Historien om nothjellene

Lørdag 22. april: Foredrag om nothjellene – kystens katedraler – ved journalist Arne Blix. Han har nylig utgitt praktbok om nothjellenes historie og utvikling. Boken kan man selvsagt kjøpe og få signert på foredraget.

Merk at det er på Havblikk kafé og pub. Gratis inngang, salg av drikkevarer, kaker m.m.

Arne Blix skriver:
En gang var det kanskje 1000 høyreiste og langstrakte nothjeller langs kysten vår – landemerker. De var helt nødvendige for å tørke garn og nøter laget av naturfibre – fra rundt 1900 til nylon overtok på 1960-tallet. I dag er de fleste borte, bare 55 står igjen.
Jeg har brukt flere år på å studere notheng-historien. Lett i mange arkiver, reist kysten rundt flere ganger, snakket med de som jobbet i de flotte byggverkene og selv rekonstruert et stort heng på kysten av Trøndelag.
Nå er historien skrevet og utgitt i bokform på Museumsforlaget og jeg reiser rundt og forteller om

  • Bakgrunn og utvikling
  • Arbeidsprosessene i henget med tørking og barking
  • Beskrivelser av bygget med alle detaljer
  • Historien om flere av de viktigste nothengene som fortsatt finnes
  • Nothengene som kulturminne og inspirasjon for nye bygg i strandlinjen
  • Nothengene som lekeplass og sosial møteplass

Jeg er sikker på at dette er en viktig del av vår kystkultur og historie og at historien om nothengene både er interessant og viktig. Ikke minst ser jeg nå hvordan disse kystens katedraler inspirerer unge arkitekter når de skal utforme nye og funksjonelle bygg i sonen mellom sjø og land.

Jeg ble født i Lyngen i 1954 og vokste som barn opp i Nesseby i Finnmark. Senere flyttet jeg til Tromsø og siden 1978 har jeg bodd i Trondheim.
Jeg har jobbet som journalist hele mitt yrkesliv, selv om jeg er utdannet jurist. I 2015 ble jeg pensjonist etter at jeg de siste 8 årene av yrkeslivet var sjefredaktør i Adresseavisen.
Som pensjonist har jeg blant annet gjenreist et stort notheng på vår lille holme på kysten av Trøndelag og som del av dette avlagt fageksamen i tømmerfag.