FeFo klager til NVE

Finnmarkseiendommen (FeFo) har i brev til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) påklaget ekspropriasjonstillatelsen som ble gitt i forbindelse med at Varanger Kraft ble tildelt konsesjon for utbygging av Rákkocearro Vindkraftverk i Berlevåg kommune.

FeFo påklager ekspropriasjonstillatelsen fordi de mener at denne fratar FeFo muligheten til reelle fremtidige forhandlinger om grunneiervederlag for vindkraftutbygging, og at ekspropriasjon kan medføre at Finnmark mister rettighetene til sine mest verdifulle vindkraftlokaliteter og dermed taper store verdier på sikt.
Varanger Kraft og FeFo har siden september i fjor vært i dialog for å bli enige om en kompensasjon som begge parter kan si seg fornøyd med.

 

 –  Vi har forståelse for at FeFo påklager ekspropriasjonsadgangen på prinsipielt grunnlag, men mener samtidig at klagen er unødvendig i denne konkrete saken mellom to parter som begge er hjemmehørende i Finnmark, sier Kjell Eliassen, administrerende direktør i Varanger Kraft.
Kjell EliassenBeklagelig reaksjon
Varanger Kraft er det eneste av fylkets kraftselskaper som hittil har blitt tildelt konsesjon for vindkraftutbygging på FeFos grunn, og selskapet finner derfor grunn til å minne om følgende formulering i Finnmarksloven, en lov som FeFo er satt til å forvalte: ”Lovens formål er å legge til rette for at grunn og naturressurser i Finnmark fylke forvaltes på en balansert og økologisk bærekraftig måte til beste for innbyggerne i fylket og særlig som grunnlag for samisk kultur, reindrift, utmarksbruk, næringsutøvelse og samfunnsliv”.
NVE opplyser at ingen andre aktører har påklaget konsesjonsvedtaket innen fristens utløp.
–  Det er beklagelig at FeFo, som er en viktig premissgiver for vindkraft i Finnmark, velger å påklage ekspropriasjonstillatelsen og dermed øker risikoen for at prosjektet forsinkes, sier Eliassen.
Risikerer utsettelse
Etter en lang konsesjonsprosess som startet allerede i 2004 og som ble foreløpig avsluttet i juni i år, risikerer Varanger Kraft at bygging av vindparken nå kan bli ytterligere forsinket. I verste fall kan byggestart bli utsatt med mer enn 2 år i påvente av resultatet fra klagebehandlingen.a
Styret i FeFo skal behandle denne saken i første halvdel av september i år, og styret har da mulighet til å revurdere behovet for klagen.
–   Vi vil oppfordre styret i FeFo til å trekke klagen med bakgrunn i at Varanger Kraft er det eneste selskap hjemmehørende i Finnmark som har fått vindkraftkonsesjon, og at det kan gi negative konsekvenser for prosjektfremdriften dersom klagen opprettholdes. At vi er 100 % eid av sju kommuner i østfylket, bør også gi trygghet for at naturressursene utvikles i tråd med intensjonene i Finnmarksloven, avslutter Kjell Eliassen.