leserinnlegg!
Av en turgåer ble det i går oppdaget at det har foregått ulovlig og ufornuftig skuterkjøring i et området rett utenfor Berlevåg, der godkjente skuterløyper ikke finnes. Fra brua ved steinbruddet har flere skutere kjørt opp-/nedover forbi vannmagasinet på delvis avtinet føre, slik at stygge spor i terrenget ble en trassig konsekvens. Så har skuterne forsert skråningen østover mot kraftlinjen på alt for tynn snødekket. Også der har den uvettige kjøringen etterlatt seg dype spor og stygge sår i naturen. Skuterne har også kjørt overhess brua fra/mot Berlevåg, noe som har resultert i stygge spor også der.
I Berlevåg kommune har vi mange titalls kilometer med lovlig godkjente løyper, som de fleste skuterbrukere følger. Men det er dessverre også her aldri nok for noen få, som må prøve seg ute på ulovlig vis. At de i tillegg gjør det så sent på vinteren, der snødekket helt åpenbart har blitt uegnet for skuterkjøring, vitner svært lite om å ta hensyn til vår sårbare natur.
Eller skulle det finnes en ‘naturlig’ forklaring til den type adferd som vi ikke kjenner til? Da er det jo bare å svare på dette innlegget.
Katastrofe,ser at vegetasjon allerede er forsvunnet helt bare etter noen dager.Kommer nok ikke vegetasjon der mer.Har denne turgåeren vært på Tanahorn og sett hvordan det ser ut etter tur stien når fotturister ferdes?
E vi nu sikker på at det her kan være arbeidssammenheng det her ?, trur lite sannsynlig at noen kjører bevist med skuter på grus ?
Tenkte også på at dette har skjedd i arbeidssammenheng 👍🏻
Det kan hende at jeg misforstår, at Sigmund Johansen på ironisk vis forsøker å ta i forsvar de som har forårsaket de påpekte naturskadene? Det er selvsagt hans rett. Men som ansvarlig for turstien til Tanahorn i mange tiår er jeg nødt til å kalle Johansens sammenlikning med Tanahorn-stien for svært lite gjennomtenkt.
For det første ble Tanahorn-stien etablert etter en beslutning i en arbeidsgruppe, der man bestemte seg bevist for å ofre 4 kilometer med natur for å etablere et aktivitetstilbud og en naturopplevelse for tilreisende og for kommunens innbyggere. Turstien til Tanahorn er altså en LOVLIG LØYPE, på lik linje med de titalls kilometer med godkjente skuterløyper. Tanahornstien var på sett og vis forløperen til dagens populære aktivitetstilbud som Trimpoeng og Perletur.
For det ander ble turstien til Tanahorn opprettet så tidlig som i 1990. Den slitasjen som riktignok er synlig der har altså oppstått ved at MANGE HUNDRE turgåere har besøkt Tanahorn i løpet av en PERIODE PÅ 35 ÅR.
Mens de naturskadene som er omtalt i leserinnlegget er forårsaket av 2-3 SKUTERE PÅ NOEN MINUTTER i et område UTEN LOVLIG LØYPE.