Fiberkabel til øst-Finnmark?

{mosimage}Nå har endelig regjeringa iverksatt lovnader som ble gjort i Soria-Moria erklæringa. Det er nå blitt innvilget 14,2 mill til videre utbygging, -men er det så enkelt?

IT miljøet i Finnmark er glade for nyheten om at det nettopp er bevilget 14,2 millioner til utbygging av et transportnett til øst Finnmark. Et transportnett er som en hovedvei som går opp gjennom Norge. Med andre ord en kraftig og tykk fiberkabel.

 

Hva er det som er så bra med fiber og hvorfor må vi ha det.

Vi har spurt Tormod Skaret daglig leder i Bredband Finnmark AS som er Fylkeskommunens strategi for bredbånd i Finnmark, prosjektering og finansiering.

-Det som eksisterer i dag er Telenor sine kabler og radio-linje forbindelser. Pr i dag kjøres all telefontrafikk (også mobiltelefon) og ADSL internet trafikk på disse forbindelsene.
Av store brukere er Helse Finnmark i Kirkenes, kommunene i øst og Varanger-Kraft.
-Dagens nett er sprengt. Vi har allerede i dag et større behov for data- og telekommunikasjon enn det som tilbys. I tillegg er dette veldig sårbart. En liten feil i vest-Finnmark eller Troms fører til at hele østfylket blir uten telefon og dataforbindelser.

En "kraftig" fiberkabel vil ta kunne overføre TV, data og telefoner og gi et helt nytt tilbud til folk samtidig som det blir sikrere. Folk vil også kunne motta andre varierte former for digitale tjenester som er konkurransedyktige på pris og innhold.

{mosimage}

Hvor er vi i løypa?

Bredband Finnmark har lagt fiberkabel fra Alta til Hammerfest som sto ferdig 26. oktober 2006 Nå gjelder det å få lagt fiberkabelen videre østover fra Kvalsund. Finnmark fått bevilget 14,2 mill til et transportnett, men kostnadene for å få fiberkabelen helt til Kirkenes er beregnet til rundt 80-90 mill.

Planene ligger klare, vi tenker oss en sjøkabel fra vest til øst. En sjøkabel er en rimelig og kjapp løsning. For å få realisert dette må kommunene og næringslivet være med å finansiere.

Bredband Finnmark AS har nå fusjonert med en del kraftselskap i vest-Finnmark og samarbeider med et bredband selskap i Troms. Vi tenker oss et naturlig samarbeid med kraftselskapene som er i landsdelen for å få dette til.

Nevner også her at i Russland har de også strukket fiber helt ut til Nikkel, så russerne er faktisk kommet lengere enn vi når det gjelder å få strukket fiber. I tillegg har Finnmark Fylkeskommune innledet et samarbeid med russerne innenfor satsing og samarbeid i nordområdene. Samarbeidet omfattes også samarbeid om bredband. Avtalen undertegnes 18. mai nå i år.

Det ble lagt ut en fiberkabel mellom Berlevåg og Båtsfjord i fjor. Vi har ikke lykkes i å få tak i noe informasjon fra Telenor om denne kabelen. Men slik som ting ser ut nå er det ikke noe skritt mot å knytte Berlevåg og Båtsfjord mot et transportnett. -slik man trodde ei stund.

 

Varanger-Kraft sponser ikke transportnett

Gunlaug Egeland i Varanger Kraft sier at de har et fibernett gående nå mellom Tana, Sør-Varanger og ut til Vadsø og står klar til å kople oss til en kommende fiber. Vi har ikke prioritert å være med å sponse et transportnett fra vest Finnmark. Vi mener kapasiteten er god nok som den er i dag.

Hva med Berlevåg, Båtsfjord og Vardø?
-Det finnes planer om å kople inn de andre kommunene på vårt fibernett, -men vet ikke når. Ingen konkrete planer foreligger. I løpet av 2008 vet vi når f.eks Berlevåg vil komme inn på vår lokale "varanger fiber", -sier Egeland.

Båtsfjord kommune har i flere år prøvd å få en større datakapasitet ut av kommunen, nå har de endelig fått svar fra sin leverandør Varanger Kraft der prisen Telenor krever i linjeleie for å levere tilfredstillende hastighet gjør det helt uakseptabelt. Varanger-Kraft bør absolutt satse på fibertilknytning til vest fylket slik som prisene og ståa er nå. Dette sier Mona Reisanen som er IT konsulent i Båtsfjord kommune.

 

Oppfordring til politikere og næringsliv

Til slutt har vi snakket Kjell Richardsen som er Berlevåg kommunes IKT-rådgiver. Han sitter også i styret i IT Finnmark som har som fanesak å fronte fiber kabel til øst-Finnmark. Han kommenterer til slutt.

-Jeg synes det er svært beklagelig at Varanger Kraft som er en såpass stor aktør i markedet ikke vil være med på dette. Her må politikerne våkne. Eierne som er kommunene her i øst, bør gå inn i et interkommunalt samarbeid for å påvirke Varanger Kraft til å bidra med 1 fiberpar til hver kommune. Nå har regjeringa endelig kommet i gang med lovnadene de gjorde i Soria-Moria erklæringa, da bør ikke dette strande på lokalpolitikerne i øst.

Les mer om

FFK om bredbåndssatsing
Nordnytt's innslag om tildeling av midler
Varanger Kraft bredband
Bredband fra Finland
Nexans kabellegging