogen. De har produsert de første kiloene rent hydrogen i Berlevåg, og de mener det ser veldig lovende ut for prosjektet. Dette er en veldig spennende utvikling for lille Berlevåg, og innbyggerne i Berlevåg mener dette er utrolig gøy! Det er likevel fiskeri som er den største næringa i kommunen.

I den stolte fiskerikommunen er det hele 28 fiskefartøy plassert i kaia, hvor vi har tre fiskemottak i tillegg til et krabbemottak. Årlig tar disse mottakene imot 18 000 tonn med fisk!  

Vi har Lerøy med ca. 36 mennesker i arbeid, men i sesong er de ofte litt flere. På Lerøy har de ansatte mange forskjellige arbeidsoppgaver, blant annet å filetere, lage forskjellige produkter av fisk, men de driver også med mottak av fisk.

Vi har også Coast Berlevåg AS med 27 ansatte. De driver på samme måte som Lerøy og har sesongarbeidere. For noen år tilbake kalte de seg for Polar Seafood, men etter eierbytte skiftet de navn til Coast Berlevåg AS. På Coast driver de for det meste med sløying og mottak av fisk. Fisken må enten pumpes inn via slange eller heises på land av konteinere. Når det skal heises inn på land, må noen bruke kran. De tar også imot flotte kongekrabber.

Berle Fisk har 10-20 ansatte, men der varierer det også fra sesong til sesong.  Vi prøvde å få kontakt med Berle Fisk, men fikk ingen svar da dette ble skrevet. Så der har vi dessverre ingen informasjon. 

For ungdommer er det fullt mulig å tjene litt penger på en av disse flotte fiskemottakene. Om sommeren er det gode tilbud på jobber i Berlevåg, selv om veldig mange ungdommer ønsker å jobbe hele året.

Intervju med Vegard Røstad (56)

Vegard Røstad er på båten Jan Gunnar og den er 50 fot.

Hvor lenge har du jobbet med fiskeri?

Jeg var 7 år da jeg begynte å skjære torsketunger. Da jeg ble 10 år, jobbet jeg med å hente tørrfisk om sommeren. Da jeg ble 12 år, jobbet jeg på vinteren med lodda, noe som kalles loddesesongen. Den varte fra 1 uke til 1 måned. Fra jeg var 13 år til 24 år jobbet jeg i fiskeindustrien på land. Jeg har jobbet på forskjellige båter i 32 år. De siste 20 årene har jeg fisket fra Berlevåg med båten Jan Gunnar. Jeg har også vært på tråler på rekefiske utenfor Grønland, Svalbard og Jan Mayen.

Hvilken utdanning har du?

Jeg har gått 1 år på Statens fiskefagskole og resterende på livets skole. Jeg har lært det meste selv opp gjennom årene.

Hvordan har det forandret seg fra da du først begynte?

Jeg husker at jeg satt på romma og bløgget fisk. I dag har man enten konteinere å ha fisken i, eller man har vann i rommet og pumper fisken på land. Vi kunne være på frysetråler fra 3 til 6 uker ute på havet før vi leverte fisken på land. I Norge er det blitt mye bedre både arbeidsmessig og helsemessig enn da jeg begynte i fiskeindustrien. 

Hva er de bra tingene med jobben?

Hver dag er vi på havet og leverer den fisken vi får. Hvis det er dårlig vær, er vi på land og fikser ting som trengs. Hvis alt er i orden, har vi fri når det er dårlig vær. Vi har også fri i helgene. Det jeg synes er best, er at vi tjener godt med penger for jobben vi gjør.

Hva er de dårlige tingene med jobben?

Det er ikke noe som heter «dårlige ting» med jobben! Vi kan ha lange dager, og da kjenner man det på kroppen. Det vi irriterer oss mye over, er hvis vi plages med at nota setter seg fast i havbunnen. Da kan nota revne, og vi må reparere den. Det skumleste er hvis det blir brann om bord i båten og man ikke får slukket den. Jeg har vært med på to båtbranner, en i 1995 og en i 2016. Det gikk bra med mannskapet, heldigvis. 

Kunne du ha tenkt deg en annen jobb?

Da jeg gikk på ungdomsskolen, sa jeg at fisker skulle jeg aldri bli, fordi det var tungt arbeid og man tjente ikke så godt. Men så jobbet jeg for en fisker i 3 uker, og jeg fant ut at jeg likte det veldig godt. Det er hardt arbeid, men så lenge helsa holder seg, er fisker et veldig fint yrke. Hvis jeg skulle jobbe med noe annet, ville jeg jobbet i helsevesenet eller med folk ute. 

Vegard er en flott kar for samfunnet i Berlevåg. Sånne som han trenger vi flere av! Han har jobbet hele livet og engasjert seg for fiskeriet i flotte Berlevåg.

Fritidsfiske

Det er mange gode fiskemuligheter i Berlevåg, både i sjøen og på fjellet der du kan få flott fiskefangst. Har man interesse innen jakt og fiske, så er det en fin aktivitet for hele familien her i Berlevåg! Man kan melde seg inn i Berlevåg jeger- og fiskeforening, om man har interesse for det. Laksen er fredet i soner, det er fiskeregler og vakthold, men det er fremdeles fullt mulig å fiske i elva. 

Kilder: 

Velkommen til Berlevåg kommune – Berlevåg kommune (berlevag.kommune.no) 

https://www.europower-energi.no/nyheter/hydrogen-ammoniakk-prosjekt-i-berlevag-skyter-fart/2-1-1028739

https://lakseelver.no/nb/berlevag-jeger-og-fiskerforening