Massedød av krykkje ved Fjærtoft?

Berlevaagnytt fikk tips om å en masse måkefugler døde ved gamle Fjærtoftbruket, nu populært sted for måkearten krykkje, å holde til. Krykkja, spesielt kanskje ved nettopp dette stedet er i hopetall, og omtales på folkemunne som «krykkjehotellet i Berlevåg»

Døde krykkjer strødd

Vi dro ut lørdag morgen og kunne finne og dokumentere vel 36 døde krykkjer i nærheten av heisjakten der de fleste holder til, og med fugleinfluensaen i bakhodet, ble ingen av fuglene sjekket noe utover bildene vi tok.

Midt i bildet ser man heissjakten der krykkjene har tilhold

Det ser derimot ikke ut som en naturlig død disse har fått, da det ligger nedrevne reder fra vindusbrett på den lille boligen før man kommer ned til selve heissjakten, og døde fugler i hopetall rett under heissjakten.

Død krykkje i sjaktveggen
Masse død fugl rett under heissjakten

Krykkja sin tilstedeværelse i Berlevåg er det så som så om, men om noen har funnet ut at å skyte ned bestanden, skulle være en god idé, trur jeg det tas feil. Skyte ned, sier du kanskje.. Ja, for vi tok turen innom flere andre steder med mye krykkje, uten å finne en nesten annen død krykkje på disse, så en «naturlig død» har nok disse neppe fått

Bildet tatt ved «krabbebruket. Der fant vi masse krykkje, men ingen døde fugler

Før Berlevaagnytt dro ut, fant vi også frem noe informasjon om måker på Mattilsynets sider. Dette finner du her.

Politiet er blitt varslet!

6 comments for “Massedød av krykkje ved Fjærtoft?

 1. Har på lørdag fjernet 43 døde Krykkjer ved Fjærtoftbruket, dvs. rundt Bestyrerbolig og hovedsakelig under heissjakten.
  Det fantes ikke døde fugler på noen av de andre Krykkjelokaliteter.
  Fram til søndags ettermiddag har det ikke blitt flere døde fugler.
  Venter i dag mandag på at fuglekadavrene blir avhentet til undersøkelse hos Mattilsynet.

  • Vil overraske meg litt om det påvises noen sykdom som har gjort at disse plutselig døde, men vi får vente å se…

   • Dette er meldt inn til Statens Naturoppsyn i Tana. Pga. mistenkelige bilder av skutte fugler!

    • Så du mener at politiet ikke tar denne videre til rette instanser siden du involverer deg/SNO?

     Vel og bra, men har du sett bilder av skutte fugler eller bilder av døde fugler?

 2. Da fikk jeg sagt litt på radio i dag, men langt i fra alt.
  F. eks. kan jeg ikke se at myndighetene med Mattilsynet i spissen har det veldig travelt med å få avklart om man snakker om fugleinfluensa eller ikke. Når analyseprøvene (døde fugler) var klar til avhenting på lørdag midt på dagen, disse ikke blir hentet før på mandag og så skal det altså gå enda en uke før det foreligger noen resultater, da har man det ikke veldig travelt!

 3. I tillegg forholder sykdomsmyndighetene seg utrolig passivt med å gi råd hvordan man skal kvitte seg med de innsamlede fuglene. Mattilsynet var bare interessert i prøvene. Instruks på hva jeg skulle gjøre med de døde fuglene var det lokale politiet som fant ut av.

Comments are closed.