Samenes nasjonaldag, tirsdag 6.februar

På samenes nasjonaldag, tirsdag 6. februar klokken 18: åpning av utstillingen Alltid en fremmed – ei utstilling om hundre år med skoleinternat i Nord-Norge.

I denne utstillinga møter vi barna som flyttet hjemmefra for å gå på skole. Gjennom sitater, bilder og videointervju vises internatbarnas erfaringer, lengsler og skjebner gjennom det 20. århundres Nord-Norge.

Erfaringene tidligere internatbarn har er mange og ulike. Likevel går noe igjen: beskrivelsen av å føle seg fremmed, av å ikke helt passe inn, verken hjemme eller på skolen.

Internatskolene var også det sterkeste verktøyet for en politikk som skulle gjøre samiske og kvenske barn norske. Barna flytta ikke bare fra mor og far, men også fra språk, kultur og tradisjoner.

I nesten hundre år var skoleinternatene ei løsning for å gi skolegang til alle. Her i Nord-Norge bodde folk spredt og avstandene var store, og mange elever måtte bo på internat. Hvordan påvirket det barna? Og preger det samfunnet vårt i dag at så mange vokste opp på institusjon?

«Alltid en fremmed» er ei lita utstilling om et stort tema. Vi løfter fram internatbarnas egne stemmer, og lar dem bli et anslag for disse spørsmålene som ennå gjenstår å bli besvart.

Lytt til NRK Radio P2s program EKKO fra 19. juni 2023, hvor fornorskning og internatskoler er tema, og utstillinga «Alltid en fremmed» omtales:
https://radio.nrk.no/serie/ekko/sesong/202306/MDFP02009723#t=1m6s

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.